Çoğu kişi tarafından bir bitkiyi budamanın ne zaman yapılacağı çok fazla merak edilen bir konu olmaktadır. Güllerde ideal dönem 15-20 Ocak'tan 15-20 Mart'a kadar veya güllerin vejetatif büyümeye başlamasından önceki 2-3 haftadır. Fakat önceki yılların dallarında açan tüm güller bu dönemin dışında tutulmaktadır.
Bu durumlarda çiçek açtıktan hemen sonra budamak çok daha iyidir. Ancak güllerin budama süresinin dikildiği ana göre değişiklik gösterdiği de unutulmamalıdır. Kışın dikilen güller için de en iyi budama dönemi ilkbahar, ilkbaharda dikilenler için ise kış aylarıdır. Budama için iyi bir kural, bitkinin enlem, yükseklik ve maruz kalma gibi faktörlerin değerlendirilmesidir.
Gül Budama İşlemleri
Genelde gül budama herhangi bir zamanda yapılabilir. Yılda en az 1 kez yapılan enerjik olana ek olarak, kuru yapraklardan ve ölü dallardan kurtulmak için küçük dokunuşlar yapılabilir. Bu son budama bitkinin canlılığını tehlikeye atmadan yılın herhangi bir zamanında yapılabilir.
Budama bitkinin yaşına göre değişir, bu durumda genç bitkileri ve yetişkin bitkileri belirleyebiliriz. Her iki nesil için de budamanın bariz sebeplerden dolayı farklı olduğu söylenebilir.
Budamaya devam etmeden önce yapılması gereken son bir husus, budamanın yeni çiçeklenmeyi etkilememesi için sahip olduğunuz gül türünü doğru bir şekilde belirlemektir. Bütün bu süreçte çiçek siparişi vermek isteyen kişiler için bakım son derece önemli olmaktadır. Gül budamak hem bilinçli hem de dikkatli bir şekilde yapılmalıdır.
Gül Nasıl Budanır?
Gül budama işlemlerinde gülün cinsini ve yaşını belirledikten sonra bu bitkilerin nasıl budandığı da çok önemli bir konu olmaktadır. Öncelikle gerekli ekipmanı hazırlamalısınız. Bu ekipmanlar;
Bir çift eldiven ve bir budama makası. Piyasada bulunanlar arasında değiştirilebilir bıçaklı makaslar bulunmaktadır, bu sayede her zaman maksimum verimde makasa sahip olabilirsiniz. Önce kuru veya ölü dalları tespit edip kesiyoruz.
Bu noktada ayrıcalıklı sayacağımız ve dolayısıyla baltamızın kurtaracağı dalları belirleyerek devam edebilirsiniz. Ama doğru dalları nasıl bulabilirim diye düşünüyorsanız da yeniler arasından nesnel bir şekilde daha sağlam ve güçlü görünecek olanları seçmek gerekmektedir. Böylece, tanımlandıktan sonra, diğer her şeyi de kesebilirsiniz.
Gül Budamada Son İşlemler
Hasarlı ve ölü dalların ne zaman ve nasıl budandığını öğrendikten sonra en güçlü ve en sağlam olanları belirledikten sonra, onları nasıl kısaltacağınız da son derece önemlidir. Bu konuda bereketli çiçeklenmeye hazırlanmak için budama işleminin çok doğru yapılması gerekir.
Seçtiğimiz dalları alıp kısa ve güçlü bir bitki elde edene kadar kısaltabilirsiniz. Kesimi yapmak için yaprakların dışa bakması gereken tomurcuğunu belirlemek gerekiyor ve budama makası ile kırk beş derecelik bir eğimle bir kesim yapılması gerekiyor. Bu son adımla ilgili olarak, çok uzağa ya da tam tersine, mücevhere çok yakın kesmemeye çok dikkat etmeliyiz.
Her dal için bu adımı tekrarlayın. Bu noktada budamamız bitiyor ve bitkimiz bir sonraki çiçeklenmeye hazırlanıyor. Ev ya da bahçenize cicekdeniz.com/ adresinden almış olduğunuz çiçeklerin bakımı ve budama işlemi detaylı bir şekilde yapılmalıdır.
Gül Budamanın Önemi
En önemli budama bitkinin vejetatif dinlenme döneminde gerçekleşen kışlık budamadır. Budama için en iyi zaman, bitkinin henüz tomurcuk geliştirmeye başlamadığı, ancak dinlenme aşamasında olduğu kış sonudur. Kışın çok soğuk olmadığı yerlerde Ocak ayına da çekilebilir.
Bu kapsamda gülün dalları genellikle don nedeniyle kurur, tüm kuru dallar ortadan kaldırılmalıdır. Son sağlıklı tomurcuğun üzerinde eğik bir kesim ile kesilmelidir. Bitkiyi çok azaltmaktan korkulmamalıdır. Dal kuruysa, onu bırakmak işe yaramaz ve ilkbaharda çalı yemyeşil bitki örtüsüne geri döner.