Yazır Mahallesi’nde hırsızlık olayları feci bir şekilde artmış durumda. Öyle ki artık ne özel güvenlikler ne de kamera sistemleri hırsızlara engel olamıyorlar.
Peki vatandaş eli kolu bağlı bekliyor mu? Tabi ki hayır! Sopalar ve bilumum malzemeler en kolay ulaşılacak yerlerde bekliyor.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi veri tabanına göre, Konya’nın en kalabalık mahallesi 43 bin 376 nüfusuyla Yazır Mahallesi! (2013 sonu rakamlarıdır)
Mahalle kalabalık ve yeni gelişen bir bölge olarak biraz elit kesim. Tarlanın ortasındaki evlerin değeri bile 150-160 bin TL. Hal böyle olunca bu bölge, hırsızların gözde mekanları arasına girmiş!
Bende o bölgede oturan bir insanım ve yaşadığım apartmana geçtiğimiz günlerde akşam vakti saat 8’de üst üste 2 gün hırsız girdi. İnanılacak gibi değil. İnsanlar artık patlamak üzere.
Emniyet Teşkilatımız elinden geleni yapıyor. Devriye arabaları sabaha kadar caddelerde. Yaptıkları işe büyük saygım var. Ama maalesef ceza kısmında yani yasa kısmında biraz sorun yaşıyoruz gibi geliyor. Nedenini açıklayayım.
Hırsızlık olayının yaşandığı günün ertesinde bir komşumuza oturmaya gittik. Komşumla hırsızlık olayları üzerine yaptığımız konuşmada bana söylediklerini duyunca şok oldum.
Geçmiş gün bir hırsızlık vakası ile karşılaştıklarını ve şikayet etmek için karakola gittiklerini anlattı. O esnada görevli memurların bir hırsızlık şüphelisini getirdiklerini ve komiserin de “Oooo hoş geldin Ali bey” (isim misaldir) dediğini duyduğunu anlattı.
Yani polisler adı geçen hırsızı yakalamaktan bıkmışlar. Görmüşsünüzdür; Onlar çalmaktan, polis yakalamaktan bıkmadı tarzında haberleri. Bence bu durum ceza sistemimizde bir sorun olduğunu ifade ediyor…
Yazımızın konusu “hırsızlık” olmuşken www.konya.pol.tr adresinde hırsızlıklara karşı alınabilecek önlemlerden bahsedelim.
Kapıların İmal Hataları:
*Yuvanın içerisinden çıkmış halde bulunan kilit göbekleri,
*Dış taraftan vidalanmış kol çerçevesi,
*Kapı kolları için iğreti olarak demirlenmiş çok kısa çerçeve,
*Kilitlenme yerindeki kapı çerçevesi çok zayıf,
*Çok ince veya zayıf kapı materyali.
Alınabilecek küçük önlemler
*Konuşma sistemleri, sadece ev sakinlerinin doğru kullanımlarında yararlı olmaktadır. Birisi zili çaldığında düşünmeden açarsa, ev sahipleri tehlike ile baş başa kalırlar. İçeri girmek isteyenin kim olduğunu öğrenmeye çalışınız.
*Kapılara ve pencerelere ek olarak kilitler takılmalı.
*Güvenebileceğiniz bir komşunuz sizin evde bulunduğunuzu göstermeye çalışmalı. Kendisi belirli zamanlarda evinizdeki ışıkları yakabilir veya zaman ayarlı olarak yanan lambalar kullanabilirsiniz. Arada sırada komşunuzun evini kollamak da bir önlemdir.
Hırsızı kendiniz yakalamaya çalışmayın!
Bir zanlıyı ya da şüpheliyi kendiniz yakalamaya çalışmayınız. Sizin dikkat edeceğiniz hususlar elbisesi boyu, saç rengi gibi göze çarpan özellikleri, kaçış yönü ve özellikle de kaçtıkları araçların markası elde ettiğiniz bilgileri hemen polise aktarınız.
Daha fazla bilgi için lütfen http://www.konya.pol.tr/Sayfalar/hirsizlik.aspx adresini ziyaret edin.