Üniversite yerleştirme sonuçları da 2 gün önce açıklandı.
Öncelikle tüm öğrenciler için sürecin hayırlı olmasını diliyoruz…
Yüksek öğrenimde kökü Selçuklular dönemindeki medreselere kadar uzanan, bu anlamda sağlam bir eğitim geleneği bulunan Konya, bünyesinde bulundurduğu 3 devlet, 2 vakıf üniversitesiyle tam anlamıyla bir eğitim yuvası…
Üniversitelerdeki eğitimin kalitesini, yıl içerisinde farklı fakülte ve bölümlerden gelen haberler, üretilen projeler, düzenlenen yarışmalarda elde edilen dereceler bağlamında görüyor ve tescil edebiliyoruz…
Açık söylemek gerekirse bir öğrenci için üniversite tercihinde her ne kadar eğitim kalitesi önemli bir faktör olarak öne çıksa da bu tek başına yeterli gelmiyor. Öğrencilerin tercih sebepleri arasında yaşayacakları şehir, şehrin sosyolojik yapısı, kültürü, sosyal düzeyi, öğrencilere eğitimin dışında kalan vakitlerini daha eğlenceli hale getirebilecek bir düzeninin olması belirleyici diğer unsurlar arasında yer alıyor. Konya, eğitimdeki köklü geleneğini öğrenciler için sunduğu olanaklarla da bezeyince tam bir öğrenci şehri olmuş durumda.
Tercihler söz konusu olduğunda yukarıda bahsettiğim unsurlar da yeterli gelmiyor. Hem öğrenciler, hem de aileleri, kolay ulaşılabilirlikten tutun da maddi anlamda da kendileri daha az yoracak şehirlere daha çok yönelim gösteriyor.
Bu açıdan değerlendirdiğimiz zaman, Türkiye’nin tam da orta yerinde bulunan, doğusundan batısına, kuzeyinden güneyine neredeyse her şehre eşit mesafede konumlanan bir şehir Konya… Sahip olduğu ulaşım altyapısı da Konya’yı ulaşımı en kolay şehirler statüsüne taşımış durumda. Sadece Yüksek Hızlı Tren ölçeğinde bakacak olursanız, Ankara, İstanbul, Eskişehir, Bilecik, Karaman ve bu güzergahtaki bir çok yerleşim yerine kolayla ulaşılabiliyor. Karayolu ulaşımı açısından bakıldığında da şehrimiz Türkiye’nin orta yerinde olduğu için Konya Şehirlerarası Otobüs Terminali’nden doğrudan gidilmeyecek şehir neredeyse yoktur.
Şehirlerarası ulaşımın yanında üniversite öğrencileri için en önemli ayrıntılardan birisi de şehir içi ulaşım ve bu ulaşımın ne kadar ucuz olduğu…
Yıllar öncesinden şehrin geleceği düşünülerek güçlü bir raylı sistem altyapısı oluşturulmuş Konya’da. Sonrasında ihtiyaç hasıl oldukça raylı sistem daha geniş bir alana yayılmış. Şehrin en kalabalık mahallelerinden biri olan ve öğrenci mahallesi olarak da anılan Bosna Hersek Mahallesi, Selçuk Üniversitesi’ne yakın bir konumda yer alıyor. Şehir merkezinden bindiğiniz tramvay sizi otogar üzerinden Konya Teknik Üniversitesi’nin önüne; oradan da Selçuk Üniversitesi’nin içine kadar götürüyor. Yine aynı tramvayla KTO Karatay Üniversitesi’ne de Adliye istikametinden gidip ulaşabiliyorsunuz.
Necmettin Erbakan Üniversitesi’nin Köyceğiz Kampüsü için ise şimdilerde altyapı çalışması devam ediyor. Raylı sistem hattı ne zaman gelir bilinmez ama buraya da raylı sistemle ulaşımın sağlanabilmesi için bir planlama var. Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi ise şehrin zaten orta yerinde bulunuyor.
Ulaşımın öğrenciler açısından kolay olmasının yanında en güzel taraflarından biri de ucuz olması… Konya’da bir öğrenci, yukarıda bahsettiğim güzergahtaki yaklaşık 25 kilometre uzunluğundaki hat boyunca ulaşımını sadece 1,5 TL ücret karşılığında sağlayabiliyor. Konya’yı öğrenciler için cazibe merkezi haline getiren en önemli unsurlardan bir tanesi de bu anlamda ulaşımının kolaylıkla birlikte ucuz olması. Şehirde 4 yılı aşkın bir süredir ulaşıma hiçbir şekilde zam yapılmadı. Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay bu anlamda öğrencilere hakikaten çok güzel bir jest yapıyor.
‘Buraya kadar her şey tamam da barınma ihtiyacını da aynı şekilde ucuz karşılayabilecek miyiz?’ diye sorduğunuzu duyar gibiyim…
İşte bu noktada ne desem yalan olur!
Devletin yurtlarında kalırsanız ne âlâ… Özel yurtlar da olabildiğince rakamları en alt seviyede tutmaya çalışıyor.
Ama tercihinizi kiralık daireden yana kullanacak olursanız, o noktada bir şey diyemem. Tamamen ev sahiplerinin vicdanına kalmış bir durum. Tüm Türkiye’de olduğu gibi Konya’da da konut krizine bağlı olarak kiralık ev yok, olanda da kira fiyatları uçuk. 3+1 daire için ortalama 4 bin lirayı gözden çıkarmanız gerekebilir.
Ev sahipleri artık ‘Hele bakın kim geliyor’ diyerek okumak için Konya’ya gelenleri yolumluk kaz olarak mı görür yoksa vicdan muhasebesini sıkı tutup öğrenci olduğunuz gerçeğiyle mi hareket eder, orasını bilemem…
Hoşgeldiniz öğrenciler…