TARİHE YOLCULUK (173)
Bugün size HOŞ GELDİN 2018 yerine “HOŞ GELDİN 2048” diyeceğim. Çünkü 2048’de insanoğlunu bambaşka bir dünya bekliyor olacak. PC’ler, İnternet, akıllı cep telefonu, DNA testleri, fiber optik, LED, GPS, GDO, 3D yazıcı, yapay zeka ve robot teknolojileri hayatımızı çepeçevre kuşatacak.
Teknoloji ve özellikle nano teknoloji baş döndürücü bir hızla ve neredeyse aklın alamayacağı bir şekilde ilerliyor. Akıllı elektronik cihazlar hayatımızı çepeçevre kuşatmaya devam ediyor.
İnsanoğlu iki milyon yıl önce taştan silahlar yapmayı, bir milyon yıl önce ateşi kullanmayı, beş bin yıl önce tarımı ve yazıyı icat etti. Ancak 1980’den bu tarafa neler icat ettik diye bakacak olursak baş döndürücü bir hızla karşılaşırız; PC’ler, İnternet, cep telefonu, DNA testleri, fiber optik, LED, GPS, GDO, 3D yazıcı, yapay zeka, robot teknolojileri ve bitcoin…
Bilimkurgu filmlerini kaçırmamaya çalışan ve devamlı izleyen bir insanım. Hobilerim arasında uzay yolu ve feza da var. Dünyadaki son teknolojik gelişmeleri de yakından izlemeye gayret ediyorum. Duvarda asılı televizyonlar 85’li yıllarda üretilmişti. Kapitalist ekonomik sistem depolardaki tüplü televizyonları tüketici ülkelere satıp stokları bitirdikten sonra tüpsüzlerini yüksek fiyattan pazarlamaya başladı.
DRONLAR AĞAÇ DİKECEK
Bugün size HOŞ GELDİN 2018 yerine “HOŞ GELDİN 2048” diyeceğim.
Beraber çıktığımız Tarihe Yolculuğumuz neredeyse altıncı ayını dolduracak. Bu sefer sizi gelecek tarihe, yâni ‘futurizm’e doğru bir yolculuğa çıkarmak istiyorum. Çünkü 2048’de bizi (ömrümüz el verirse) bambaşka bir dünya bekliyor olacak. Her tarafımız elektromanyetik dalgalarla çepeçevre kuşatıldı ve kuşatılmaya devam ediyor. Dronlar gelecek dünyada hayatı kolaylaştıracak daha gelişmiş araçlara dönüşecek. Dronlar aynı zamanda tarımda da kullanılacak. Meselâ dronlar sayesinde günde 100 bin ağaç dikebileceğiz. Dünyada her sene günde 15 milyar ağaç kesiliyor, bu kesilen ağaçların yerine 9 milyar ağaç dikiyoruz. Aradaki 6 milyar açığı dronlar kapatmaya çalışacak. Yakın gelecekte duvarın arkasını gören kameralar sayesinde göçükten insanları kurtarmak daha kolay olacak. Selfi çubukların yerini kola takılan mini dronlar alacak. Şeffaf otobüsler ve otomobiller çoktan yapıldı bile. Avrupa’da kullanımdalar. Bizler belki göremeyiz ama 2048’e kadar insanoğlu dikey yapılaşmayla birlikte gökdelenlerde oturacak ve şoförsüz hava taksileri sizi evinize getirip götürecek. Günümüzde ve geleceğin meslekleri arasında elektronik mühendisliği, uzay mühendisliği, Genom mühendisliği, dron mühendisliği, inovasyon (yenilik), robotlar, yazılım vb. öncelikli olacak.
TEHLİKELİ GELİŞMELER
Akıllı telefonlarla bütün insanlığın parmak izlerini depoladılar. Şimdi de Göz Tanıma Sistemiyle tüm insanlığın göz şifrelerini depoluyorlar. Yakın gelecekte akıllı robotlar ile insansı robotlar iş hayatının bir parçası olacaklar. Bulut bilişim sayesinde internet bedava olacak. Günümüzdeki paraların yerini ise kripto paralar alacak. Sanal dünyada sanal paralar geçerli olacak.
“DÜŞÜNYORUM ÖYLEYSE VARIM”
New York’taki Rensselaer Politeknik Enstitüsü araştırmacılarının kullandığı oyuncak Nao robot psikologlar tarafından geliştirilen farkındalık testini geçti.
Marketlerde satılan sıradan bir oyuncak robotun öz farkındalık testini geçmesi ve kendi durumunun farkında olduğunu göstermesi, bilinçli robotların yakın gelecekte satışa sunulacağı anlamına geliyor.
Aldebaran Robotics firmasının geliştirdiği oyuncak Nao robotların insan gibi düşünebilen yeni modelleri önümüzdeki 15-20 yıl içinde yaşlılarla çocuklara bakıcı olarak hizmet etmeye başlayacak. Bütün bunlar ‘yapay zeka’nın devreye sokulmasıyla gerçekleşebilecek. Yapay zekaya sahip robotlar hayatımızın birer parçası haline gelecek.
YARIN: Geleceğin sağlıklı e-bisikletleri