GENÇLİĞİM EYVAH!

Ahmet Öztemel

Genç nüfusumuz ülkemizin en önemli gücü. Elbette iyi yetişmek kaydıyla. Onlar için tüm imkanları seferber etmeli ve vatansever, çalışkan, donanımlı olmalarını sağlamalıyız. Anayasamızın 58. Maddesi “Devlet gençleri alkol düşkünlüğünden, uyuşturucu maddelerden, suçluluk, kumar ve benzeri kötü alışkanlıklardan ve cehaletten korumak için gerekli tedbirleri alır” şeklinde düzenlenmiştir.

Coğrafi konum ve genç nüfus nedeniyle uyuşturucudan doğrudan etkilenen ülkeyiz maalesef. Konya’mın açıklanan suç haritasında bile  uyuşturucu kullanımı ne yazık ki ilk sıralarda. Uyuşturucular “sakinleştirici, hayâl gösterici/uyarıcı etkileri olan, kişide kullanıma bağlı olarak ve zamanla daha fazla kullanma isteği uyandıran, fiziksel ve psikolojik bağımlılık geliştiren, alınmadığında yoksunluk belirtileri veren maddeler” olarak tanımlanıyor. Bağımlılık “yasal/yasadışı bir maddenin tüm olumsuzluklarına rağmen kullanılmaya devam edilmesi” demektir. Kişiye, aileye, çevreye, toplumun tamamına yansıyan sorunlara neden olacağı  ve geleceğimize zarar vereceği açıktır. Bağımlılık yapıcı maddeler arasında  geçirgenlik vardır. Sigara, alkol ve daha sonra uyuşturucu bağımlılığı sık rastlanılan bir durumdur. İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı’nın 2019 raporundan yararlandığım yazımda acı  tesbitler var; 2018 yılında toplam 144.819 uyuşturucu olayı, 206.134 toplam şüpheli sayısı, 251.593 ayaktan tedavi gören bağımlı sayısı, 13.841 yatarak tedavi, 657 madde bağlantılı ölüm, ceza ve infaz kurumlarında uyuşturucu madde ile ilgili suçlardan hükümlü/tutuklu sayısı 57.674, tütün ürünü ilk deneme yaşı 17.85, alkollü içecekleri ilk deneme yaşı 19.94, yaşamında en az bir kez uyuşturucu madde kullananların en yoğun olduğu yaş 15-24 yaş grubu, ortalama 19, en yoğun madde kullanımı lise mezunu grupta olmakla beraber üniversite öğrencisi olanların kullanımı % 9.7. Uyuşturucuya başlama nedeni yüzde olarak  33.2 merak, 23 arkadaş ısrarı,  13.9 özenme, 12.3 kişisel sorun, 11.3 aile içi sorun, 5.9 eğlence, 0.1 ünlü kişilerin de kullanması olarak açıklanmış. Uyuşturucuyu ilk temin yolu yüzde olarak 71.9 arkadaş/arkadaş çevresi, 25.2 parayla satın alma, aile çevresi 1.1, tanımadığı birisi 1.1, sevgili /eş 0.8 olarak tanımlanmış. Devletimiz uyuşturucu ile ilgili ciddi çalışmalar yapmakta. Yakalanan bağımlılık yapıcı madde miktarı her yıl ciddi artışlar göstermekte. 2018 yılında uyuşturucuyla mücadele  alanında kamu harcaması 1 milyar 362 milyon 728 bin liradır. Yasal düzenlemeye göre Bağımlılık Mücadele Yüksek Kurulu 2019/2 sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile kurulmuştur. Cumhurbaşkanı Yardımcısı başkanlığında Adalet, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler, Çevre ve Şehircilik, Gençlik ve Spor, Hazine ve Maliye, Milli Eğitim, Sağlık, Tarım Orman, Ulaştırma ve Altyapı, Cumhurbaşkanlığı Sağlık ve Gıda Politikaları Kurul Başkanından müteşekkil heyet konunun izlenmesini yapmaktadır. Alan denetimi, eğitimler,atık sulardan madde izlenmesi,Açık Kapı ismi verilen görüşmeler, Yeşilay çalışmaları, okullarda zararlı maddelere karşı hayır deme çalışma programı çalışmaların bazılarıdır. Uyuşturucu ticaretinin terör örgütlerinin önemli gelir kapısı olduğunu 1995 yılında Der Spiegel,1996 yılında Paris Kriminoloji Enstitüsü, 2011 yılında Europol rapor etmiştir ancak verdikleri destek de bilinmektedir.

Gençlerimizi uyuşturucu vb kötü alışkanlıklardan korumada en önemli pay ailelere düşmektedir. Uyuşturucu temininde en önemli kaynak arkadaşlardır. Uyuşturucu kullanımında kişisel ve ailevi sorunların oranı neredeyse % 35’i bulmaktadır. Gençler sevgi ve değer verilmek isterler. Okullarda rehberlik servisleri önemli bir bariyerdir. Okul servis sürücüleri arasında uyuşturucudan sabıkalı olan bile çıkmıştır. Böyle kişilere görev verenlerin servisçilik belgeleri iptal edilmelidir. Alo 191 faal bir hattır ve bizler  bu hattı ihbar amaçlı kullanmalıyız. Uyuşturucu kullananların tedavisi isteğe bağlı değil zorunlu olmalıdır. Bence lise ve  üniversite öğrencileri, servis sürücüleri saç taramaları ile uyuşturucu yönünden kontrole tabi tutulmalıdır. Gençlerimizi korumalıyız, bilinçlendirmeliyiz. Özendirici olmaması için uyuşturucu kullanan sözüm ona şöhretler toplumca dışlanmalıdır. Saygıyla.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (2)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.