Depremin açtığı derin yaraları tamamen kapatmak mümkün değil. Bunu herkes anladı, farkına vardı. Hele ki depremi doğrudan yaşayanlar… O anlar akıllarında her daim kalacak. Asla unutulmayacak. Ama insan acılarıyla yaşamasını bilen, öğrenen bir varlık.
Allah insana unutmak gibi bir nimet de vermiş. Sığınınca yaratana, acılar unutulmasa da bugünkü sıcaklığıyla kalmayacak.
Acılar paylaşıldıkça azalacak. Bu paylaşım, ‘acını paylaşıyorum’ gibi basit cümlelerle dilde kalmayıp fiiliyata döndüğü zaman gerçek kimliğini bulmuş olacak. Yeri gelecek parasıyla acı satın alınacak. İnfak ettiğimiz malımızın karşılığında acı çekenin acısından bir miktar kendimize pay alacağız.
Türkiye’de yüzlerce televizyon ve radyo kanalının ortak yayınıyla, önceki akşam dev bir program icra edildi. Türkiye Tek Yürek oldu. Sadece bir akşamda ve 7 saat kadar devam eden program sürecinde 115,1 milyar lira gibi büyük bir para toplandı.
Programa Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da telefonla bağlandı, ana muhalefet partisi CHP’nin lideri Kemal Kılıçdaroğlu da… Siyasi liderlerin hemen hepsi çorbada bir tutam tuzumuz bulunsun nispetince katkıda bulundu.
Spor camiası da kenetlenmiş durumdaydı. Ezelden rakip olan futbol takımlarının başkanları televizyon ekranında yan yana belirdi. Ebeden dostluk görüntüleri verildi. Birlikte telefonlar cevaplanıp, gelen yardımların notu alındı.
Konya Ovası’ndaki çiftçi, Kars’ın dağlarındaki çoban, Karadeniz açıklarındaki balıkçı, Ege Denizi’ndeki üretici, Akdeniz’deki otelci bağış yaptı…
Henüz yaşı bir elin parmak sayısını geçmeyen çocuk kumbarasını, ilkokul çağındaki öğrenci harçlığını, üniversitede eğitim alan genç eğitim bursunu bağışladı.
Sanayideki kalfa, çırak haftalığını hibe etti.
Evinde oturan ve artık bir ayağının çukurda olduğuna inanan ihtiyar kefen parasını bağışladı.
Ortada bir enkaz vardı. Acı enkazı… Pazar kurulmuştu ki acı pazarı…
Herkes gücü nispetince, çekebileceği kadar acıyı buradan satın aldı.
Konya’dan en çok bağışı yapan yanılmıyorsam, bir çiftçi kuruluşu olan Konya Şeker’in markası Torku oldu. Ardından sıralamada en çok bağış yapanlar içerisinde yine bir Konya holdingi olan İttifak Holding geldi.
Şükranlarımızı sunuyoruz… Bunlar irili ufaklı bir takım örnekler. Ama herkes bir amaçta birleşmişti, onu gördük.
Ve gecenin sonunda Türkiye, dayanışmanın en güzel örneklerini sergileyerek 115,1 milyar lira gibi büyük bir meblağı AGAD ve Kızılay’ın hesaplarında toparlamayı başardı. Bu para depremde zarar gören vatandaşların acılarını dindirmek, hayatlarını idame etmelerini sağlamak, ihtiyaçlarını gidermek üzere kullanılacak. İnşallah amacına en kısa sürede ulaşmış olacak.
YABANCI PLAKALARA
DAHA ÇOK NEZAKET
Tabi bir yandan da deprem bölgesinden tahliyeler devam ediyor. Bazı depremzede aileler kendi imkanları ile enkaz yığınına dönmüş olan memleketlerini terk edip başka şehirlere, başka diyarlara göç ediyor.
Konya’da son dönemde trafikteki yabancı plakalı araç sayısının bir hayli fazla olması dikkatlerinizi çekmiştir. Özellikle 01-02-27-31-44-46 plakalı yani Adana’dan, Adıyaman’dan, Gaziantep’ten, Hatay’dan, Malatya’dan, Kahramanmaraş’tan çok sayıda aracı şehrimizin cadde ve sokaklarında görebiliyoruz.
Trafik kuralları her ne kadar genel geçer olsa da yani her yerde aynı olsa da şehrimize gelen misafirlerimiz genel manada Konya’nın trafiğine yabancı.
Zaten kafaları da dumanlı. Her an hata yapabilirler. Daha çok tolerans, daha çok dikkat, daha çok hassasiyet ve nezaket gerekiyor. Bu konuda da kendimle birlikte siz değerli okurlarımı da uyarmış olayım.
Rabbim bizi bir daha böyle büyük acılarla sınamasın duasıyla Cumanız ve Miraç Geceniz hayra vesilesi olsun.