En sık görülen tırnak hastalıkları nelerdir?

Çirkin görünen, el ve ayak tırnakları sadece bakımsızlığın bir sonucu olmayabilir. Tırnaklarınıdaki değişim olası hastalıkların da bir habercisi olabilir. En sık görülen tırnak sorunlarını ve bunların nasıl tedavi edilebileceğini açıklıyoruz.

Bazı tırnaklar kırılganlaşır, bazıları ise tuhaf bir renk alır. Çoğu durumda bu tırnak değişikliklerinin zararsız sebepleri vardır. Bazen de daha ciddi hastalıkların da habercisi olabilirler. En sık görülen tırnak hastalıklarını sizin için özetledik.

TIRNAK HASTALIKLARI

Hem el tırnakları hem de ayak tırnakları rengi veya şekli itibariyle birçok yönden değişebilir. Tırnaklardaki birçok değişikliğin, ellerin çok sık yıkanması gibi zararsız nedenleri vardır. Ancak değişiklikler gözlemlenmeli ve gerekirse bir doktorla görüşülmelidir. En yaygın tırnak hastalığı tırnak mantarıdır. El ve ayak tırnaklarına yayılan sedef hastalığı veya tırnak tümörleri de bu durumun nedeni olabilir. Size tırnak sorunlarının daha ayrıntılı bir listesini sunacağız.

TIRNAK DEĞİŞİKLİKLERİNİN NEDENLERİ?

Saçlarımız ve tırnaklarımız büyük oranda keratin proteininden oluşur. Vücudumuz bu proteini yeterince üretmiyorsa, tırnaklar üzerinde olumsuz bir etkisi olabilir. Hastalıklar, enfeksiyonlar veya kazalar da tırnaklar üzerindeki değişikliklerin sorumlusu olabilir.

TIRNAK SORUNLARI

Yumuşak tırnaklardan mı yoksa çatlayan tırnaklardan mı şikayetçisiniz? Tırnaklarınız sürekli kırılıyor mu? Yalnız değilsiniz! Bu sorunlar yanlış beslenmeden kaynaklanıyor olabilir. Akrilik tırnaklar, jel tırnaklar, oje ve sürekli manikür yapmak tırnakların incelmesine ve dolayısıyla daha az dayanıklı olmasına neden olabilir.

1. KIRILGAN TIRNAKLAR

Kırılgan tırnakların birçok farklı nedeni olabilir. Temizlik maddeleri veya kimyasallarla temas, mevsim değişikliği veya vitamin eksikliği (çinko, demir, kalsiyum, biyotin, A vitamini, C veya B vitamini) ve metabolik bozukluklar bunun olası nedenleri arasındadır. Örneğin vejetaryenler ve veganlar, et tüketmedikleri için genellikle B12 vitamini eksikliği nedeniyle tırnaklarında bu sorunu yaşarlar.

2. AYRILAN TIRNAKLAR

Tırnaklarınız iki katmana bölünmüşse, genellikle çok fazla aşınma ve yıpranmaya maruz kalmış demektir. Burada birkaç hafta boyunca oje çıkarıcı kullanılmaması tavsiye edilir. Çünkü tırnak etlerindeki yağları azaltır ve tırnakları kurutur. Ayrıca tırnak makası ile tırnakların kısa kesilmesi gerekmektedir. Üre (üre) içeren bakım ürünleri yenilenmeye yardımcı olur. Ayrıca temizlik malzemeleri ve deterjanlarla doğrudan temastan da geçici olarak kaçınmalısınız. Tıpta bu değişikliğe onikoliz de denir.

3. TIRNAKLAR BÖLÜNMESİ

Uzunlamasına bölünmüş tırnakların hastalığına onikoreksis denir. Tırnaklara bakım yapılmadığında ortaya çıkar. Ellerin sık sık ıslatılması tırnakların zamanla kırılmasına neden olur. Ayrıca tırnaklarınız kırılıyorsa oje çıkarıcı kullanmaktan kaçınmalı, bulaşık yıkama ve temizlik esnasında lastik eldiven giymeniz tavsiye edilir.

TIRNAKLARDA RENK DEĞİŞİKLİĞİ NEDENLERİ

1. BEYAZ TIRNAKLAR

Tırnaklarınızda nokta, yatay çizgiler veya düz yatay oluklar şeklinde beyaz renk değişikliği görülüyorsa, bu beyaz tırnaklar (lökonişi) olarak adlandırılabilir. Bazen tırnaklar tamamen beyaz olabilir veya dökülebilir. Bu belirtilere sahipseniz mutlaka bir doktora başvurmalısınız. Eğer böyle bir renk değişikliğinden şikayetçiyseniz, bunun çeşitli olası nedenleri vardır. Bir yandan yaralanmalar, tırnak mantarı, alkol kullanımı veya zehirlenmeler bu duruma neden olabilir. Ancak aynı zamanda kalıtsal bir neden de olabilir.

Tırnaklarınızda yalnızca küçük beyaz noktalar veya tırnağın ortasında tutarsız ve beyaz çizgiler varsa, bunlar aşırı manikür veya tırnak yemenin neden olduğu tırnak yaralanmalarından kaynaklanıyor da olabilir. Kalsiyum, çinko ve B6 vitaminindeki besin eksikliği de bunun bir nedenleri arasındadır. Gerekli önlemler ve vitamin alımından sonra tırnak uzadıkça beyaz noktalar tırnağın ucuna doğru hareket eder ve daha sonra kaybolur. Bu tür beyaz lekeler, alopesi Areata'dan (saç kıran hastalığı) muzdarip kişilerde de ortaya çıkabilir.

