Eylül Konya’ya yakışıyor

Rasim Atalay

Bir dönemin kapanıp yeni bir dönemin açıldığının habercisidir Eylül ayı…

Her şeyden önce havasıyla kendini hissettirir Eylül…

Daha takvim yaprakları Eylül ayından ilk günü gösterdiğinde havamız değişivermişti. Ağustos ayının kavurucu sıcakları yerini nispeten serin bir havaya bıraktı. Özellikle gece sıcaklıklarının 15 dereceye kadar düşmesi Eylül ayının, Eylül ayıyla birlikte sonbaharın gelişini gösterdi.

Yemyeşil ağaçların renginin sarıya çalar bir hale gelmesi, bazı ağaçların şimdiden yapraklarının dökülmesi, yerlerde biriken gazeller, tabiatın ‘Eylül’ diye haykırışını simgeliyor adeta.

Konya genelindeki yeşil alanlarda, park ve bahçelerde Eylül’ün izlerini görmeye şimdiden başladık. Yaz boyunca güneşle bütünleşen yeşil alanlar, şimdilerde Eylül’ün ilk izlerini tüm ihtişamıyla sunuyor. Sararmaya başlayan tabiat, Eylül ayının görsel şölenini bizlerle paylaşıyor. Yetmiyor, özlem duyduğumuz, bir an evvel yağsa da şehri şöyle bir güzel temizleyiverse dediğimiz yağmur rahmetine de kavuştuk çok şükür. Şimdilerde her ne kadar şehir merkezinde yoğun bir şekilde görmesek de bazı ilçelerde yağmurun yoğun bir şekilde düştüğünü de gördük. Rahmete aç topraklar suya kavuştu nihayetinde.

Eylül sadece tabiata, havaya, suya gelmedi…

Evlerde de Eylül izleri var. Şimdilerde hemen hepimizin evinde kış mevsiminin yaklaştığını haber eden Eylül ayı ile birlikte hummalı bir çalışma mevcut. Salçalar, turşular, kurutmalıklar… Kapımızı yakında çalacak olan kış mevsimine hazırlık çalışmaları başladı şimdiden.

Eylül’ün geldiğini anladığımız bir diğer alan da çarşı ve Pazar…

Çarşıda şimdilerde Eylül ayının ilk haftasından itibaren peyderpey açılmaya başlayan ilk, orta ve üniversite düzeyindeki eğitim ve öğretim kurumlarına yönelik ihtiyaçların giderilmesi için yoğunluk var. Eylül, çarşıya da pazara da bayramı getirmiş gibi.

Okulların açılmaya başlaması başta okul formaları, ayakkabı, spor kıyafetleri, kitap ve kırtasiye ürünleri satan iş yerleri olmak üzere şehir genelinde esnafa olan ilgiyi ve talebi de artırdı. Okul ihtiyaçlarının tamamlanması ve yeni sezona öğrencileri en iyi şekilde hazırlamak için tüm mücadele. Belki velileri bu dönem ekonomik olarak bir miktar daha zorlayacak. Ama söz konusu evlatlar ve onların geleceği olunca, gözünü budaktan sakınmıyor büyüklerimiz. İmkanlarını zorlayarak da olsa çocuklarının tüm ihtiyaçlarını karşılıyorlar. Allah bu emeklerin, yaşanan zorluk ve sıkıntıların karşılığını illa ki verecektir. Eylül ayı da çarşı ve pazara getirdiği bereketle simge bir ay olmaya devam edecektir.

BELEDİYELER ELİMİZDEN TUTUYOR

Çocukları yetiştirmek, büyütmek, okutmak, insanlığa faydalı birer birey olmalarını sağlamak hem maddi hem de manevi açıdan hakikaten çok zor. Bu noktada sağolsun belediyelerimiz de aileleri yalnız bırakmıyor.

Karatay Belediyesi’nin ilçe sınırları içerisindeki okullarda, istisnasız bir şekilde, okula ilk defa başlayan birinci sınıf öğrencilerinin tamamı için hazırladığı çantalar, birinci sınıf öğrencilerinin ilk etapta ihtiyaç duyacakları tüm materyalleri içinde barındırıyor. Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca ve ekibi yaptıkları bu hayırlı hizmetle ilçe halkının çok duasını alıyor. Kulaklarım bu duaları çok defa duydu.

Yine Karatay Belediyesi’nin üniversite öğrencileri için vermiş olduğu ve Karataylı olmak şartını taşıyan ilk eğitim yardımı programı da eğitime verilen desteğin ve gösterilen önemin bir göstergesi.

Bununla da sınırlı kalmıyor elbet. Selçuklu Belediyesi’nin yaptığı da yabana atılamaz ölçekte. Üniversite öğrencilerine 4 bin, 2 bin 500 ve bin 500 TL düzeyinde eğitim yardımları oluyor. Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı da bu anlamda her sene Eylül ayı ile birlikte on binlerce gencin ve ailelerinin duasını alıyor.

Meram Belediyesi’nin yaptığı eğitim çalışmalarını da unutmamak gerekiyor. Eğitime yönelik yatırımlarıyla ve özellikle bu yıl DOSD adı verilen ve down sendromluların hayatına doğrudan etki edecek olan yatırımı ile dikkat çeken Meram Belediyesi de üniversite öğrencilerini unutmadı. Meramlı üniviersite öğrencilerinin ilk harçlıkları bu yıl da Meram Belediyesi’nden olacak. Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş da bu yardımıyla yine çok dua alacak.

Konya Büyükşehir Belediyesi’ne baktığımızda ise okullarda eğitim öğretime ara verilen yaz sezonu boyunca öğrencileri ve gençleri hiç yalnız bırakmadı. Bu yıl da on binlerce çocuk, Kur’an Kurslarında aldıkları eğitimlerle birlikte 40 gün sabah namazını camide kılarak bisiklet almaya hak kazandı.

Bilgehaneler zaten yaz kış demeden yılın her mevsimi öğrencilerin eğitim hayatına önemli katkılar sunuyor. Sadece kitabi eğitimle kalınmıyor, kamplar, kültür ve tarih gezileri düzenlenerek öğrencilerin hem hoş vakit geçirmesi, hem de kitapta okudukları birçok bilgiyi yerinde görüp öğrenmeleri ve bilginin daha kalıcı olması sağlanıyor.

Konya ayrıca, Türkiye’nin en büyük kütüphanelerinden birine sahip. Konya Büyükşehir Belediyesi’nin uhdesindeki kütüphaneler, adeta bilgi yuvası. Öğrencilerin sabahın ilk ışıkları ile birlikte bu kütüphanelerin önünde sıraya girdiklerini görünce, gençlerin okumaya olan ilgisini de görmüş oluyoruz. Tabi tüm bu altyapıları hazırlayan ve sürdürülebilir kılan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay da gençlerin gönlünde önemli bir yer ediniyor.

Hareket ve bereket iklimi Eylül’ü Konya’da her alanda hissediyor ve yaşıyoruz. Eylül ayı da Konya’ya çok yakışıyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.