Adını Selçuklu Emiri Celalettin Karatay'dan alan Karatay özellikle içinde bulundurduğu tarihsel yapılarıyla Konya'nın en turistik ilçelerinin başında yer alıyor. Peki tarihsel yerleşimi prehistorik döneme kadar uzanan ilçenin simgeleri nereler?
113
KARATAY'IN TARİHSEL GELİŞİMİ
Karatay’ın tarihsel yerleşimi prehistorik döneme kadar uzanıyor. Yapılaşma Selçuklu, Karamanoğulları ve Osmanlı dönemlerinin karakteristik özelliklerini taşıyor. Ulusal ve uluslararası tarih, kültür ve turizm değerlerimizin başında gelen Karatay´da bulunan Mevlâna Müzesi’ni her yıl 1 milyon 300 bin civarında yerli ve yabancı turist ziyaret ediyor. Karatay Çini Eserler Müzesi, Kemaliye Medresesi, Şemsi Tebrizi Türbesi, Koyunoğlu Müzesi, Sultan Selim Camii, Şerafettin Camii, Yusufağa Kütüphanesi ve Mevlâna Kültür Merkezi ilçedeki kültür varlıkları.
213
Karatay ilçesinin bir ilçe olarak kuruluşu her ne kadar Konya'nın büyükşehir olması ile gerçekleşmiş ise de tarihî ve sosyal yapısı itibariyle şehrin en eski ilçelerden biri. Özellikle Konya'ya âlimler beldesi vasfını kazandıran ve turizmin her mevsimde canlı kalmasını sağlayan büyük mutasavvıf Mevlâna Celaleddin-i Rûmî, ilçeye bambaşka bir benlik ve kimlik kazandırmış. Karatay, Konya’nın 3 merkez ilçesinden biri. 302 bin 392 kişilik nüfusu ile ülkemizdeki birçok ilden daha fazla nüfusa sahip. İlçenin arazi yapısı genel olarak düz ve ova şeklinde. En yüksek yeri Aksaray yolu üzerindeki Bozdağ, Obruk yöresi yayla karakteri taşıyor ve Obruk köyü yakınlarında küçük bir Obruk Gölü bulunuyor.
İşte Karatay'ın simgeleri arasında olan 5 mekan;
313
1-Hz. Mevlana Türbesi
Mevlâna 30 Eylül 1207 yılında bugün Afganistan sınırları içerisinde yer alan Horasan’ın Belh şehrinde doğdu. Alâeddin Keykubâd, Mevlânâ Celâleddin-i Rûmi’nin babası Sultânü´I-Ulemâ Bahaeddin Veled’i Karaman’dan Konya’ya davet etti. Bahaeddin Veled sultanın davetini kabul etti ve 3 Mayıs 1228 tarihinde ailesi ve dostları ile Konya’ya geldi. Sultan Alâeddin kendilerini muhteşem bir törenle karşıladı ve Altunapa (İplikçi) Medresesi’ni ikametlerine tahsis etti.
413
Sultânü´l-Ulemâ 12 Ocak 1231 tarihinde vefat etti. Mezar yeri olarak, Selçuklu Sarayı’nın Gül Bahçesi seçildi. Halen müze olarak kullanılan Mevlânâ Dergâhı’ndaki bugünkü yerine defnedildi. Sultânü´I-Ulemâ ölünce, talebeleri ve müritleri bu defa Mevlânâ’nın çevresinde toplandı. Mevlânâ’yı babasının tek varisi olarak gördüler. Mevlânâ, Şems-i Tebrizî ile karşılaştığında Şems’de "mutlak kemâlin varlığını" cemalinde de "Cenab-Hakk’ın nurlarını" görmüştü. Ancak beraberlikleri uzun sürmedi, Şems aniden öldü. Mevlânâ Şems’in ölümünden sonra uzun yıllar inzivaya çekildi. Daha sonraki yıllarda Selâhaddin Zerkûbî ve Hüsameddin Çelebi, Şems-i Tebrizî´nin yerini doldurmaya çalıştılar.
