Konya…
Kimilerine göre Belde-i Muhayyere. Yani Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa’ya (SAV) hicret için önerilen 3 Mübarek beldeden biri… Öyle mi değil mi hadis araştırmacıları ihtilafta… İnşallah öyledir.
Vekil Hacı Ahmet Özdemir, geçtiğimiz günlerde şehir gündemi adına birçoğumuzun ıskaladığı bir konudan bahsetti. Açıklaması aynen şöyle:
"Başbakanımız Konya'da uluslararası İslam Üniversitesinin bir şubesi veya uluslararası bir üniversitenin kurulmasının güzel olacağını ve üzerinde biraz daha düşünülmesi gerektiğini söyledi. Bu hakikaten sevindirici bir gelişme" dedi.
Bizim bu sözlerden anladığımız Kahire’deki El Ezher mantığında bir İslam Üniversitesi kurmak. Konya adına süper bir proje…
Gerçi “Muhafazakâr Başkent” ifadesini kullandım diye demediklerini bırakmadılar ama olsun. Konya bizim için hep İslam şehri olarak kalacak gönlümüzde. Biz diyeceklerimizi geri bırakmayalım.
Konya elbette muhafazakâr bir şehir. Türkiye’de bir İslam üniversitesi kurulacaksa en çok yakışan en çok hak eden de illa Konya’dır.
Yalnız bu işe o kadar kolay değil. Dünya çapında bir İslam Üniversitesi kurmak için alt yapıyı çok sağlam kurmak gerekiyor. Özellikle El Ezher’deki modeli alıp üzerine daha iyi neler yapılabilir onun üzerinde kafa yormak gerekiyor.
İslam Dünyasında liderliğe oynamak isteyen Türkiye için bu proje çok büyük kapılar açabilir. Dünya’nın en önemli İslam âlimleri bu vesileyle şehrimizde misafir edilebilir.
Ancak sadece dini bilgiler dışında bu üniversitenin özellikle sosyal alanda da insan yetiştimesi çok önemli.
Hatırlayın en basitinden 15-20 yıl önce dini içerikli film çekmek için bile farklı dinlerden hatta Müslüman olsa bile dini bilmeyen insanlara el açılmıyor muydu? Bunu senaristinden kameramanına kadar uzatabiliriz. Tabi bu verdiğim küçük örnek. Hayatın her alanında özellikle sosyal boyutta İslam neferi yetiştirebilmek için bu üniversiteyi sadece ilahiyat fakültesi olarak düşünmek ciddi bir sığlık oluşturacaktır.
Ayrıca lisans eğitiminin yanı sıra yüksek lisans ve doktora programları açılarak; dünyanın her yerinden öğrencilerin bu üniversiteye girmesi için bir albeni oluşturulmalıdır.
Biliyorsunuz şehrin 2016 İslam kültür başkenti olduğunu defalarca işledim burada. Bu İslam Üniversitesi’nin kapısı İslam başkentliği meselesiyle birleştirilse ne iyi olur! Tabii bizim yazdıklarımıza alınan ağabeyler “komedi tarzı” yollarla kamuoyunu aydınlatma yoluna gittiler süreçte. Usulleri böyle demek ki…
Öğrendiğimiz bir kaç hafta içerisinde Büyükşehir Belediyesi’nin konuyla ilgili bir lansmana çıkacağı şeklinde.
Büyükşehir demişken... Uluslararası İslam Üniversitesi’ni Konya Büyükşehir Belediyesi’nden bağımsız düşünmek imkânsız... Büyükşehir her türlü uygun birimiyle bu işin içinde olmalı. Onlar olmazsa böylesi büyük bir proje havada kalır.
Türkiye’nin İslam liderliği ilkesine uygun bilimsel kongreler ve faaliyetlerde bulunacak göz bebeği bir üniversitenin prestijini bir düşünün…
Büyükşehir bu işin içinde olursa şehrin prestijini bir daha düşünün…
Konya adına heyecanlanmamak mümkün değil!