Dünya Sigarasız Günü’nü (31 Mayıs) kutlayacağımız bu hafta toplum olarak ve kamu otoritesi olarak sigarayla mücadelemizi gözden geçirmemiz gerekir. Sigara ile mücadelede aldığımız mesafe eskiye oranla oldukça iyi; ancak sigarasız bir ülke ve Dumansız Hava Sahası özlemine ulaşmamızı engelleyen birçok ihmal ve duyarsızlık var hala.
Her yıl dünya genelinde 5.4 milyon kişinin ölümüne neden olan ve yaygın bir hale gelen sigara kullanımını azaltmak ve Tütün kullanımının sağlık üzerine etkilerine dikkat çekilmesi amacıyla alınan önlemlerden birisi de yasal olarak sigara paketleri üzerinde sigaranın zararlarına ilişkin uyarıcı ifade ya da yazılar koyma zorunluluğudur. Sigara paketleri üzerindeki uyarılar, tütün kullanımının önlenmesi yönelik çok önemli bir adımdır.
Tiryakiler sigara paketleri üzerindeki uyarıları sıklıkla görürler. Günde bir paket sigara içen bir tiryaki bu uyarılarla yılda en az 7200 kez yüzleşmek durumunda kalır. Bu da tiryakilerde en azından her sigara içmek istediğinde sigaraya karşı bir direnç gelişmesine neden olabilir.
Bilindiği üzere 01 ocak 2006 dan itibaren sigara paketleri üzerinde bulunması zorunlu yasal sağlık uyarıları,korku uyarıcısı mesajlar olarak öngörülmektedir. Sigara paketleri üzerindeki sağlığı, dolayısıyla yaşamı tehdit eden değerlere karşı bireydeki ilgili alıcıları uyandıran ikna edici mesajlardan bazı örnekler verirsek;
* Sigara Içmek Öldürür
* Sigara Içmek Size Ve Çevrenizdekilere Ciddi Zararlar Verir
* Hamile Iken Sigara Içmek Bebeğe Zarar Verir
* Sigarayı Bırakmak Ölümcül Kalp ve Akciğer Hastalıkları Riskini Azaltır
* Sigara Içenler Genç Yaşta Ölür
* Sigara Içmek Kan Akışını Yavaşlatırsigara Içmek Kan Akışını Yavaşlatır Ve Cinsel Iktidarsızlığa Neden Olur
* Sigara Içmek Cildin Erken Yaşlanmasına Neden Olur
* Sigara Içmek Ağrılı Ve Yavaş Bir Ölüme Neden Olabilir
* Sigara Içmek Damarları Tıkar, Kalp Krizine Ve Felçlere Neden Olur
* Sigara Içmek Ölümcül Akciğer Kanserine Neden Olur
* Sigara Içmek Spermlere Zarar Vererek Doğurganlığı Azaltır
* Sigara Dumanında Benzen, Nitrozamin, formaldehit ve hidrojensiyanit gibi kanser yapıcı maddeler bulunur
Bu kadar insanı ölüme yaklaştıran ve bu kadar sevilen başka bir içimlik var mı?Yasak seven bir toplum olduğumuz için sigara içenlerin bu uyarıları okuduklarını ve tamamen etkilendiklerini düşünebilir miyiz? Bu konuda ihmaller yok mu?
Öncelikle toplum olarak ihmallerimizin başında sigara ile ilgili yasaklara uyma konusunda gösterdiğimiz duyarsızlık geliyor. Devlet tarafından belirli mekânlarda uygulanan yasakları delmek için akla hayale gelmedik numaralar çevriliyor.
Örneğin kapalı mekanlarda sigara içmek yasak. Kapalı mekan kavramını Türk usulü açılır kapanır plastik muşamba, katlanır cam pencere veya şeffaf örtülerle izole ediyoruz, Bu mekan bir de nargile kahvesi ise artık hak getire...
Bütün kapalı mekanlarda”Sigara İçmek Yasaktır” uyarısı ve bu uyarıda ceza miktarı ve şikayet telefonları yer alır. Gidin bakın pek çoğu eskidir ve güncellenmemiştir.
Sigarayla mücadelede başta sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayip ERDOĞAN’ın önderliğinde , Sağlık Bakanlığı ve ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının öz verili çabaları dünyaya örnek olmuştur.
Devlet olarak 1996 da kabul edilen 4207 sayılı kanun ve daha sonra 2008 de çıkarılan 5727 sayılı Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun ve ilgili yönetmeliklerle sigara ile mücadelede son zamanlarda alınan tedbirlerle belli bir mesafe alınsa da gidilecek çok yol, alınacak çok tedbir var.
Öncelikle çıkarılan kanunların uygulanıp uygulanılmadığının gözden geçirilmesi, öncden olduğu gibi sıkı denetimlere devam edilmeli. Özellikle küçük yaştakilere sigara satışı yapan yerler, kahvehaneler, restaurantlar, Nargile kafeler, kamu kurumlarındaki çalışma ofisleri bir kez daha gözden geçirilmelidir. Ayrıca yerlere izmarit atmak yasak olmasına rağmen park ve bahçelere bir bakın izmaritten geçilmiyor. Bize yakışıyor mu?
Ancak şunu bilmek lazım ki, devlet denetim konusunda her yere yetişemez ve her ihlali tespit edemez. Vatandaş olarak bizler de bu konuda inisiyatif almalıyız. Ayıp olur,adam sende,ne olacak canım bir tek sigarası var gibi gereksiz iyi niyetlerden arınıp mücadelede etmeli havamızı korumalıyız.
Bu konuda yıllardır sigara ile mücadelede aktif rolünü sürdüren Yeşilay’a özel olarak teşekkür etmeliyiz. Ümidimiz, çocuk ve gençlerimizin sigara dumanı solumadığı, toplumumuzun sigaranın pişmanlığını yaşamadığı Dumansız Temiz Hava Sahasına en kısa zamanda ulaşmak hepimizin hedefi olmalıdır.
Tarih boyunca yapılanlar göstermiştir ki sigarayla ilgili mücadelede başarı, ancak irade eğitimi ve geleceğimizin teminatı gençlerin bu zararlı alışkanlıktan korunmasıyla mümkün olacaktır. 31 Mayıs Dünya Sigarasız Gününün tiryakilerde sigarayı bırakmak için bir vesile olması dileğiyle,kalın sağlıcakla..
ÇEVRE SÖZÜ;Sigarayla Mücadele İnsanlık Görevidir.Havanı koru.