Etkili konuşmanın püf noktaları

Topluluk önünde konuşma ve iletişim kurmada önemli bilgiler veren KTO Karatay Üniversitesi İletişim ve Tasarımı Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Birol Büyükdoğan, konferanslarda, derslerde ve günlük hayatta iletişimin önemine dikkat çekti

Konferanslarda, derslerde ve günlük hayatta iletişimin önemini vurgulayan KTO Karatay Üniversitesi İletişim ve Tasarımı Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Birol Büyükdoğan, topluluk önünde konuşma korkusu ve heyecan gibi sorunları aşmak için bol bol pratik yapmanın ve özgüven geliştirmenin önemini vurguladı.

“TOPLULUK KARŞISINDA BOL BOL KONUŞMAK GEREKİYOR”

Kitle karşısında konuşmanın önemini ifade eden Birol Büyükdoğan, “Topluluk karşısında konuşarak özgüven eksikliği ve heyecanlanma gibi durumlar aşılabilir. Temel nokta, konuşma yapmadan önce metin ve sunum hazırlamakla birlikte, bol bol pratik yapmaktan geçer. Topluluk karşısında konuşma korkusu, o korkunun üzerine giderek yani fırsat buldukça konuşma yaparak giderilebilir. Öğrenciler ve özgüven eksikliği olanlar çıkıp bir topluluk önünde konuşmalılar. İletişimde konuşmanın her detayı çok önemlidir. Konuşmada fazla uzun olmamak kaydıyla ihtiyaç duyulan bilgiyi aktarmak, dikkatleri dağıtmamak ve öz ve net açıklayabilmek gerekir. Çünkü sizin ne anlattığınız değil, kitlenin ne anladığı önemlidir. Bu yüzden ne anlattığınızla birlikte nasıl anlattığınız da önem kazanmaktadır. İletişimde konuşurken ara ara dikkatleri toplayabilmek adına espri ve ortak noktalardan, gündemden bahsederek dikkatleri toplamak gerekir. Konuşma yoğun bir emek gerektirir ve iyi pazarlanması gerekir. Konuşmalar ne çok hızlı ne de çok yavaş olmalı. Önemli noktalarda sesi yükseltmek, vurgu ve tonlamalara dikkat etmek, hedef kitleye göre denge kurup konuşmak, daha etkileyici bir konuşma sağlar. Konuşurken yaşayan Türkçe kullanılmalı, kelimeler net olmalı, hedef kitleye uygun Türkçeyle hitap edilmeli. Konuşmada beden dili de elbette çok önemlidir. Konuşmalar mümkünse ayakta yapılmalıdır. Konuşmada dik durarak ve eller kullanılarak konuşulmalı. Çünkü beden dili, sözlü iletişimi destekleyen ve güçlendiren en önemli unsurdur. Yine iletişim kurarken güler yüzlü olunmalı, tebessüm eder bir ifadeyle konuşulmalıdır” dedi.

Büyükdoğan,"Birçok kişide toplum karşısında konuşma korkusu ve konuşurken yoğun heyecan olduğunu vurgulayarak, bu durumları aşmak için sık sık idman yapıp topluluk karşısında konuşmalar yapmalılar" dedi.

“SES ETKİLİ OLUR MU?”

İletişim kurarken sesin önemini belirten Büyükdoğan,"Özgüven eksikliğini gidererek topluluk karşısında etkili konuşma yapmak isteyenler kendilerini şöyle bir testten geçirdiklerinde eksikliklerini görebilirler. Bağımsız bir gözlemciyle beraber mümkünse cep telefonuyla kayda alınan bir konuşma değerlendirilmeli ve ortaya çıkan konuşmadaki ses tonu ve hızı, hazır bulunan metne ne kadar bakıldığı, beden dilinin nasıl kullanıldığı, süreye uyulup uyulmadığı, göz temasının sağlanıp sağlanmadığı gibi hatalar ortaya çıkabilir” diye konuştu.

“KONUŞAMADA HEYECAN”

Konuşmalarda ve iletişimde meydana gelen heyecanı belirten Büyükdoğan,"Konuşma yaparken kendimizden ziyade dinleyicilere odaklanmak, konuşma yapılan yerde çevreyi gözlemlemek ya da göz teması sağlamak o anda oluşan heyecan ve paniği ortadan kaldırabilir. Heyecanı azaltmada bir başka çözüm yolu olarak dinleyicileri dost gözüyle görmek ve konuyla ilgili her şeyi anlatmak yerine dinleyicinin ihtiyacı olan bilgileri aktarmak ve temelde insanlara nasıl faydalı olabilirim hissiyatıyla yaklaşmak heyecanlanmaları ortadan kaldırabilir" ifadelerini kullandı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

YAŞAM Haberleri