Hazırlanması bakımından zahmetli olan geleneksel bayram yemeği yuvalamayı kadınlar imece usulü yardımlaşarak yapıyor.
Gaziantep'te gelenek olan ve Ramazan Bayramı neredeyse her evde mutlaka konuklara ikram edilen yuvalama yemeğini yapmak isteyen kadınlar hummalı bir çalışma içerisine girdi.
Islatılan ve kurutulduktan sonra havanlarda dövülerek un haline getirilen pirincin çiğköftelik etle yoğrulmasının ardından nohut büyüklüğünde tanelere ayrılıp, et ve nohutla birlikte pişirilip süzülmüş yoğurtla ikram edilen yuvalama yemeğini yapmak isteyen kadınlar bayrama sayılı günler kala çalışmaya başladı.
Tek kişinin yapmasının imkansız olduğu yuvalama için komşu ve akraba kadınlar toplanarak, hazırlıkları hep birlikte yapıyor. Emek ve çaba isteyen yemeğin toplu halde yapılmasının komşuluk ve akrabalık ilişkilerini artırdığını da savunan kadınlar, bir araya gelmeleriyle zahmetli olan yemeğin kendilerini keyifli bir bayram hazırlığına yönelttiğini ifade etti.
Yuvalama yemeğinin Gaziantep'e has geleneksel bir bayram yemeği olduğunu söyleyen ev kadınları, Yapılışı ve hazırlanması çok zahmetli olan, bir o kadar da emek isteyen yuvalama için, bayram öncesi konu komşu akraba olan hanımlar bir evde toplanır ve hazırlık yaparlar.
Biz de akrabalarımızla bir araya gelerek yıllardan beri süregelen geleneğimizi yaşatmak için saatlerce ter döküyoruz. Burada hem akrabalarımızla daha sıkı diyaloglar kuruyor, hem de güzel vakit geçiriyoruz dedi.