11-13 Eylül 2014 tarihleri arasında Necmettin Erbakan Üniversitesi, Türk Tarih Kurumu ve İslam Tarihçileri Derneği’nin ortaklığında Beyşehir’de Uluslararası Orta Anadolu ve Akdeniz Beylikleri Tarihi, Kültürü ve Medeniyeti Sempozyumu – I, Eşrefoğulları adıyla bir sempozyum düzenleniyor.
Beyşehir’de S.Ü. Ali Akkanat Uygulama Oteli-Anamas Konukevi salonlarında yapılacak olan sempozyum 11. 09. 2014 tarihinde saat 10.00’da açılış konuşmaları ile başlayacak. Sempozyumun açılışında, İrfan Unutmaz’ın “Anadolu’da Su Teknolojileri Fotoğraf Sergisi”, “Eşrefoğulları Eserleri Fotoğraf Sergisi” ile Sami Naddah’ın “Eşrefoğulları Hat Sergileri” yer alacak. Açılış sonrasında bir de Doç. Dr. Cenk Güray yönetiminde Beyşehir Türküleri Konseri veriliyor. Bu görsel şölen sonrasında ise birbirinden değerli ve güzel tebliğlerin sunulacağı açılış konferansına geçilecek. Moderatörlüğünü Prof. Dr. Tuncer Baykara’nın yapacağı açılış konferansında Prof. Dr. Oluş Arık, “Beylikler Dönemine Genel Bir Bakış” isimli konferansını verecek. Kapanış oturumu dâhil olmak üzere 14 ayrı oturumda, 50 civarında tebliğin sunulacağı sempozyuma yurtiçi ve yurt dışından onlarca bilim adamı iştirak ediyor.
Bilim adamları “Eşrefoğlu Beyliği’nin kuruluşu ve menşei meselesi ile ilgili sorunlar, Orta Anadolu Beylikleri arasında Eşrefoğlu Beyliği’nin yeri ve önemi, Beyliğin diğer beylikler ve devletlerle ilişkileri, Beyliğin mimari ve sanatsal yapısı ve bu yöndeki örnekler, Beyliğe ait vakıflar ve vakfiyeler, Eşrefoğlu Beyliği devrinde dini, kültürel, ekonomik ve ticari hayat, Beyliğin tarihi coğrafyası gibi konularda birbirinden kıymetli sunumlar gerçekleştirecek. Tamamına yakını Beyşehir ve Eşrefoğulları’nın siyasi, sosyal, ekonomik ve kültürel yapısı ile ilgili olan birbirinden değerli tebliğler arasında akademik camianın dışından Muhammet Ömür Akkor tarafından “Selçuklu ve Beylikler Mutfağı” ile Ezel Akay, tarafından “Hacivat ile Karagöz Neden Öldürüldü Filminde Eşrefoğulları” isimli sunumlar da yapılacak. Üç gün sürecek olan sempozyumun son günü olan cumartesi günü sabahında ise “Tarihe yolculuk gezisi” adıyla Kubadâbad Sarayı, Eflatun Pınarı, Eşrefoğlu Külliyesi ve İçerişehir gibi Beyşehir’in tarihi mekânlarına ziyaret yapılacak. Sempozyumun kapanışı ise Necmettin Erbakan Üniversitesi Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Bahçesi’nde gerçekleştirilecek.
Bu güzel bilgi şöleninin hayata geçmesini sağlayan başta Sempozyum eş başkanı Prof. Dr. Ahmet Taşgın’a, Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Şeker’e, Sempozyum Sekreteri Yrd. Doç. Dr. Yakup Kaya’ya ve sempozyuma katkı sağlayan herkese Beyşehirli bir akademisyen olarak ayrı ayrı teşekkür ederim. Ümidimiz bu sempozyumun Beyşehir turizm ve ekonomisine katkı sağlaması, Beyşehir’deki yöneticilere ve hemşerilerimize yeni ufuklar kazandırması yönündedir. Selam ve Muhabbetle.