ETİBANK; hem modern, hem daha üretken

Abdullah Leblebici

2005 yılında özelleştirilmesinin ardından yapılan modernizasyon çalışmaları ile Etibank Alüminyum tesisleri hem modern, hem de daha üretken hale getirildi.

Yenileme çalışmaları yapılmadığı için nerede ise kapanmanın eşiğine gelen tesisler 2005 yılında sonra yapılan yenileme çalışmaları ile adeta yeniden doğdu.

Tesisler dünya standartlarında üretim yapmaya başladı. Elde edilen katma değer ile ülke ekonomisine ciddi anlamda destek olmaya başladı.

AVRUPA’NIN EN MODERN ELEKTROLİZHANESİ

Fabrikaya yenileme çalışmaları yapılmadığı için nerede ise kapanmanın eşiğine geldiğini ifade etmiştim.

Özelleştirme sonrasında fabrikanın her alanında modernizasyon hamlesi başlatıldı. Aradan 11 yıl geçmesine rağmen yenileme çalışmaları halen devam ediyor.

Eti Alüminyum, tesisinde dünyadaki son teknolojilerin kullanılmasına özen gösterildi, dünyada sektörün önde gelen yabancı şirketlerinden danışmanlık hizmeti alındı.

Bu kapsamda, yatırımların devreye sokulması aşamasında önemli kritik ekipman ve malzeme alımları yapıldı.

Almanya, İsviçre, İsveç, Fransa, Kanada, Finlandiya, Japonya, İngiltere, Polonya gibi ülkelerden süpervizörlerin yanı sıra Çin’den 70 mühendis ve devreye alma elemanı Türkiye’ye getirildi.

Yenileme çalışmaları sırasında çevre faktörü de en ince ayrıntısına kadar düşünüldü. Yatırımlarla elektrik ve su kullanımında ciddi tasarruflar sağlandı.

Özelleştirme öncesi 1 ton alüminyum için 17 bin 500 KW elektrik kullanılırken, bu rakam yeni yapılan yatırım sonucunda 13 bin KW’ ya düşürüldü.

Su kullanımı ise yüzde 50 oranında azaltıldı. Özellikle elektrolizhanelerdeki hücrelerin 2 saatlik durmasıyla elektroliz hücreleri donacağı için sistem 4 yıllık kapanma süreciyle karşı karşıya kalma riski tespit edildi ve bu nedenle sadece elektrolizhane için 221 milyon dolarlık yatırım yapıldı.

Metal kalitesinde minimum yüzde 99.8 saflıkta alüminyum üretme becerisine sahip, SAMİ teknolojisi ile projelendirilip montajı tamamlanan Avrupa’nın en yeni alüminyum elektrolizhanesi devreye sokuldu.

Çevre emisyonları açısından da Avrupa Birliği standartlarına getirildi.

OYMAPINAR DAHA VERİMLİ

Oymapınar Barajı da yapılan yatırımlar ile yenilendi. Bu çerçevede, Avusturyalı VA-TECH firmasıyla ortak çalışmaya gidildi. Santralin hidrolik ve elektrik kumanda sistemleri tamamen değiştirilerek modern bir kimliğe kavuşturuldu.

14.6 milyon dolar yenileme yapılan Oymapınar’da elektrik üretimi yüzde 5 oranında artırıldı. Tesislerde kullanılan kükürt ve SO2 oranı yüksek 6 nolu Fuel-Oil’ in çevreye daha fazla zarar vermemesi için 5 milyon Dolar yatırımla doğalgaz dönüşümü gerçekleştirildi.

2008 yılından sonra tesislerde doğalgaz kullanılmaya başlandı. Yerli kömürün de devreye girmesiyle birlikte yılda 70 milyon dolarlık yakıt tutarının Türkiye’de kalması sağlandı.

55 ÜLKEYE İHRACAK

Eti Alüminyum ürettiği ürünlerin yaklaşık yüzde 38’ini, 55 ülkeye ihraç etmeye başladı.

Alüminyum Hidroksit (Hidrat ) ve Yuvarlak İngot başta olmak üzere tüm ürünlerin ihracatını yapan Eti Alüminyum, Arjantin, İspanya, İtalya, Şili, Kolombiya, Mısır, Tunus, ABD ve Endonezya başta olmak üzere dünyanın dört bir yanına ürünleri ihraç eder hale geldi.

540 MİLYON DOLARIN ÜZERİNDE YATIRIM

Birçok alanda 240 milyon dolarlık yatırım gerçekleştirilmesinin ardından Elektrolizhanelerde ki modernizasyon çalışmalarına da 300 milyon doların üzerinde harcama yapılarak tamamlandı.

Türkiye’nin yıllık yaklaşık 800 bin ton olan alüminyum ihtiyacının, 60 bin tonu üretilirken, gerçekleştirilen modernizasyon çalışmaları ile yıllık üretim kapasitesi 80 bin tona çıkartıldı.

250 milyon doların ülke içinde kalması sağlandı.

Böylece; ETİBANK; hem modern, hem daha üretken hale getirildi.

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.