Galatasaray Fenerbahçe’yi yendi, yer yerinden oynadı. GS’ı tebrik edelim, edelim de sonuç ne. İnsanımıza ve ülkemize ne veriyor. Hatta alıyor, insanlar kutuplaşıyor. Aslında spor insana, sağlık, huzur ve dayanışma vermelidir. Aslında öyle ama aksine algı bozukluğu nedeniyle farklı yorumlanıyor. Buradan geçelim Tarım, ya da gıdaya.
Çok kullandığım bir ifade var. Futbol ne kadar milletimin dilinde ise tarım da o kadar milletimizin dilindedir. Her iki konu eşit oranlarda gündem de yer alsa da, tarım (gıda); insanlığın, varlığın, sağlığın, medeniyetin varlığı için elzemdir, spor ise heyecan ve sağlık için vardır.
Neden mi? Şöyle bir rakamlara bakalım:
Dünyada tüm tarım alanlarını % 61’ini 5 ülke (Hindistan, Çin, Rusya, ABD, Brezilya) kullanır. Bunların nüfusu da dünyanın % 60’ ın dan daha fazladır.
Tüm tarımsal hasılanın yarısına yakınını tek başına Çin (% 52) karşılar. Devamında Çin, Hindistan ve ABD tüm hasılanın % 70’ini üretir.
Türkiye, dünya ölçeğinde % 2.55 lik üretimle 7. sırada yer alır.
Tüm dünyanın sahip olduğu 13 milyar hektar karasal alanın ancak 1.5 milyar hektarında tarımsal üretim yapılır. Yani 8 milyar dünya nüfus (çayır-mera hariç) buradan yapılan üretimle doyar.
Tüm dünyada tatlı su miktarı: 42.810 Km3 olup bunun %3’ü tatlıdır. Bu suyun da %75’i tarımda kullanılmaktadır. Yani % 3 ün % 75’i tarımın payıdır. Geri kalana insana ve sanayiye aittir.
Tüm dünyada yılda bitkisel, hayvansal ve su ürünleri sektöründe toplam 4.5 milyar ton gıda üretilir. Ne yazık ki bunun % 13’ü yani 500 milyon tondan fazlası israf edilir.
Öte yandan 119 ülkenin % 52 si açlık sınırı altında yaşar.
Dünya ölçeği ortadadır ve ötesi de yok. Her şey açık ve seçik bu değerlerle ifade edilmiştir.
Bu değerlere göre herkes ve her kesim (devletler de dahil) kendi yerini belirlesin.
Boşuna “toprak ve su toplumların ortak malıdır. Bunda özel tasarruflar olmaz. Herkes istediği gibi toprağı ve suyu kullanamaz, kirletemez, boş bırakamaz” demiyoruz.
Boşuna “başka dünya yok, başka tatlı su kaynakları ve de tarımda kullanacağımız, içeceğimiz, yıkanacağımız, sanayi üretiminde kullanacağımız tatlı su kaynağı yok” demiyoruz.
Dünya ve ülkem insanı kendimize gelelim, “bizim tokluğumuz kadar, dünyada açlarında var olduğunu bilelim”.
Vicdan, akıl ve ilimi önde tutalım. Gıdada kutuplaşma olmaz. Dünyaya gelenin en azından yaşayacak kadar gıda kullanmasının onlarında hakkının olduğunu bilelim. Tarım (gıda) GS’ ın galibiyetinden daha önemli olsa gerek. FB yi üzmek, tokların açları üzmesinden daha da önde değildir.
Ben görevimi yapıyorum, sizlere düşen israf etmeden paylaşmayı bilmektir. Gerisi size kalmış da diyemiyorum. Zira hangi takımdan, düşünceden, kesimden olursanız olun ortak paydamız tek ve aynı dünyada yer almamızdır.
Üç aylarınızı tebrik eder, bu ayları huzur ve sağlıkla yaşamanızı dilerim.