Ermenek Sıla festivali 28 yıldır devam eden güzel bir etkinliktir.
40 yıl öncelerinde hatırladığım kadarıyla batırma ve ceviz bayramı yapılırdı. Bu etkinlik onun devamı mahiyetinde olan ve cevizli batırmayı ve daha nice etkinliği içinde barındıran kapsamlı bir çalışmadır.
En baştan Ermenek Belediyesi’ne bu etkinliği düzenlediği için teşekkür ediyorum.
Coğrafi ve demografik şartlar bazı sıkıntıları da beraberinde getirmektedir.
Tarih boyunca taşlık Kilikya, sengistan, en sonunda da Taşeli yani taş ülkesi adını alan bölgemizin nüfusunun fazla artma şansı yoktur. Nüfus ne kadar artarsa artsın fazlasını gurbete atmak zorundadır.
Bu bakımdan Sıla festivali gurbettekilerin Sıla’ya yani memlekettekilere kavuşması manasına gelir. Ülkemizin başka bir yerinde Sıla festivali hiç duymadım.
Sıla festivali Ermenek’e en yakın bir isimdir çünkü son 200 senedir Ermenek’in nüfusu 5.000 ile 10.000 arasında varır gelir. Şu anda da Ermenek merkez nüfusu sadece 11 000'den az fazla veya az eksiktir. Buna göre yeni nesil veya 11.000'den fazla bütün nüfus bir şekilde şehir dışına gitmekte ve gurbetçi olmaktadır.
İnsanları sılalarına kavuşturacak, hasret giderecek, özlemlerini dindirecek bir etkinliğin adı ancak Sıla Festivali olurdu.
Sıla festivalini ele alırken benim ilgi alanım olan ve konumum olan kültür çadırlarından izlenimlerimi ve gördüklerimi buradan aktarmak istiyorum.
Bilindiği gibi Ermenek’in nüfusunun en az 20-30 katı gurbette bulunmaktadır.
Bu gurbetçilerin çoğunluğu çevre iller olan Antalya, Mersin, Karaman, Konya olmak üzere Ankara, İstanbul, İzmir başı çekmektedir. Ayrıca okuma oranı çok yüksek olan Taşeli ve ilçemizden ülkenin her yerinde Ermenekli bulmak mümkündür.
Bunu sosyal medyayı takip eden, hemşeri grupları oluşturan ve hemşeri gruplarını takip eden sayfaları izleyen biri olarak söylüyorum.
Kültür çadırımıza Türkiye'nin her tarafından Ermenek kökenli hemşerilerimiz akın ettiler.
Hemen hemen bütün okuyucularım “seni takip ediyoruz güzel şeyler yapıyorsun bizi habersiz bırakma” gibi sitayişlerde bulundular.
Taşeli Kültürü, Konya Kültür Meydanı, Karaman Kültür Meydanı, Başyayla Kültür Meydanı, Sarıveliler Kültür Meydanı, Güneyyurt Haber, Milli ve Dini Paylaşımlar ve Ermenek Şiirleri Seçkisi gibi kurucusu olduğum grupların yanında yönetici olarak da bulunduğum birçok grup ve sayfa vardır.
Memleketimizle ilgili ve diğer konulardaki yazı, makale, resim ve notlarımızı bu gruplarda paylaşırım.
Sıla festivali kültür çadırımıza teşrif eden birçok hemşerimizin özellikle masamıza gelerek beni tanıdıklarını ifade etmeleri bizi bahtiyar etti. Gıyabi tanışmaları böyle etkinlikler vicahiye yani yüz yüze çevirebiliyor.
En fazla gurbetçisi bulunan ilçelerden birisi olan Ermenek’in sosyal medyada da en fazla tanışma grupları olan bir ilçe olduğunu hepimiz biliyoruz.
On binlerce gurbetçi hemşerimizi bir araya getiren bu gruplardan bazıları şunlardır;
Taşeli Kültürü, Dünya Ermenek Forumu, Ermenekli, Ermenekliler, Ermenek Keşif Grubu, Ermenek'i Unutamayanlar, Ermenek Şairleri Seçkisi, Ermenek Şivesi, Ermenek Sevdalıları, gibi onlarca grubun yanında bir de her köyün ve her beldenin kendilerine has buluşma grupları vardır.
Sıla etkinliği kültür çadırımızda bizi ziyaret eden hemşerilerimiz hangi grubun yöneticisi ve kurucusu olduğunu da bize ileterek tanışma imkânı bulduk.
Altı masada altı yazarla hizmet veren kültür çadırımızda bizi ziyaret eden gurbetçi hemşerilerimiz özellikle benden üç şeyi soruyorlardı:
Bir: Ermenek Şiirleri Seçkisi basıldı mı?
İki: Beşir Çelebi'nin çevirisini yaptığınız Mecmûatü’l-fevâid adlı eser ne zaman basılacak?
Üç: Ermenek Şehrengizi ne âlemde?
