“Kelebekler 1 gün yaşar” yanılgısıDünyada hiçbir kelebek bir gün yaşamaz. Kelebeklerin “Bir gün yaşıyor” hikayesi mayıs sineğinden gelmektedir. Mayıs sineği fizyolojik olarak kelebeklere çok benzediğinden onun ömrünün bir gün olduğu inancını doğurmuştur.
113
Kelebekler türüne bağlı olarak 1 hafta ile 1 yıl arasında yaşarlar. Yaşamı yumurta, tırtıl, pupa ve kelebek olarak ele alırsak bu süre daha uzun olmaktadır.
213
Kamuflaj Ustası Kelebekler
Kelebeklerin doğal ortamlarında uzun ve mutlu bir ömür sürmeleri avcılarından korunmalarına bağlı. Bazı kelebekler avcılarından korunmak için ustaca kılık değiştirebiliyor. Örneğin, bu kelebeklerin kanat alt yüzeyleri ölü yapraklara benziyor. Böylece bitkilerin arasında kendilerini gizleyebiliyorlar.
313
Zehirli kelebekler! Bazı kelebekler ise larva evresinde onu zehirli yapan ipekotu bitkisi ile beslenir. Bu kelebekler avcıları için oldukça tehlikelidir.
413
60 gün yaşayan uçurtma kelebeği de oldukça zehirli! Süzülerek uçuşundan dolayı bir kağıt uçurtmaya benzetildiğinden Paper Kite adı verilen bu kelebek, toksinli bitkilerden beslendiği için zehirlidir ve avcılar tarafından pek tercih edilmez. Üstelik parlak kanat renkleri avcılarına, onun tatsız olduğu sinyalini verir. Uçurtma kelebeği böylece 60 güne kadar yaşayabilmektedir
513
Güneşlenmek de önemli!
Pek çok kelebek vücut sıcaklıklarını artırmak için güneşlenir. Onların uzun haftalar yaşayabilmeleri için güneşe, ısıya ve neme ihtiyaçları vardır. Erkek kelebekler de aminoasit ve tuz ihtiyaçlarını çamur banyosu yaparak karşılarlar.
613
Çürümüş Meyveler Ömrü Uzatıyor
Peki kelebeklerin, portakal, ananas gibi meyvelere özellikle de çürümüş meyvelere bayıldıklarını biliyor muydunuz? Çürümüş meyveler; zengin karbonhidrat ve mineral içeriği ile, kelebeklerin yaşam süresini uzatır. İşte bu kelebek de çürümüş meyvelerle beslenir ve böylece tam 105 gün yaşayabilmektedir.
Bu kelebek, bir çiçekten diğerine güçlü kanatları ile hızlıca uçtuğu için hızlı yelkenlilere verilen bir isim olan “Clipper” adı ile bilinmektedir.
713
Kelebeklere hayran kaldınız değil mi? O halde sıkı durun! Türkiye’nin ilk Kelebek ve Böcek Müzesi’ni de içinde barındıran, Avrupa’nın en büyük kelebek uçuş alanına sahip Konya Tropikal Kelebek Bahçesi’nde kelebekleri doğal ortamlarında gözlemleyebilirsiniz!
813
Kelebeklerin yaz kış 26 derece ve %80 neme sahip bir ortamda yaşamaları gerektiği için Tropikal Kelebek Bahçesi’nde özel bir iklimlendirme sistemi kullanılıyor. Bu şartlarda bahçe içindeki kelebekler en az 2 ila 4 hafta arasında yaşayabiliyor.
913
Kelebeklere hayran kaldınız değil mi? O halde sıkı durun! Türkiye’nin ilk Kelebek ve Böcek Müzesi’ni de içinde barındıran, Avrupa’nın en büyük kelebek uçuş alanına sahip Konya Tropikal Kelebek Bahçesi’nde kelebekleri doğal ortamlarında gözlemleyebilirsiniz!
1013
“Hayat mucizelerle dolu, onu keşfet!” mottosuyla yola çıkan Tropikal Kelebek Bahçesi’nin uçuş alanlarında kelebeklerin pupadan çıkışlarını canlı olarak gözlemleyebiliyorsunuz. Bu kare de Tropikal Kelebek Bahçesi’nde çekilmiş.
1113
Türkiye’nin ilk böcek köyünü de içinde barındıran komplekste, dünyanın en büyük geyik böceğinden tutun irili ufaklı onlarca böcek ve yaşamlarına dair sırlar yer alıyor.
1213
Pupadan Kelebeğe, Mucizeye Şahit Olun! Tropikal Kelebek Bahçesi, çocuklara özel aktivite alanlarıyla ise hem eğlendiriyor, hem de eğitiyor!
1313
Siz de kelebeklere dokunarak bu mucizeye şahit olmak isterseniz Konya Tropikal Kelebek Bahçesi’ni ziyaret etmelisiniz.