Konya Ticaret Odası Başkanımız Sayın Selçuk Öztürk, sosyal paylaşımda; “9 günlük bayram tatili nedeniyle Haziran'da Türkiye'nin ihracatı % 14,9 düşerken Konya'nın % 14,5 düştü. İlk 6 ayda Türkiye'nin ihracatı % 2,18 artarken, Konya'nın % 15,5 artarak 1 milyar doları aştı. 2 milyar dolar hedefimiz için tatile değil çalışmaya ihtiyacımız var” demiş.
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan; Haziran ayında dış ticaret açığının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 41,1 düzeyinde azalarak 3 milyar 489 milyon dolara gerilediğini, "Geçen yılın Haziran ayında dış ticaret açığımız 5 milyar 923 milyon dolar seviyesindeydi. Bu yılın ilk 6 ayında geçen yılın aynı dönemine göre dış ticaret açığımız toplam 13 milyar 963 milyon dolara gerilemiştir. Dış ticaret hacmimiz ise yüzde 11,3 azalarak 190,4 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti" dedi.
"2018'te yüzde 3,6 büyüyen dünya ekonomisinin IMF'nin 2019 yılının nisan ayında yayımlanan Dünya Ekonomik Görünümü raporunda da belirtildiği üzere yüzde 3,3 büyümesi tahmin ediliyor.
Yine aynı şekilde en önemli pazarımız olan Euro Bölgesi'nde geçen yıl yüzde 1,8 olan büyümenin bu yıl yüzde 1,3 olması beklenmektedir. (2019 tahminleri Almanya yüzde 0,8, İngiltere yüzde 1,2, İtalya yüzde 0,1) Diğer taraftan, küresel ticarette görülen korumacılık eğilimleri ve anlaşmasız Brexit ihtimali de küresel ihracatımızı zorlaştıran diğer faktörler olarak ön plana çıkmaktadır.
Tüm bu zorluklara rağmen 2019 yılı boyunca Türkiye ihracatındaki bu olumlu performansın sürmesini bekliyoruz."
Pekcan, 47,9 puan ile son 1 yılın en yüksek verisi görülen Haziran PMI verilerinin de uluslararası pazarlardaki sıkıntıya rağmen ihracat siparişlerinde artış olduğunu teyit ettiğine dikkati çekti.
Bakan Pekcan, TÜİK tarafından Nisan ayında açıklanan büyüme rakamlarında net ihracatın büyümeye katkısının 2019 yılının ilk çeyreğinde 12,2 puan gibi rekor seviyeye ulaşmasının dikkat çektiğini dile getirerek, "Geçen yılın aynı döneminde bu oran eksi 4,1 seviyesindeydi.
Yine bir önceki çeyrekte net ihracatın büyümeye katkısı 9,7 puan olarak gerçekleşmişti.
Diğer bir ifade ile 2019 yılında net ihracatımız büyümemize de tarihi seviyelerde bir destek sunmaktadır.
Önümüzdeki aylarda da ihracatımızın büyümeye güçlü bir şekilde pozitif destek vermeye devam etmesi beklenmektedir" ifadesini kullandı.
Bakanın ve KTO Başkanın söylemleri ihracatta olumlu performansların önümüzdeki günlerde pozitif seyredeceği yönünde.
KTO Başkanı Selçuk Öztürk’ün dediği gibi tatil yerine çok çalışmak, çok üretmek ve çok ihracat yaparak ülkemize döviz kazandırmamız gerekir.
Bu zor dönemde üretmek, çalışmak, ülke ekonomisine katkıda bulunmak hepimizin en büyük görevi.
Bunun yanında devlet harcamalarının kısılması, lükslükten kaçınılması, özellikle makam araçlarına ödenen paranın aşağıları çekilmesi de en büyük görev olduğunu düşünüyorum.
Kamu malına hıyanet eden kişi, ucuz çıkarlar sağlarken, insani ve ahlaki değerlerini kaybetmektedir.
Oysa kamu malı emanettir ve bu emanete hıyanet etmek, kişiyi hem dünyada hem de ahirette ağır bir vebal altına sokmaktadır.
Allah Teâla, kullarını helal ve temiz olan rızıklara yönlendirip onlara mallarını haksız sebeplerle ve haram yollarla yememeleri uyarısı yaparken,
Allah Resulü de ümmetine şöyle seslenmektedir:
“Ey insanlar! Hiç kimse Allah’ın kendisine takdir ettiği rızkı elde etmeden ölmeyecektir. Öyleyse Allah’tan sakının ve rızkınızı güzel yoldan isteyin. Helal olanı alın, haramdan sakının!”