Hafta sonunda Konya’da yaşayan binlercemizin yaptığı gibi biz de Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Bilim Merkezi’nin bahçesinde düzenlenen Bilim Festivalini ziyaret ettik.
Bilim Merkezi’nin kapısına varmak için neredeyse 2 kilometreyi bulan araç park kuyruğunu geçmeniz gerekiyordu. Sonradan baktığım drone görüntülerinde de nerden nereye kadar yüründüğünü daha açık seçik gördük.
Elbette her nimetin bir zahmeti olacak. Aracıyla değil de servisle gelmek isteyenler daha şanslıydı diyebiliriz.
Teknofest ile kıyaslama yapanlar için Konya Bilimfest’in aynı kategoride olmadığını hatırlatarak söze devam edeyim.
Aselsan, Baykar, Havelsan, Tümosan, TÜBİTAK, Roketsan gibi birbirinden özel göz bebeği firmalarımız alanda yerlerini almıştı. Paydaşların bu derece güçlü olması Bilim Festivali’ne olan ilgiyi ciddi derecede artırmış. Son rakamları almadım ama tahminim geçen sezonki 150 bin ziyaretçi sayısı 2’ye katlanmış durumda…
Deneyap Atölyelerinde özellikle çocuklar çok eğleniyordu. Sahne gösterileri neredeyse hiç durmadı. Sahnenin önü sürekli kalabalıktı. Büyükşehir youtube kanalından anlık olarak festival takip edildi.
Savunma sanayimizin dev firmalarının ürünlerini gerçekten gururlanarak inceledik. SİHA, Milli Muharip Uçak, atak, yerli motor, Pusat, kara araçları, Gökbey helikopter, Cezeri uçan araba, mühimmatlar…
Türkiye’nin son 20 yılda nereden nereye geldiğinin en büyük göstergesi gerçekten…
İlgililere sordum. Bu çapta yapılan Türkiye’nin en büyük bilim festivaline ev sahipliği yapmış Konya. Daha büyüğü olmamış.
Cuma günü Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile Uğur Başkan’ın festival alanındaki diyalogları görülmeye değerdi.
Geçen hafta gastro, bu hafta bilim, gelecek hafta kitap…
Bence Büyükşehir Belediyesi yaptığı bu organizasyonlar ile büyükşehirler içerisinde çıtayı çok yükseklere taşımış oldu. Darısı gelecek yıllara…
MOTORLU SANAYİLER 2022’DE BİTECEK
Eski Sanayi ile Karatay Sanayi esnafı yeni yerlerini çok merak ediyor. Hafta sonunda Bilim Festivali için Konya’ya gelen Çevre ve Şehircilik Bakanımız Murat Kurum inşaat alanlarında incelemelerde bulundu. Eskiden temel atılır öylece kalıp giden yatırımlar olurdu. Şimdi nerdeyse her ay bizzat bakan gelip yatırımları denetliyor. Konya bu konuda gerçekten çok şanslı…
Bakan Kurum, sanayi sitesini incelerken, ‘Özellikle kendi kendine yeten sıfır atık sisteminin uygulandığı, güneş enerjisi ile aydınlatmaların sağlandığı, yağmur sularının toplanarak bahçe sulamada kullanıldığı, atık suların tesise ulaşarak arıtılacağı Türkiye’nin ilk sıfır atık sanayi tesisi Konya’ya yapılıyor’ dedi.
İnşaat gerçekten çok hızlı ilerliyor. Prefabriklerin çoğu bitmiş. Bakan Murat Kurum 2022 sonunda bitireceğiz dedi. Yani gelecek yıl Şeb-i Arus törenlerinde belki de açılışı yapılacak.
Şehirdeki çok büyük bir dönüşüm tamamlanmış olacak…