Keşke fanus kullanılmasa ama elimizdeki imkan buysa fanusta balık beslemeyi canlılar açısından daha iyi şartlarda hayata geçirmeliyiz.
Bazı kişiler maddi imkanlar açısından düşük maliyetle sadece büyük ya da küçük fanuslarda başlamıştır bu hobiye. Benim buradaki amacım canlıyı fanusta nasıl daha iyi beslenilebilir konusuna deyinmek. Daha iyiyi vurguladım çünkü hiçbir zaman fanustaki ortam akvaryumdaki kadar olamaz fanus dereyse akvaryum okyanus o derece fark var.
Fanusta balık bakımı için dikkat etmemiz gerekenler
Öncelikle fanus balığın gözleri için ciddi derecede hasarlıdır. Nasıl bir çukur aynaya bakınca gözlerimiz bozulur, onlar da öyle olur. Bu önlenemez. Yapmayacağınız tek şey var; o da ısıtıcı isteyen balıkları fanusta bakmamanız. Zaten fanusta canlı bitki bakılamaz. Büyük olmayan fanuslarda sadece bir dekor ile güzel bir tür kum kullanmak iyi olur. Kum olarak renkli kum tercih etmeyin. Çünkü her zaman salınım yapar, suyu bozar bu da çok fazla balık kaybına neden olur.
Fanusun bakımı nasıl olmalıdır?
Her hafta kimyasal kullanmadan yıkamalıyız. Yıkadıktan sonra her zaman dinlenmiş su koyun. Bitki atıkları vb. Olursa bunları da bir güzel ovalamadan geçmeyin. Sonra da bazı su düzenleyicileri her fanus boyu için sadece 1 en fazla 2 damla kullanın. Bunu da 2 haftada bir kullanabilirsiniz.
Fanus ve balık seçimi nasıl olmalıdır?
Fanusunuzu seçerken hep en büyükten alın. Yaklaşık 8-9 belki 10 lt su alabilir bunlar. Bu gibi fanusları da 15lira gibi bir fiyata bulabilirsiniz. Balık seçimi her zaman tek yaşayabilen ve mümkünse çok küçük kalabilen belki de yavaş büyüyen balıklar olmalıdır. Asla canlı doğuran (lepistes plati moli velifera) gibi çabuk ve çok üreyen bir balık türünü eşler olarak bakmayın. Kısa sürede çoğalırlar. Fakat bu yavruların fanusta yaşamını sürdürmesi imkansız! Büyük balık küçük balığı yutar. Fanusta bakılabilecek balıklar olarak;
1)grup balığı olmamalı. (neon tetra kardinal vb. )
2)çok büyük bir balık olmamalı(japon balığı,shubunkin pengasus vb. )
3)ısıtıcı istememeli.
4)filtresiz yaşamını devam ettirebilen balık olmalı.
ve bu genellemelere uyan tek balık ise betta balığı.
Aslında betta balığı yaşam alanı olarak da pirinç tarlalarındaki küçük su birikintilerinde yaşar.