Heimlich manevrası nedir, hangi durumlar ve nasıl yapılır?

Solunum yollarına kaçan yabancı cismin boğulmaya sebep olmaması için hızlı bir şekilde sıkışan bölgeden çıkartılma işlemi olan heimlich manevrası nedir, hangi durumlarda nasıl yapılır?

Heimlich manevrası, karın itmesi olarak da bilinen, kişinin üst solunum yolunu tıkayan cismin çıkarılması ve tekrar nefes alabilmesinin sağlandığı yöntemi. Diğer bir deyişle heimlich manevrasında, soluk borusuna yabancı bir cisim kaçması nedeniyle boğulan kişinin solunum yoluna kaçan cismi çıkarmak için uygulanan ilk yardım metodu.

Heimlich manevrası, boğazına yabancı cisim kaçmış ve boğulma tehlikesi altında olan bir kişinin hava yolunu açmak için kullanılan bir ilk yardım yöntemi. Kişinin rahatlıkla konuşamaması, nefes alamaması veya öksürememesi durumunu boğulduğunun ve heimlich manevrası uygulanmasını gerektiren işaret belirtileridir ve hayati tehlike oluşturur. Boğulma anında beyine giden oksijen kesilmeye başlar. Oksijen kesilmesiyle başlayan süreç hayati tehlike meydana getirir. Bu durumda heimlich manevrası pozisyonu alarak kişinin soluk borusuna kaçan yabancı cisim vakit kaybetmeden çıkartılmaya çalışılır.

HEİMLİCH MANEVRASI NE ZAMAN UYGULANIR?

Yiyecek veya yabancı cisim boğaza kaçtığında

Boğulma

Astım krizi

Heimlich manevrası, boğulan kişinin seslendiğinizde tepki veremediği ve gözlerinin açık halde olmadığı vaziyetlerde uygulanmaz. Hayat kurtaran hızlı bir işlem olan heimlich manevrası yalnızca kişinin bilincinin açık olduğu esnada uygulanır.

HEİMLİCH MANEVRASININ UYGULANMASI GEREKEN DURUMLAR

Rahat nefes alınamıyorsa,

Güçlü bir şekilde öksürülemiyorsa,

Konuşma güçlüğü çekiliyorsa,

Cilt, dudak ve tırnaklarda renk değişimi yaşanıyorsa,

Bilinç kapalı değilse,

Heimlich manevrası pozisyonu alınıp hızlı bir şekilde gereken adımlar uygulanmalı ve soluk borusuna kaçan yabancı cisim çıkartılmalı. Bilinci kapalı olan kişiler ise sağ tarafa yatırılarak acil bir şekilde 112 aranarak hastaneye gitmesi gerekir.

HEİMLİCH MANEVRASI NASIL YAPILIR?

Heimlich manevrası, kişinin bilincinin açık ancak soluk borusuna kaçan cisim ardından boğulma tehlikesiyle karşı karşıya durumlarda uygulanır. Öncelikle kişinin arkasına geçilir ve kollar karnın etrafına dolanır. Daha sonra göğüs kafesiyle göbek deliğinin ortasına yatay yumruk yapılır. Kişi yere paralel eğik olacak şekilde 5 kez arkadan ittirilerek basınç uygulanır. Bu işlemi yaparken kişinin bilincinin açık olmasına dikkat edilmeli. Boğulma tehlikesi geçiren kişinin bilincinin açık ancak rahat bir şekilde konuşamayıp, nefes alamayıp ve güçlü bir şekilde öksüremiyor olması gerekir. Bilinci kapalı olan ve özellikle bebeklere heimlich manevrası uygulanmaz.

ADIM ADIM HEİMLİCH MANEVRASI

YETİŞKİNLERDE VE BÜYÜK ÇOCUKLARDA

1- Kişinin arkasında durun ve kollarınızı beline sarın.

2- Bir elinizi yumruk yapın ve yumruğunuzun baş parmağını diğer elinizin avuç içine bastırın.

3- Yumruğunuzun başparmağını diğer elinizin avuç içine bastırın ve diğer elinizle yumruğunuzu yukarı doğru bastırarak diyaframın alt kısmına (göbek ve göğüs kafesi arasındaki bölge) 5 kez sertçe bastırın.

4- Gerekirse manevrayı tekrarlayın.

KÜÇÜK ÇOCUKLARDA

1-Çocuğu yere yatırın ve ağzına ve burnuna 5 nefes verin.

2-Yukarıdaki adımları uygulayın.

BEBEKLERDE

1-Bebeği, göğsü önkolunuza dayanacak şekilde yüzüstü çevirin.

2-Başlarının vücutlarından daha aşağıda olduğundan emin olun.

3-Elinizin topuğuyla bebeğe kürek kemiklerinin arasına beş kez vurun. Vuruşlar sert olmalı ancak yaralanmaya neden olacak kadar şiddet uygulamayın.

4-Bebeğin ağzını kontrol edin ve görünür nesneleri çıkarın.

5-Bebeğin ağzını görünür nesneler açısından tekrar kontrol edin. Yabancı cisim çıkana kadar veya bebek bilincini kaybedene kadar bu işlemi tekrarlayın.

DİKKAT EDİLECEK ÖNEMLİ HUSULAR

Heimlich manevrasını, bilinçsiz kişilere veya hamile kadınlara uygulamayın.

Kişi nefes almaya başladığında veya bilincini kaybederse derhal 112'yi arayın.

Heimlich manevrasını uygulamadan önce ilk yardım eğitimi almanız önemli.

Heimlich manevrası, boğulma durumlarında hayat kurtarıcı bir yöntem olabilir. Bu nedenle, bu manevrayı nasıl yapacağınızı öğrenmeniz ve acil bir durumda nasıl kullanacağınızı bilmeniz önemli.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

YAŞAM Haberleri