Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ hakkında "müebbet hapis" cezası verilmesine kadar varan Ergenekon davası süreci, 12 Haziran 2007'de bir ihbar üzerine Ümraniye'de bir gecekonduda yapılan operasyon ile başladı.
120
Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ hakkında "müebbet hapis" cezası verilmesine kadar varan Ergenekon davası süreci, 12 Haziran 2007'de bir ihbar üzerine Ümraniye'de bir gecekonduda yapılan operasyon ile başladı. Aramada, 27 adet el bombası, TNT kalıpları ele geçirildi. Gecekondu sahibi ve yeğeninin ifadeleri üzerine soruşturma başlatıldı. Böylece, Ergenekon soruşturması başlamış oldu.
220
Kara Kuvvetleri Komutanı olan Orgeneral İlker Başbuğ, emekliye ayrılan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın yerine, Genelkurmay Başkanlığı görevine atandı.
320
21 NİSAN 2009 - POYRAZKÖY KAZILARI BAŞLADI
İstanbul Emniyet Terörle Mücadele Bölümü, Ergenekon soruşturması kapsamında Poyrazköy'deki bir arazide 21 Nisan 2009'da kazılara başladı. Kazılar 28 Nisan'da sona erdi. Kazılar sonunda yapılan emniyet açıklamasında, şu malzemelerin bulunduğu açıklandı: "15 adet dolu lav silahı, 6 adet boş lav silahı, 14 adet el bombası, 24 adet el bombası fünyesi, 450 gram C3 patlayıcı madde, 7 adet hakem bombası, 3 adet gösteri bombası, 5 adet bubi tuzağı, 2 adet kullanılmış bubi tuzağı, 23 adet işaret fişeği, 45 adet sis bombası, 15 adet aydınlatma fişeği, 30 metre uzunluğunda infilaklı fitil (korteks), 38 metre uzunluğunda saniyeli fitil, 3 bin 17 adet çeşitli çapta fişek ve 1 adet siyah renkli kamuflaj kremi tüpü."
420
29 NİSAN 2009- BAŞBUĞ, ÇOK TARTIŞILAN BASIN TOPLANTISINI DÜZENLEDİ
Poyrazköy kazılarının sona ermesinden yaklaşık bir hafta sonra, 29 Nisan'da basınla bir araya gelen Genelkurmay Başkanı Başbuğ "Bunlar silah değil, boru" açıklamasını yaptı.
520
25 HAZİRAN 2009
Başbuğ, "Kaos Planı" olarak bilinen İrtica ile Mücadele Eylem Planı'nın ortaya çıkmasının hemen ardından açıklama yaparak, planı "kağıt parçası" olarak nitelemişti. Başbuğ TSK'ya karşı medya üzerinden asimetrik psikolojik harekat yürütüldüğünü savunarak, "Bu kağıt parçası TSK'yı yıpratmak amacıyla hazırlandı" demiş ve bu belgenin sorumlularının bulunması için istihbaratı göreve çağırmıştı. Başbuğ düzenlediği iletişim toplantısında gazetecilerin Ergenekon soruşturmasına yönelik soru sormaları üzerine ise gazetecileri "Ergenekon" dememeleri konusunda sert bir dille uyarmıştı.
Başbuğ, Aralık ayında ise Trabzon Limanı'nda demirli TCG Oruçreis Fırkateyni'nde düzenlediği basın toplantısında TSK'ya karşı yürütülmekte olan psikolojik harekata, asimetrik psikolojik harekata değinmek istediğini söyleyen Başbuğ, "Bu konuya özellikle, bugün üzerinde beraber olduğumuz TCG Oruçreis Fırkateyni'nde değinmemin özel bir anlamı vardır. Herhalde herkes, açıkça ne demek istediğimi anlamaktadır" sözleri uzun süre tartışılmıştı.
720
20 OCAK 2010- MASAYA YUMRUĞUNU VURDU VE "LANETLİYORUM" DEDİ
20 Ocak 2010 günü bir gazetenin manşetinde yer alan "Fatih Camii bombalanacaktı" manşeti de Başbuğ'un sert açıklamalarına kaynak olmuştu. Başbuğ bu haberle ilgili Balyoz darbe planını inkar ederek "Allah Allah diyen bir ordu cami bombalar mı" diye sorarak masaya yumruğunu indirdi ve bu haberi yapanlara "Lanetliyorum onları" diyerek tepki göstermişti.
820
30 NİSAN 2010- ORG. BAŞBUĞ EMEKLİ OLDU
Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, 30 Ağustos 2010'da görevini Orgeneral Işık Koşaner'e devrederek, emekli oldu.
