Tüketim canlıların temel ihtiyacını gidermek amacıyla üretilmiş ürünlerdir.
Her insan bir tüketicidir sebebi ise yeme, içme gibi temel ihtiyaçlarıdır. Yemek yerken soframızda mutlaka bir ekmek vardır ve insanoğlu o ekmeği yerken tüketimi gerçekleştirmiş olur.
Bize fayda sağlayan yediklerimiz, giydiklerimiz, içtiklerimiz veya herhangi bir iş için faydalandıklarımız tüketim alanına girer. İnsanlar sürekli tüketir. Ama tüketimin bilinçli yapılması gerekir. İsrafın önüne geçmemiz lazım, gerektiğinden fazla tüketim yapmak insanoğluna zarar verir mesela ekmeği yiyeceğimiz kadar yiyelim çöpe atmayalım. Bilinçsiz yapılan bir tüketim, üretiminde zarar görmesini sebebiyet verir. Bu nedenle tüketim konusunda duyarlı, dikkatli olmamız elzemdir. Gereksiz harcamalardan kaçınmalıyız.
Devletimizde her yıl tonlarca ekmek israf, ziyan oluyor ayrıca tonlarca su ve enerji israfı da oluyor ihtiyacımız kadar kullanmalıyız.
Bilimsel araştırmalar sonrası bize dünyadaki ürünlerin bu gidişatta tüketilmeye devam edilmesi halinde biteceğini gösterir. En önemlisi de sudur su hayattır, yaşama hakkıdır.
Su bir gün bu şekilde devam ederse bitecek. Bizden sonraki kuşaklar belki de temiz su bulamayacak, saf berrak kaynaklara ulaşamayacaklar. Onların bizler kadar şanslı olmayacağını hepimiz biliyoruz.
Suyun bir gün biteceğini bizden sonra gelen nesillerin temiz içme kaynaklarına ulaşmada bizler kadar şanslı olamayacaklarını hepimiz biliyoruz.
Boş yere yırtıp çöpe attığımız her kâğıt parçası için ağaçlarımızın, ormanlarımızın tükenmesine yol açmaktadır.
Bu sabah işe gitmek için evden çıktım otobüs durağına doğru yürürken çöpte bir sürü ekmek atıldığını gördüm bu manzara içimi burktu. Ekmek Türk Milleti ve İslam âlemi için oldukça manevi yönden değere sahiptir. Dünya da o kadar ekmeğe muhtaç insan varken israf etmemiz ve her şeyi gereğinden fazla almamız bu tüketim çılgınlığı son bulmalı yoksa halimiz harap halkımızda bu tüketim çılgınlığı halt safhada sürekli onu alayım bunu alayım derdinde yeni model telefon çıkıyor hemen elindekini satıp üstüne para koyarak yeni telefon alma derdinde. Oysaki kullandığı da işini görür ama bu yeni teknoloji çılgınlığı bağımlılık seviyesine gelmiş durumda.
Her gün milyonlarca insan alışveriş merkezlerine giderek önlerine çıkan her şeyi alıyor ve bunların çoğunu kullanmadan veya israf ederek bilinçsizce tüketiyor.
Bize düşen vazife ise; öncelikle çeki düzen vermeye kendimizden başlamalıyız, tutumlu bir yol gütmeliyiz. Aksi durum söz konusu olursa devletimizin üretim kaynakları yavaş yavaş eriyecektir.