2. TIRNAKLARIN SİYAH VEYA KAHVERENGİMSİ RENK ALMASI

Tırnaklarınızda kahverengimsi veya siyah renk değişikliği varsa, bu genellikle tırnak altında kanayan bir yaralanmadan kaynaklanır. Siyah tırnakların bir başka nedeni de tırnak yatağında bir doğum lekesi ve en kötü durumda siyah deri kanseri olabilir. Sağlığınız açısından renklenen tırnağı muayene ettirmelisiniz.

Tırnak plağının altındaki küçük yaralanmalar nedeniyle tırnakta siyah ve kahverengi renk değişikliği oluşabilir.

3. MAVİ EL VE AYAK TIRNAKLARI

Tırnaklarınız veya ayak tırnaklarınız maviye döndüyse, tırnak plağının altındaki deride küçük morluklar bunun nedeni olabilir. Ancak doku veya kandaki oksijen eksikliği de sağlıklı tırnakları mavimsi hale getirebilir. Oksijen eksikliği kalp-damar hastalıklarının veya kronik akciğer hastalıklarının belirtisi de olabilir. Bu nedenle uzun vadede mavi tırnaklarınızı mutlaka doktora kontrol ettirmelisiniz.

Ancak dikkatli olun. Tırnak altında kanama ihtimali yoksa veya renk değişikliği uzun süre devam ediyorsa tehlikeli olabilir.

4. SARI TIRNAKLAR

Sarı tırnak sendromu, solunum yolu hastalığı veya lenfödem ile ilişkili olduğundan son derece nadirdir. Bu tür hastalıkların tipik bir belirtisi tırnaklarda sarımsı bir renk değişikliğidir. Tedavi başarılı olursa sarı renk kaybolur. B ve E vitamin takviyelerinin alınması da etkilenen tırnaklara yardımcı olabilir ve tırnak probleminin ortadan kaldırılmasını hızlandırabilir. Vitaminler sağlığınıza da fayda sağlar. Sarı tırnaklar ve parmak uçları da yoğun sigara tüketiminden kaynaklanabilir.

Sarı tırnaklar, tırnak mantarı veya sedef hastalığı gibi cilt hastalıklarında da ortaya çıkar. İkinci durumda, lekeler tipik olarak kırmızımsı kahverengi bir kenarlıkla çevrelenir. Çok renkli olmaları nedeniyle yağ lekeleri olarak da adlandırılırlar . El ve ayak tırnaklarınız sarıysa, renk değişikliği kendiliğinden geçmiyorsa tıbbi tedaviye başvurmalısınız.

5. YEŞİL TIRNAK SENDROMU

Bu, “Pseudomonas aeruginosa” mikrobunun neden olduğu bakteriyel bir enfeksiyondur. Bunun en yaygın nedeni, bakterilerin tırnak plağı ile tırnak yatağı arasında yuva yapmasına izin veren daha önceki bir tırnak kopmasıdır. Mikrop tırnakları yeşile çevirir ve ayak tırnaklarından ziyade el tırnaklarını etkiler. Hastalık antibiyotiklerle kolaylıkla kontrol altına alınabilir ancak bazı durumlarda tırnağın cerrahi olarak tedavi edilmesi gerekir.

TIRNAK DEFORMASYONLARI VE NEDENLERİ

1. TIRNAKLARDA OLUŞAN ENİNE VE BOYUNA OLUKLAR

Tırnak yüzeyinizde sadece ince oyuklar varsa endişelenmenize gerek yok. Bu normal bir yaşlanma belirtisidir ve bu nedenle genellikle zararsızdır. Ancak derin enine oluklar ve kavisli tırnaklar bir hastalığa işaret eder. Bu, yanlış manikür veya ateşli ciddi bir enfeksiyon veya gastrointestinal sistem hastalığından kaynaklanabilir.

2. OVALLEŞEN TIRNAKLAR

Ovalleşen tırnaklarda tırnak plağı dışarıya doğru çıkıntı yapar. Çoğu zaman, bu deformasyon oksijen eksikliğine, akciğer veya kalp hastalığına işaret eder. Burada erken teşhis önemlidir ve en kısa sürede doktora başvurulmalıdır. Ovalleşen tırnaklar kalp-akciğer hastalığının göstergesi olabilir.

3. ÇUKURLU TIRNAKLAR

Bir diğer tırnak değişikliği ise tırnak yüzeyinde huni ve nokta şeklinde girintiler bulunan tırnaklardır. Nokta tırnak olarak da adlandırılan tırnaktır. Sedef hastalığının tipik bir belirtisidir ancak egzama, dairesel saç dökülmesi veya mantar enfeksiyonu da deformasyonun olası bir nedeni de olabilir.

4. KAŞIK TIRNAK

Kaşık tırnak hastalığı, adından da anlaşılacağı üzere tırnağın şekli bozularak kaşığa benzemesi durumudur. Tırnak plakası içe doğru batar ve kenarı yukarıya doğru bükülür. Bu durum en sık başparmakta görülür. Olası nedenler arasında demir eksikliği, kimyasallara maruz kalma veya tiroid fonksiyonunun bozulması yer alır.

5. SEDEF HASTALIĞI

Sedef hastalığı yalnızca cildi etkiler. Ancak bazı durumlarda el ve ayak tırnakları da etkilenir. Tırnak sedef hastalığı teşhis edilirse ilaç ve kremler tedavi edilebilir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

YAŞAM Haberleri