Değerli hemşerilerimize bu yakın alakalarından dolayı teşekkür ederek hepsine bize dua etmelerini ve bu eserlerin sırasıyla şu şekilde Allah nasip ederse elimize geçeceğini ve basılacağını ifade ettim;
Ermenek Şiirleri Seçkisi 600 sayfalık bir eser olarak tashihi profesörlerimiz tarafından yapıldı ve 4 profesör hemşerimiz takriz ve sunum yazısını da gönderdiler ve şu anda baskıya hazır haldedir. Tek ihtiyacımız olan bir sponsordur İnşallah bu sponsor olayı için temaslarımız devam etmektedir. Ama her halükarda Ermenek şiirleri seçkisi bu yıl içerisinde mutlaka basılacak ve masamızdaki yerini alacaktır.
İkincisi olan Beşir Çelebi'nin Mecmuatü’l-fevaid adlı eseri halen tahsili yapılmakta ve 3. şahıslarla da beraber okunarak son şekli verilmektedir. İnşallah 2025 yılı Beşir Çelebi yılı olacaktır. 700 sayfalık büyük bir Şifa ansiklopedisi olan Beşir Çelebi'nin bu eserinin en önemli özelliği, hayvani, nebati ve madeni bütün Şifa kaynaklarının olumlu ve olumsuz yanlarını vermesidir.
Üçüncüsü olan Ermenek Şehrengizi eserimiz, olaylar, insanlar ve meslekler olarak 3 alanda, bundan 50 sene öncesine kadar Taşeli bölgesinin bir ticaret, sanat ve zanaat merkezi olan Ermenek’i bütün yönleri ile gelecek nesillere aktaracak olan bu eseri de inşallah 2026 yılına hazırlıyoruz.
Ermenek Şehrengizi için veri tabanı oluşturmayı halen sürdürüyoruz, Ermenek’te ve köylerinde tarihe not düşmek bakımından olayları insanları ve meslekleri ele alarak ziyaretlerimizde anı dinlemelerinde bulunuyorum.
Olaylar İnsanlar Meslekler kategorilerinde Ermenek Şehrengizi çalışması kapsamında 2 yıldır Ermenek’in bütün dağlarını, sahillerini, mağaralarını, yaşlı insanlarını, kitabelerini, mezarlıklarını geziyor, eski meslek erbabını birebir ziyaret ediyor bilgiler topluyoruz.
Olaylar kapsamında da masamda bulunan yüz binlerce belge arasından Ermenek ile ilgili ilginç olayları günümüz Türkçesine çevirerek hazırlıyoruz.
Sıla festivalinin 28.si şimdiye kadar olanlardan daha kalabalıktı, Ağustos ayının ortalarında olması bunda etkili oldu. Ancak bu kalabalığın bazı sıkıntıları da meydana getirdiği dinlediğim arkadaşlardan ortaya çıkıyor. Mesela turkuaz mesire alanındaki konsere giden bir arkadaş neredeyse çevre yoluna yakın zaten tek şerit olan yolun sağlı sollu park eden araçlardan ambulansların geçmekte zorlandığını anlattı.
Bu yıl Sıla festivalindeki kültür çadırları daha doğuya kaymış ve daha geniş bir alanda 7-8 numara çadırlardı. Okuyucularımızla ve ziyaretçilerimizle daha iyi temas kurma imkânı ve sohbet etme durumları oldu. Ayriyeten bu husus içinde Ermenek belediyesi ekiplerine ve amirlerine teşekkür ediyoruz.
28. Ermenek Sıla Festivali’nde bir caddenin sılaya gelen gurbetçileri kaldırmakta zorlandığını gördük.
Ermenek belediyesi bir kent konseyi kurarak aylar öncesinden bu festivalin daha iyi, daha geniş ve daha uzun süre ile nerede nasıl yapılabileceğini görüşmelidir.
Bu kent konseyini önceden ilan ederek fikir verebilecek herkesi üye yapmalı ve belli aralıklarla toplanması sağlanmalıdır.
Mesela panayır alanının iki güne veya 3 güne çıkarılması ne getirir ne götürür, düşünmelidir.
Böyle durumlarda esnafın ve trafiğin mağduriyet yaşamaması için Ermenek’te Sıla festivali için nasıl bir alan olacağı tasarlanabilir.
Mesela yolların şu andakinin 2 katı genişliğe ve mükemmelliğe kavuşturulsa turkuaz mesire alanında bir alan oluşabilir mi?
Ya da Ermenek stadyumunda böyle bir etkinlik yapılabilir mi?
Okullar bölgesine Sıla festivalinin çok daha rahat yapılabileceği bir tesis alan kurulabilir mi? konuşulmalıdır.
Ayrıca yöremizin folklor bakımından çok hareketli ilçesi olan Sarıveliler’in müzik ve konser alanına katkı sağladığını gördük, bu hususun da yabancı sanatçı tutarak büyük meblağlar ödemekten daha iyi olduğu kanaatindeyim.
Bu hususta mütevazı kişiliği ile ön alan 5 yıldır tanıştığım Sayın Mehmet Çiğdem'i kutluyorum.
Kültür Çadırlarındaki standımızı ziyaret ederek hal hatır soran Sayın kaymakamımız Fatih Erdoğan’a ve diğer yetkililerimize, festivale uzun süredir hazırlanan Ermenek Belediye başkanımız Sayın Mustafa Bozcu’ya, bizi yalnız bırakmayan hemşerilerimize, okuyucularımıza ve yakanlarımıza en içten teşekkür ediyoru