Güneydoğu Anadolu'da kaçak elektik vurgunun boyutu CNN'in belgeseline yansıdı!

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki kaçak elektrik kullanımı, su israfı ve vurgunun boyutu CNN Türk'ün "Kaçak" belgesine yansıdı

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki kaçak elektrik kullanımı, su israfı ve vurgunun boyutu CNN Türk'ün hazorladığı belgesele yansıdı.

Şanlıurfa, Diyarbakır, Batman, Mardin, Siirt ve Şırnak'a elektrik hizmeti veren Dicle Elektrik (DEDAŞ) Genel Müdürü Yaşar Arvas, Güney Doğu Anadolu'da her bir abonenin Türkiye ortalamasının iki buçuk katı elektrik tükettiğini, kayıp kaçak miktarının yıllık 10 milyar kwh olduğunu söyledi. Arvas, bölgedeki kaçak kullanımın bazı Avrupa ülkelerinden bile fazla olduğunu anlatırken, 70 bin trafonun 50 bininin kendi kontrollerinde olmadığını binlerce kaçak trafo olduğunu aktardı.

Arvas şunları kaydetti: “İstanbul bölgesinden sonra enerji tüketimi en yüksek olan bölgeyiz. Ama abone sayımız bu tüketimle özdeşleşmiyor. Bölgedeki her bir abonemizin tüketimi Türkiye’deki abone tüketiminin yaklaşık 2.5 katı. Kayıp kaçak miktarı yıllık 10 milyar kwh denk geliyor. Bu Türkiye’de birçok büyükşehirimizin tüketiminden fazla, Avrupa’da bile birçok ülkenin yıllık tüketiminden fazla bir tutar”.

NASILSA ELEKTRİK KAÇAK!

Gazeteci Zafer Şahin de konuyu gündemine taşıdı. Rakamları paylaşan Şahin, "Tüm bu tutar, fatura ödeyenlerin cebinden çıkıyor." dedi.

  • Sabah pompayla suyu tarlaya basmaya başlayıp öğlen güneşinde evine gidip yatıyor. Akşam gelip tarla suyla kaplanmış görürse kapatıyor. Fazla sulama hem milyonlarca lira fatura olarak legal kullanıcılara yansıyor hem de tarla çölleşiyor. Alacağı verimden de oluyor.
  • Bölgede 70 bin trafo var bunun sadece 25 bini kayıtlı!
  • Trafoların çoğu traktör kasasında seyyar şekilde kuruluyor. Amacı denetimden kaçırmak.
  • Dicle Elektrik’in tüketimi İstanbul’dan sonra en yüksek bölge. Ama abone sayısı yarısı bile değil.
  • Her bir kullanıcının tüketimi, İstanbul’dakinden 2 buçuk kat fazla.
  • Yıllık kayıp miktarı büyükşehirlerin toplam harcamasından fazla, hatta Avrupa’daki bazı ülkelerin toplam tüketiminden fazla.
  • Tarımdaki kullanım, normalden 10 kat fazla. Tüm bu tutar, fatura ödeyenlerin cebinden çıkıyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

TÜRKİYE Haberleri