Türkiye, nüfusu ile oranlandığında dünyada sigara kullanımının en yaygın olduğu ülkeler arasında yer alıyor. Çevresel faktörler, ‘bir kereden bir şey olmaz’ düşüncesi, arkadaş ortamı, aile içinde kullanılıyor olması gibi sebepler ve özellikle sigara kullanan ve rol model olarak kabul edilen bireylerden etkilenmeye bağlı olarak gençler sigara kullanmaya başlayıp, sigara bağımlısı haline gelebiliyor.
Sigaranın zararlarının saymakla bitmeyeceğini, bir insanın sigaranın vücuda verdiği zararları doğru bir şekilde algılayabilmesi halinde tek bir nefes dahi sigara dumanını içine çekemeyeceğini söyleyen Türkiye Sigarayla Savaş Derneği Konya Şube Başkanı Kadir Dikici, dernek olarak temel amaçlarının sigaranın zararları konusunda bilinç oluşturarak başta sigara olmak üzere her türlü kötü alışkanlıklardan insanları uzak tutmak olduğunu söyledi.
Sigara bağımlısı olup sigarayı bırakmak isteyenlere yönelik de faaliyetlerinin olduğunu söyleyen Dernek Başkanı ve aynı zamanda Sigarayla Savaşa Adanmış Bir Ömür ödülünün sahibi olan Kadir Dikici, sigarayı bırakmak isteyenlere hiçbir ücret talep etmeden psikolojik ve tamamen doğal karışımlardan elde edilen ürünlerle destek verdiklerini dile getirdi.
DOĞAL YÖNTEMLERLE SİGARAYA VEDA EDİN!
Sigarayı bırakmak isteyenlere ücretsiz destek sunduklarını dile getiren Başkan Dikici, ‘’Doğal yöntemlerle yardımcı oluyoruz. Hiçbir ücret talep etmeden, sigarayı bırakmak isteyenleri önce konuşarak ikna ediyoruz. Ardından, geliştirdiğimiz doğal bir ürün olan içinde defne, yulaf, melisa, kekik, çöven, karabaş otu gibi doğal karışımların bulunduğu kapsül ile tedavi sürecine başlıyoruz. Sigarayı bırakmak isteyenlere doğal ürünleri ücretsiz olarak temin ediyoruz. Zaten sigara bırakma sürecinde insanlar kendilerine destek arayışına giriyor. Bu noktada derneğimiz hem psikolojik olarak hem de doğal yöntemlerle elde edilen yardımcı ürünlerle etkin rol oynuyor’’ dedi.
HER ŞEYDEN ÖNCE BİLİNÇ KAZANMAK GEREKİYOR
Destek ihtiyacı olması durumunda doğal olan yöntemleri önerdiğini ifade eden Başkan Dikici, ‘’Sigara sadece bireyin kendi sağlığına değil, çevresindekilerde pasif içicilik nedeniyle zarar veriyor. Sigara kaynaklı hastalıklar ülke ekonomisini olumsuz etkiliyor. Sağlık harcamalarının büyük bir kısmı sigara kaynaklı hastalıklara ayrılıyor. Bu durum diğer insanların haklarına da zarar veriyor. Sigara kullanımı bireyleri acılar içinde bırakıyor, hastalıklara yol açıyor ve ömrün son yıllarını çekilmez hale getiriyor. Sigara sadece bireyi etkilemekle kalmıyor, çevredeki insanların hayatını da olumsuz etkiliyor. Sağlıklı yaşamın, bireylerin ve ülkenin ekonomisinin korunması için sigara kullanımına karşı mücadelede bilinçlenmemiz gerekiyor" dedi.
SİGARAYI BIRAKMAYA ÇEVREDEN BAŞLAYIN
Aileler içindeki etkinliklerle bireylerin etkinlikleri arasında bir ahenk kurabilmenin, gençlerin sigaraya karşı tutumlarını etkileyebileceğini belirten Başkan Dikici, “Bazı gençler, öğretmenlerinin, ebeveynlerinin veya akrabalarını sigara içtiklerini gördüklerinde, bu davranışın normal ve kabul edilebilir olduğunu düşünebilirler. Bu durumda, sağlık profesyonelleri ve eğitimcilerin gençleri bilinçlendirmek için daha etkili stratejiler geliştirmeleri gerekebilir. Gençler, gördükleri ve hayranlık duydukları kişilerin tutumlarını benimseyebilirler. Bu nedenle eğitimcilerin ve ailelerin sigara kullanımının zararları konusunda açık ve etkili iletişim kurmaları önemlidir. Aynı zamanda, öğrencilerin ve gençlerin eğitimcileriyle aralarında güvenin sürmesi de hayati önem taşır. Eğitimcilerin ve diğer yetişkinlerin, gençlere sadece sözlü değil, aynı zamanda kendi davranışlarıyla da olumlu bir örnek olmaları gerekmekte” ifadelerini kullandı.
GENÇLER ROL MODELLERDEN ETKİLENİYOR
Gençlerin çevrelerindeki olumlu rol modelleri gördükçe, zararlı alışkanlıklardan kaçınma konusundaki kararlılıklarını artırabileceklerini söyleyen Başkan Dikici, ‘’Sigaranın maddi ve manevi zararlarını görmeyen veya hissetmeyen birçok insan, bu alışkanlığa karşı duyarsız kalabiliyor. Bu durumda, sigarayı bırakmak isteyenlere nasıl yardımcı olunabileceği önemli bir konu haline geliyor. Öncelikle, bireylerin sigaranın gerçek zararlarını anlamaları ve hissetmeleri için bilinçlendirilmeleri gerekiyor. Eğer bir kişi size ulaşamıyorsa veya size gelmiyorsa, sigarayı bırakma sürecine başlamak için çeşitli yöntemlere başvurabilir. Örneğin, sosyal medya, televizyon, radyo gibi geniş kitlelere ulaşan medya araçları aracılığıyla bilgilendirici kampanyalar düzenlemek etkili olabilir. Sigaranın zararlarına dair gerçek hikayeleri ve sağlıklı yaşamın avantajlarını vurgulayan bu kampanyalar, toplumun geneline ulaşarak farkındalık oluşturabilir’’ dedi.
SİGARA İÇME DİYEN BİRİ SİGARA İÇİYORSA SÖYLEDİĞİNİN BİR KARŞILIĞI OLMAZ
Sigara içme eğiliminin artmasıyla mücadelede, özellikle gençler arasında etkileşim ve rol modellerin öneminin büyük olduğunu belirten Başkan Dikici, ‘’Eğitimciler, doktorlar ve diğer sağlık profesyonelleri, gençlere sağlıklı yaşam alışkanlıkları konusunda eğitim verirken, kendi davranışlarıyla da olumlu bir örnek olmalıdır. Sigarayı bırakmış bireylerin hikayeleri, bu konuda cesaret verici ve etkileyici olabilir. Son olarak, medyanın bu konuda daha fazla ses getiren haberler, programlar ve belgesellerle sigara kullanmayı bırakan insanların hikayelerini ön plana çıkarmak, toplumda daha fazla etki yaratabilir. Bu şekilde, sigaranın bırakılabilir olduğu ve bunun olumlu bir değişim getirdiği daha geniş kitlelere duyurulabilir. Bu da insanların sigarayı bırakma konusundaki istek ve cesaretini artırabilir" şeklinde konuştu.
Güncel gelişmelerden anında haberdar olmak için aşağıdaki linki tıklayarak WhatsApp grubumuza dahil olabilirsiniz https://chat.whatsapp.com/EMhe2A1A0esChU9ySiRiYR