Konya Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler (SMMMO) Odası İkinci Başkanı Celal Emiroğlu, esnaf destek paketinde sektörel bazda, pozitif ayrımcılık içeren düzenlemeler yapılması gerektiğini söyledi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı esnaf destek paketinin yansımaları ve geri dönüşleri ile ilgili Pusula’ya değerlendirmelerde bulunan Celal Emiroğlu, paketin içeriğinin esnaf kollarına göre düzenlenmesi, herkesin aynı kefeye koyulmaması gerektiğini ifade etti.
‘FIRSATA ÇEVİREN DE VAR SIKINTILI GÜNLER GEÇİREN DE…’
9 aylık pandemi sürecini fırsata çeviren sektörlerin olduğu gibi çok sıkıntılı günler geçiren sektörler de olduğunu ifade eden Emiroğlu, “Esnaf, 2020 yılının mart ayından bu tarafa salgının sancılarını, kimisi derinden kimisi yüzeysel faturasını ödemekte. Krizi fırsata çeviren sektörler de mevcut. Asıl sorunumuz, kirasını ödeyemeyen, işçisinin parasını ödeyemeyen ikame şartlarını yerine getiremeyen kesim dediğimiz kafe, kıraathane, çay ocağı, lokanta, hac malzemeleri, turizm şirketleri, organizasyon şirketleri. Bu sektörler 9 aydır can çekişiyor. Devletimiz tarafından açıklanan esnaf paketi koronavirüsten dolayı ağır yara alan esnafımız için tam anlamıyla yeterli değildir. Tabi ki bu paket esnafımızı ciddi ölçüde rahatlatacak, lakin salgın sürecinde hiç iş yapamayan esnaflara pozitif ayrımcılık yapılması sevindirecektir” dedi.
‘KİRA YARDIMLARI SEKTÖREL BAZDA DÜZENLENMELİ’
Kira yardımlarının sektörel bazda yeniden ele alınması gerektiğini ifade eden Emiroğlu şöyle devam etti: “Salgın sürecinde hiç kapanmayan sürekli açık kalan oto tamircileri, oto sanayici gibi sektörlere de yardım yapılmakta. Ama bir çay ocağı, lokanta, kafe gibi doğrudan etkilenen sektörler, kirasını elektrik parasını, ısınma giderlerini ödeyememekte ve bazıları iş yerini satılığa çıkarmış durumda. Kira yardımları sektör bazında dikkate alınmalı. Yapılan yardımlar sektöre ve işletmenin metrekaresine göre belirlenmeli. Bugün bir kuaför dükkanı 30 metrekarede müteşekkil olurken, 200-300 metrekarelik alana sahip olan kafe işletmelerinin kiraları da ona göre yüksek. Bu sektörlerin aynı kefeye girmiş olması iki tarafı da üzmüş bulunmakta.”
‘CANSUYU VERİLMELİ’
Pandemiden en çok etkilenen sektörlere cansuyu olabilecek bir destek vermenin gerekli olduğuna işaret eden Celal Emiroğlu, “Pandemi sürecinde esnaflar ve insanlar ellerinden geldiği kadar devletimizin belirlediği kurallara uymaya çalışmakta. İçinde bulunduğumuz durum insanın hayatında sürekli olan bir şey değil, bu salgın döneminde devletin yanında olmasını istemekteler. Normal hayatlarını sürdürebilmek için birer cansuyu vermek gerekir. Bu noktada görüştüğümüz esnaf birlikleri, esnaf odalarından arkadaşlarımız bunun daha kolay ve daha çabuk yapılabileceğini ifade etmekteler. En azından birinci dereceden etkilenen kesime Devlet Bankaları tarafından 5.000-10.000 gibi cüzi miktarda faizsiz 2 yıllık kredi veya hibe verilebilir” diye konuştu.
SAHADAKİ SIKINTILAR DAHA ÇABUK GİDERİLİR
Yapılan desteklerin sektördeki insanların görüşleri doğrultusunda yapılması gerektiğini ifade eden Emiroğlu, “Pandemi döneminde hiç kapatılmayan sürekli çalışan sektörlerle kapalı olan sektörleri aynı kefeye koymak, uygun düşmemiş bulunmaktadır. Mali müşavir olarak ve Mali Müşavir Odası İkinci Başkanı olarak bunları ifade etmek esnafın sorunlarını söylemek görevimiz. Pandemi sürecindeki verilen hibeler, teşvikler, yardımlar bizzat sektörün içinde yaşayanlar tarafından alınırsa, onların sorunlarına göre düzenlenirse, sahadaki acıların daha çabuk giderileceği kanaatindeyiz. Bu noktada kira yardım desteklerinin tekrar gözden geçirilmesi gerektiğine inanıyoruz” dedi. (Esra Örengül)