513
Yaşamını "Hamdım, piştim, yandım" sözleri ile özetleyen Mevlânâ, 17 Aralık 1273 Pazar günü Hakk’ın rahmetine kavuştu. Mevlânâ, ölüm gününü gerçek hayata doğuş günü olarak kabul ediyordu. O öldüğü zaman sevdiğine yani Allah’a kavuşacaktı. O, ölüm gününe düğün günü veya gelin gecesi manasına gelen "Şeb-i Arûs" diyordu. Mevlânâ günümüzde her yıl 7-17 Aralık tarihleri arasında binlerce yerli ve yabancı ziyaretçinin katılımıyla Şeb-i Arûs törenlerinde anılıyor.
613
2-Karatay Şehir Parkı
Karatay’ın hizmetine sunulan ve şehrin gözdelerinden olan Karatay Şehir Parkı, Konya-Ankara-Adana çevre yolu kavşağında yer alıyor. Konya’nın en büyük parklarından biri olan Karatay Şehir Parkı içerisinde hayvanat bahçesi ve kapsamlı bir lunapark mevcut. 22 adet farklı eğlence mekanının bulunduğu bu lunaparkın yanında, 12.500 m² alana yayılmış biyolojik bir gölet de var.
713
Vatandaşların manzarasında dinlendiği, yürüyüş ve bisiklet yollarında spor yaptığı, parkta çocukların ve gençlerin izcilik yaptığı alanlarla, ziyaretçilerine son derece keyifli aktiviteler vadediyor. Piknik ve mangal olanağı da bulunan park, toplamda 343.300 m²’lik alanı ile Konya’nın merkezinde bir eğlenme ve dinlenme merkezi.
813
3-Obruk Kervansaray Müze Otel
Konya-Aksaray karayolunun 70. kilometresinde yer alan 180 metre genişlik ve 145 metre derinliğindeki Kızören Obruğu’nun yanı başında 800 yıl önce inşa edilen Selçuklu kervansarayı, 4 yıl süren restorasyon çalışmasının ardından 13 odalı otele dönüştürüldü. Mutfak malzemelerinden masa ve sandalyelerine kadar tarihi malzemelerle donatılan kervansarayın her odasına yerden ısıtmalı Türk hamamı yapıldı.
913
Konaklayan misafirlerin kendisini sanki 1200'lü yıllarda konaklıyormuş gibi hissettiği kervansarayın açık avlusundaki yerlerde müze ve kütüphane yer alıyor. Ziyaretçiler burada sergilenen eserleri inceleme fırsatı da buluyor. Odalarda yerden ısıtmalı Türk hamamları mevcut. Obruk Kervansaray Müze Otel’inde hem modernlik hem de tarih var.
1013
4- Sultan Selim Cami
Karatay sınırları içerisinde Mevlâna türbesinin yan tarafında Sultan Selim (Selimiye) Camii yer alıyor. İnşaatına Sultan Selim’in şehzadeliği zamanında başlanmış ve 1558-1567 yılları arasında inşaatı tamamlanmış. Caminin kuzeyinde altı sütuna istinat ettirilmiş yedi kubbeli son cemaat yeri ve mermer süveli geçme basık kemerli cümle kapısı mevcut.
1113
Mevlâna Müzesi’ni ziyaret eden yerli ve yabancı turistler, bu camiye de büyük talep gösteriyor.
1213
5-Karatay Lavanta Bahçesi
Karaaslanüzümcü Mahallesi’nden yer alan Hobi Bahçeleri ve Bireysel Piknik Bahçesi gibi Konya'nın oldukça büyük sosyal alanlarının yanı başındaki arazide yer alan Karatay Lavanta Bahçesi'nin bugün itibariyle toplam büyüklüğü 340 bin metrekare olup mevcut lavanta adedi 300 bini aşmış vaziyette.
1313
"Türkiye'nin En Büyük Tematik Lavanta Bahçesi" olan Karatay Lavanta Bahçesi'nde vatandaşlar hoşça vakit geçirip, fotoğraf çektirirken aynı zamanda lavanta bahçelerinden elde edilen lavantalar toplamda 10 çeşit ürüne dönüştürülüyor.