Yunanistan’da yaşanan gelişmeler tüm dünyanın gözünün kulağın buraya çevrilmesine sebep oldu. Yunanistan anlaşacak anlaştı derken bir anda Yunanistan olayı bir çıkmaza doğru sürüklendi.
Euro bölgesi yetkilileri her gün yeni açıklamalarda bulunarak Euro bölgesinde birlik beraberlik mesajları verir oldular. Yunanistan’ı da birliğin içerisinde tutabilmek adına tavizler vermeye ve iyimser açıklamalarda bulunmaya başladılar. Çünkü Euro bölgesinden ayrılacak bir ülke olursa bu Euro bölgesine büyük bir darbe vuracak ve Euro bölgesi dağılma riskiyle karşı karşıya gelecektir.
Önceki gün geç saatlerde Euro bölgesi liderleri Yunanistan’ı görüşmek üzere tekrar toplandı. Yapılan açıklamalarda Yunanistan’ın yeni öneriler getirmesini beklediklerini söylediler. Yunanistan Başbakanı da halktan aldığı destekle Euro bölgesi liderlerinin karşısına daha fazla özgüvenle çıkacak ve ülkesinin menfaatlerini korumak için daha fazla agresif hareket edecek. Euro bölgesinden Yunanistan’ın borç sorunu için bir şeyler daha kapabilir.
Piyasalar diğer taraftan Yunanistan’ın Euro bölgesinden ayrılması senaryolarını da göz önünde bulunduruyorlar. Böyle bir senaryo tüm Euro bölgesini etkileyebileceği gibi gelişmekte olan ülkelere de sirayet edecektir. Piyasaların istemediği bir gelişmedir, böyle bir durum yaşanırsa finansal piyasalarda dalga boyutları daha da artacaktır.
Ben her ne şekilde olursa olsun Yunanistan’ın yeniden kurtarılma ihtimalinin kurtarılmama ihtimalinden daha yüksek olduğunu düşünüyorum. Bunu da bekleyip göreceğiz.
İçeride ise hükümet kurma çalışmaları için Cumhurbaşkanımız hala görevlendirme yapmadı. Bazı çevrelerce eleştiriliyor. Fakat koalisyon hükümeti için de bazı görüşmelerin yapıldığı ile ilgili haberler her gün gazete başlıklarını süslüyor. Hatta sadece bakanlıkların paylaşılması konusunda pürüzler kaldığı ile ilgili haberler yapılıyor. Zaten bu iyimserlik de para piyasalarında karşılığını buluyor. Dövizde sakin seyir devam ediyor. Borsada da küçük de olsa alımlar var. Piyasalar koalisyon kurulacağını fiyatlıyor. Yunanistan olumsuzlukları olmasına rağmen piyasalar içeride rahat, daha ne kadar sürecek bekleyip göreceğiz. Fiyatların içerisinde hükümetin kurulamaması, Yunanistan’ın Euro bölgesinden ayrılması ve FED’in faiz artırımlarına başlaması yok. Bunların gerçekleşmesi durumunda piyasaların durumunu tahmin etmek inanın çok zor. Dövizde yukarı yönlü dalgalanmaların artacağı kesin. Borsa İstanbul’un da 70,000 seviyelerine kadar düşmesi daha güçlü ihtimaldir.
ABD tarafına bakmak gerekirse gelen veriler yine karışık, hafta sonu gelen tarım dışı istihdam verisi beklentilerden az da olsa düşük çıktı. Fakat işsizlik 5,4 beklenirken 5,3 geldi. Bir iyi bir kötü, veri akışı devam ediyor. Genele bakacak olursak ABD ekonomisi iyiye gidiyor. Bunun karşılığı olarak da artık faiz artırımlarının zamanının geldiğini düşünüyorum. FED önümüzdeki aylardan birinde faiz artırımlarına başlayacak. Bu gelişme Euro/Dolar paritesi üzerinde bir hayli etkili olacak. Dolar daha da değerlenecek, Euro değer kaybedecek. Gelişmekte olan ülkelere yansımaları daha da olumsuz olacak. Önümüzdeki aylar çok şeye açık içeride hükümet kurma çalışmaları ve hükümetin kurulup kurulmayacağı, erken seçim olup olmayacağı, dışarıda ise başta Yunanistan’ın durumu, gelinen nokta ve Yunanistan’ın Euro bölgesinde kalıp kalmayacağı, ABD tarafında ise FED’in faiz artırımlarına başlayacak olması, bunlar açık açık gördüğümüz gelişmelerdir. Piyasaların üzerinde bir hayli etkisi olacak gelişmeler bir de görünmeyen bilinmeyen riskleri var ki o daha etkili olacak gelişmelerdir. Benim beklentim yukarıda da bahsettiğim gibi önümüzdeki aylar çok fazla gelişmelere sahne olacak ve her şeyin olabileceği, dövizde ve borsada yaşanacak dalgalanmalara hazırlıklı olmak lazım.