920
12 EYLÜL 2011- İNTERNET ANDICI DAVASI BAŞLADI
"İrticayla Mücadele Eylem Planı" davasıyla birleşen "İnternet Andıcı" davasının görülmesine başladı. 29 sanıklı davaya tutuklu ve tutuksuz toplam 23 sanık katıldı.
İnternet andıcı davasına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, 30 Aralık 2011’de, sanık savunmalarında ve belgelerde adı geçen Başbuğ hakkında "gereğinin yapılması" için İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına yazı yazılmasına karar verdi.
1120
2 OCAK 2011 - BAŞBUĞ HAKKINDA SORUŞTURMA AÇILDI
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nden gelen resmi yazı çerçevesinde, özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, soruşturmaya Başbuğ'u da resmen dahil etti.
1220
6 OCAK 2012 - TC TARİHİNDE BİR İLK… ESKİ BİR GENELKURMAY BAŞKANI TUTUKLANDI
İlker Başbuğ, hakkındaki soruşturma çerçevesinde ifade verdi ve 6 Ocak 2012 tarihinde, İnternet Andıcı Soruşturması kapsamında tutuklandı. Böylece, Cumhuriyet tarihinde ilk kez eski bir genelkurmay başkanı olarak sivil bir savcının makamında ifade veren İlker Başbuğ, "Terör örgütü yöneticisi olmak ve darbeye teşebbüs" suçlarını işlediği iddiasıyla sevk edildiği mahkemede tutuklandı.
Orgeneral İlker Başbuğ'un yargılandığı "internet andıcı/irtica ile mücadele eylem planı" davası, Ergenekon davası ile birleştirildi. Başbuğ, Ergenekon davasında yargılanmaya başlandı.
1420
5 AĞUSTOS 2012- BAŞBAKAN: "BAŞBUĞ TUTUKSUZ YARGILANMALI"
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan 5 Ağustos 2012’de katıldığı bir televizyon programında Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ ile ilgili ‘Örgüt elemanı yaklaşımını çok çirkin buluyorum" açıklamasını yaptı. Erdoğan, Başbuğ'un "tutuksuz yargılanmasını istediğini" söyledi. Başbuğ, Başbakan'ın bu yaklaşımı için kendisine teşekkür mesajı yayınlamıştı.
1520
5 AĞUSTOS 2013- BAŞBUĞ HAKKINDA MÜEBBET HAPİS KARARI VERİLDİ
Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, darbeye teşebbüsten müebbet hapis cezası aldı. Başbuğ, karar okunduktan sonra tepki göstererek mahkeme salonunu terk etti. Başbuğ, kendi internet sitesinde de 'Son sözü millet söyleyecektir. Unutulmasın ki ilahi adalet vardır' yorumunda bulundu.
1620
Başbakan Erdoğan ise tam bir yıl önce İlker Başbuğ'un tutuksuz yargılanması gerektiğine dikkat çekmişti.
1720
22 OCAK 2014- BAŞBUĞ'UN AVUKATI ANAYASA MAHKEMESİ'NE BAŞVURDU
Ergenekon davasında müebbet hapis cezasına çarptırılan eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruda bulundu.
1820
Başbuğ'un avukatı İlkay Sezer yaptığı açıklamada, "Müvekkilimizin “görevsiz” mahkemede yargılanmasına ve iki yıldır devam eden tutukluluğuna ilişkin haklı itirazlarımızın incelenmeksizin reddedilmesine karşı, mesleki sorumluluğumuzun bir gereği olarak, 22 Ocak 2014 tarihinde, Anayasa Mahkemesi'ne tarafımızdan, müvekkilimizin adına bireysel başvuruda bulunulmuştur” denildi.
1920
6 MART 2014- ANAYASA MAHKEMESİ BAŞBUĞ KARARINI VERDİ; HAK İHLALİ VARDIR
Anayasa Mahkemesi, İlker Başbuğ'un yaptığı başvuruyu karara bağladı. Yüksek Mahkeme, Başbuğ'un "kişi hak ve hürriyetlerinin ihlal edildiğine" karar verdi. Karar gerekçesini ise şöyle açıkladı; "İlker Başbuğ'un özgürlükten yoksun bırakmanın hukuki olmadığı iddiasının, "yerel mahkemece etkili bir şekilde incelenmeden reddedilmesi ve mahkumiyete ilişkin gerekçeli kararın açıklanmamasından" dolayı Yargıtay önüne götürülememiş olması nedenleriyle kişi hürriyeti ve güvenliğine ilişkin haklarının ihlal edildiğine karar verilmiştir."
2020
Anayasa Mahkemesi'nin bu kararı ile, Başbuğ'un tahliyesinin yolu açılmış oldu.