Önceki gün Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca’nın misafiri olduk. Karatay Gençlik Merkezi’nde Konya basınını biraraya getiren Başkan Kılca, geride kalan 3 yıllık görev sürecinde yaptığı faaliyetleri anlattı.
Bu çalışma bir manada Konya kamuoyu adına sivil bir kamu denetçisi olarak da görülebilecek Konya medyası üzerinden özelde Karatay, genelde Konya halkına ‘Karatay Belediyesi ne yaptı ya da ne yapıyor?’ tarzındaki muhtemel soruların cevap bulması için ortaya konulmuş olan ve şeffaflık ilkesiyle bezenilmiş bakış açısının bir tezahürüydü.
Başkan Kılca ve ekibi o kadar etkileyici, güzel ve akıcı bir çalışma hazırlamış ki, yaklaşık 1,5 saatlik bir sunum içerisine belediye hizmetleri büyük ölçüde özetlenebilmiş.
Dünkü gazetemizin manşetinde ve başkaca gazeteler, televizyonlar ve internet haber sitelerinde konuya ilişkin tüm detaylar vardı. O nedenle kendimizi tekrar etmemek adına bu konuya fazla girmemeye çalışacağım.
Hasan Başkan her ne kadar seçimle göreve gelmiş bir isim olarak Karatay’a hizmet ediyor olsa da esasen kendisinin işinin belediyecilik olduğunu söylesem yanlış olmaz.
Daha açık bir ifadeyle, Hasan Kılca ismi anıldığında şehrin geçmişini az çok takip eden hemen herkesin kafasında Konya Büyükşehir Belediyesi dönemi canlanıyor. Yakın çevresinin yanında kendisini uzaktan da olsa tanıyan isimler Hasan Kılca’nın belediyecilik geçmişinin neredeyse çeyrek asra dayandığını, belediyenin içinden yetişip gelen bir isim olduğunu, belediyecilik kültürüyle yetiştiğini ve bu işe yakışan bir isim olduğunu biliyor.
Bizde yani medya sektöründe alaylılık ve mekteplilik diye tabir edilen bir durum var. Okulunu okuyana mektepli, çekirdekten yetişmiş, yağmurda yaş, kavgada taş görmüş olanlarına da alaylı deniyor.
Bu tanımlar üzerinden değerlendirecek olursak Hasan Kılca, belediyeciliğin hem mekteplisi hem de alaylısı diyebilirim.
Kendisinin bu alandaki tecrübesi, yapmış olduğu hizmetlere de yansıyor. Hizmeti sunarken de kamu adına kullanılan bütçeyi en verimli şekilde değerlendirmeye çalışma gayreti yapılan birçok sosyal etkinliğe bakıldığında bariz bir şekilde anlaşılabiliyor. Yanisi, daha az maliyetle daha büyük hizmetleri üretebilme çabasının iyi niyetle bütünleşerek ilçeye bereket olarak yansıması…
Bir Başka Karatay ideali ile gerçekleştirilen sunumunda Hasan Başkan, Karatay’a daha önce hizmet etmiş olan başkanların da emeklerini yok saymadığı gibi, onlara da pozitif manada atıfta bulunarak, hizmet bayrağını daha ileri taşımaya çalıştıklarını ifade etti.
Sağlıktan spora, sosyal belediyecilik başlığı altındaki hizmetlerden, kentsel dönüşüme, uzak mahallelere götürülen hizmetlerden yeşil alan çalışmalarına kadar birçok başlık altında Karatay’a ne yaptıklarını anlatan Başkan Kılca, aslında kilit cümlesini de sunumunun en sonuna saklamıştı.
Tek kuruş borçsuz hizmet sunabilmek!
Karatay’ın geleceğinin geleneğinde saklı olduğuna işaret ederek başladığı cümlesinde Başkan Hasan Kılca, bundan önceki dönemlerde nasıl ki borçsuz ve faize bulaşmadan hizmet ediliyorsa, bu süreçte de aynı mantık çerçevesinde hizmete devam ettiklerini belirtti.
Belki zor olan taraf da buydu. Ancak iktisat tanımlanırken “Kıt kaynakların verimli kullanılması” deniyor ya, Başkan Kılca da bunu en iyi yapan idareci olarak öne çıkıyor.
Her ne kadar Meram’da doğup büyüsem ve bugün Selçuklu’da ikamet etsem de kütüğüm itibariyle Karataylı biri olarak Başkan Kılca’yı ve geri planda kendisiyle uyumlu ve verimli bir çalışma yürüten ekibini de takdir ediyorum.