Konyaspor tribünlerinin “hegemonyayı yıkmak” konulu tribün şovu diğer koreografileri gibi ne kadar muhteşemdi. Hegemonyayı yıkmak, İstanbul’un üç büyüklerinin üstünlüğüne karşı çıkmak işin esprisi tabii. Amaç Konya’yı futbolda zirveye taşımak, kenti futbol kenti yapmak, kupalara ortak olmak. Aslında samimi yazılarında ulusal spor basınının da özlemi Anadolu’nun futbolda zirveye ortak olması, üst sıralara oynayan takım sayısının artması. Türk futbolunun kalkınmasında çoklu zirve yarışının önemi çok büyük ama bunu ulusal basın çok sık dillendiremez… Ulusal spor basınının saygın kalemlerinin çoğu tuttukları takımın yazarıdırlar, öyle ki örneğin bir Galatasaray-Konyaspor maçının yorumunda Konyaspor bir cümle ile ancak yer alır, Konyaspor’a yapılan hakem hatası varsa genelde yer bulmaz. Kentimin her sorununda olduğu gibi sporda da hakkının dile getirilip korunmasında sesimizi duyuracak en önemli mecra yerel basındır ve yerel basın desteklenmeli, güçlendirilmelidir.
Süper ligde Galatasaray 21, Fenerbahçe 19, Beşiktaş 15, Trabzonspor 6, Bursaspor 1 kez şampiyon oldular. Üç büyükler elbette yarışa hep önde başlıyorlar. Yıllardır tribün, sponsorluk, resmi ürün satış gelirleri ve yayıncı kuruluştan elde edilen gelirlerde uzak ara öndeler. 2018-19 sezonu transfermarkt değerlerine göre Galatasaray 93.55; Fenerbahçe 90.13, Beşiktaş 73.85, Başakşehir 52.85, Trabzonspor 41.95 milyon Euro bedel değere sahip iken Atiker Konyaspor 23.55 milyon Avroluk bir takım.
Süper ligin 1990 sezonundan itibaren lig sonu sıralamasına baktığımızda dört büyükler dışında ilk üç sıralamaya girebilen takımlar Gaziantepspor (1999-2000 ve 2000-2001 sezonunda üçüncü), Gençlerbirliği (2002-2003 sezonu üçüncüsü), Sivasspor (2007-2008 sezonunda ikinci ile aynı puana sahip olarak averajla dördüncü), (2008-2009 sezonunda ikinci), Bursaspor (2009-2010 sezonu şampiyonu), (2010-2011 sezonunda üçüncü), ekibimiz Konyaspor (2015-2016 sezonunda üçüncü), Başakşehir (2016-2017 sezonunda ikinci). Anadolu takımları seri başarılar elde edemiyorlar ama bence bunda Konyaspor’da da olduğu gibi sansasyonel başarılardan sonra bazı güçlerce doğranmaları da önemli bir etken. 2018-19 sezonunda şu ana kadarki maçlarda Sivasspor, Göztepe, Antalyaspor Beşiktaş’ı; Akhisarspor, Malatyaspor Galatasaray’ı mağlup eden Anadolu takımları.
Konyaspor Süper ligin atmış yıllık tarihinde sadece 18 sezon yer alabildi. Bursaspor’un ve Ankaragücü’nün elli, Gençlerbirliği’nin kırk altı, Gaziantepspor’un otuz bir, Samsunspor’un otuz, Antalyaspor’un yirmi üç sezon geçirdiğini düşünürsek geçmişimiz çok başarılı değil. 2015-2016 sezonu üçüncülüğümüzle, 2016-2017 sezonu kupa şampiyonluğumuzla Avrupa’da ülkemizi temsil etmek elbette en sansasyonel başarılarımız. 1969 yılından itibaren cumhurbaşkanlığı, 1980-1982 yılları arasında devlet başkanlığı, 2006 yılından itibaren ise süper kupa adıyla oynanan en önemli kupada aynı yıl hem Türkiye hem de bu önemli kupayı üç büyükleri yenerek alabilen Anadolu takımları ise 1969-1970 yılında Göztepe ve 2017 yılında Konyaspor.
Konyaspor önümüzdeki sezondan başlayarak üst sıraların sürekli namzet takımı olabilir. Hoca sorunumuz yok, görünen o ki yönetim sorunumuz da yok. Beş şampiyon da dahil hemen her rakibimizin borç yükleri ağır. Takımımızda kilit noktalarda sistem oyunculuğuna alışmış değerli oyuncularımız var. Elbette transfer gereksinimimiz var ama artık dünyanın her tarafından önemli katkı sağlayacak oyuncuları çok uygun bedellerle transfer etme veya kiralık olarak takıma kazandırma imkanı mevcut. Mbaye Diagne Kasımpaşa’ya, Cisse Alanyaspor’a, Rodellega Akhisarspor’a bonservis bedelsiz transfer olmuşlardı. İstanbul takımlarından ayrılacak oyuncuların yaşam kentini değiştirmeden oynayacakları Kocaeli, Sakarya gibi kentlerin takımları süper ligde değil. Artık Anadolu kentlerinde de yabancı oyuncuların çocuklarının eğitimini devam ettirebilecekleri uluslararası normlarda eğitim kurumları mevcut. Konyaspor’un tribün desteği zaten var. Kentin dinamiklerinin Konyaspor’a daha çok sahip çıkması gerek. Galibiyet için bu sezon ekiplere verilen para 2,6 milyon lira yani çark akıllı davranılırsa kolayca dönebilir. Gençlerin maalesef birçok zararlı alışkanlığa müptelâ olabilecekleri günümüzde onları tribüne çekmek çok önemli bir gereklilik. Başarı için elbette altyapı çok zorunlu. Ben Konyaspor yönetiminden bir istekte bulunmak istiyorum. Yaptıklarını da biliyorum ama daha programlı olarak okullar ziyaret edilmeli, öğrenciler kulüp müzemize ve stadyumumuza getirilmeli, bugünden Konyaspor taraftarı olmaları sağlanmalı. Kentimde yaşayan sporseverlerin ilk takımı Konyaspor olmalı, sonrasında hangi büyük sandıklarını tutarlarsa tutsunlar.
Konyaspor’umuzun gelecekte İstanbul büyüklerinin en önemli rakibi olacağını düşünüyorum. Konya bunu hak ediyor. Hep destek tam destek sağlanır inşallah. Saygıyla.