İhracat Genel Müdürü Mehmet Ali Kılıçkaya: Dünyada söz sahibi olacaksak ihracata önem vermeliyiz

MÜSİAD Konya'da İhracatı Geliştirme Anadolu Buluşmaları düzenlendi. Programda konuşan İhracat Genel Müdürü Mehmet Ali Kılıçkaya, " Eğer dünyada söz sahibi olacaksak güçlü olacaksak mutlaka ihracata öncelik vermeliyiz" dedi.

'Dünyada söz sahibi olacaksak

ihracata önem vermeliyiz'

MÜSİAD Konya Şubesinde düzenlenen İhracatı Geliştirme Anadolu Buluşmaları Programı'da konuşan İhracat Genel Müdürü Mehmet Ali Kılıçkaya, " Eğer dünyada söz sahibi olacaksak güçlü olacaksak mutlaka ihracata, büyümeye öncelik vermemiz lazım. " dedi.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Konya Şubesi'nde düzenlenen 'İhracatı Geliştirme Anadolu Buluşmaları Programı'na İhracat Genel Müdürü Mehmet Ali Kılıçkaya, IGE Genel Müdürü Kasım Akdeniz, Eximbank Pazarlama Direktörü Efkan Bingöl, Eximbank Mevzuat Uyum Yöneticisi Safa Bolat, MÜSİAD Genel Merkez İhracatı Geliştirme Komitesi Başkanı Abdullah Bozatlı ve MÜSİAD Konya Şubesi üyeleri konuk oldu.

ARAÇ ÜSTÜ EKİPMANLARININ YÜZDE 70’İNİ ÜRETEBİLMEKTEYİZ

Konya'nın sanayisiyle üretim üssü olduğuna dikkat çeken MÜSİAD Konya Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi ve Mekik Komisyonu Başkanı A.Fatih Özboyacı, “Konya; Hem Türkiye’nin hem de İç Anadolu Bölgesinin tarım, ticaret, sanayi ve turizm cazibe merkezi olarak bölgedeki diğer illere lokomotiflik görevi yapan, ülke ekonomisine ciddi katkıları bulunan bir üretim üssüdür. Şehrimizde öne çıkan sektörler; makine imalat sanayi, otomotiv yan sanayi, araç üstü ekipmanları, tarım makineleri, savunma sanayi, plastik, gıda, ayakkabı ve mobilyadır. Bunları detaylandırmak gerekirse Konya Türkiye’deki otomotiv şirketlerinin yüzde 30’unun ihtiyaçlarını karşılayabilecek kapasiteye sahiptir. Araç üstü ekipmanlarının yüzde 70’ini üretebilmekteyiz. Tarım makinelerinin tamamını karşılayabilmekteyiz." dedi.

'İHRACATTA TÜRKİYE'YE GÖRE 4 KAT FAZLA BÜYÜDÜ'

Özboyacı, "2001 yılında 100 milyon Dolar olan ihracatımız 2010 yılında 995 milyon Dolar, 2020 yılında 2.185 milyar Dolar, 2022 yılında 3.262 milyar Dolar olarak gerçekleşmiş Son on yıl içerisinde Türkiye ihracatı yüzde 49,27 artış sağlarken Konya yüzde 138,45 olarak artış sağlamıştır. 2023 yılı ihracat hedefimiz ise temenni ediyoruz ki 4 milyar Dolar olmasıdır. Konya'mız Türkiye’ye göre 4 kat daha fazla artış sergilemiştir. Konya neredeyse her şeyi üretebilmesi ile öne çıkar. MÜSİAD Konya okul gibi hareket ederek ihracatçı gelişimine yardımcı oluyor. MÜSİAD Konya olarak toplam 26 adet yurtdışı gezisi ve 90 tane büyükelçi ziyaretinde bulunarak ihracata destek olmuştur.” dedi.

'LOKOMOTİFİ OLMA YOLUDA İLERLİYOR'

MÜSİAD Genel Merkez İhracatı Geliştirme Komitesi Başkanı Abdullah Bozatlı “ İhracatı geliştirme komisyonu olarak yeni dönemdeki ilk işimiz Anadolu Buluşmalarıdır. İlk durağımız geçtiğimiz ay Sakarya idi. Bugün ikincisini Konya’da gerçekleştiriyoruz. Çok önemli konulardan ve çok önemli konuklarımızdan faydalanma imkanı bulacağız. Konya tarımın, sanayinin lokomotifi olarak yolunda emin adımlarla ilerlemektedir. Özellikle makine, otomotiv, gıda, ayakkabı sanayisinin öncüsü olan bir ilimiz konumundadır. MÜSİAD Genel Merkez İhracatı Geliştirme Komitesi olarak büyük bir özveri büyük bir gayret ile çalışacağız. En temel hedefimiz üyelerimizin ihracat kapasitesini artırmak hiç ihracat yapmamış üyelerimizin ihracat vizyonunu kazandırabilmek ihracatçı üye sayımızı artırabilmek ihracat yapan üyelerimizin sorunları ile ilgili çözümler üretebilmek olacaktır. Bu programda emeği geçen herkese özellikle Konya şubemize çok teşekkür ediyorum” diyerek sözlerini bitirdi.

'İHRACATA ÖNEM VERMELİYİZ'

İhracat Genel Müdürü Mehmet Ali Kılıçkaya "Öncelikle içimiz yanıyor. Gazze'de olanları İsraili kınıyorum ve lanetliyorum. Gazzenin, Filistinin yanındayız İnşallah bu zalimlerin zulmü bitecektir ve zafer inananların olacaktır. Bu gibi savaşların ülkemizin siyaseti, ekonomisini, ihracatı içini ne kadar önemli olduğunu görüyoruz. Eğer dünyada söz sahibi olacaksak güçlü olacaksak mutlaka ihracata, büyümeye öncelik vermemiz lazım. Bakanlık olarak hem dünyanın 270 noktasında bulunan ticaret müşavirlerimizle ve ateşelerimizle ve ayrıca kolay ihracat platform yapay zeka destekli ticari istihbarat sağlamaya çalışıyoruz. Önümüzdeki yıl 21-22 Milyar TL ile ihracatçımızın yanında olacağız.” dedi.

'FİNANSMANI ARTIRMAK LAZIM'

IGE Genel Müdürü Kasım Akdeniz “Yurt içi hasılatı artırmak istiyoruz. Milli geliri artırmak açısından refahını artırmak açısından çalışıyoruz. İhracatı artırmak için finansmanı artırmak lazım. İhracatı bu kadar önemserken gereken destek sağlanmıyor. IGE kurulma amacı ihracat kredilerini artırmaktır. Krediler içinden ihracat kredilerini artırmak. Hedefi gerçekleştirmek için kredi vermiyoruz biz bankaların ihracatçıya kredi vermesi için ihracatçı lehine kefaret veriyoruz. Bankaların ihracatçı riskini biz alarak fonların ihracatçıya kanalize olması için çalışıyoruz. Temel amacımız verdiğimiz kefaretler ile ihracatçının finansmana ulaşımını kolaylaştırmak, maliyet azaltmak, çeşitlendirmek ve sürdürülebilir olmaktır.” dedi.

'İHRACATÇILAR İÇİN KURULMUŞ BİR MARKAYIZ'

Eximbank Pazarlama Direktörü Efkan Bingöl “Eximbank Türkiye'nin resmi ihracat destek kuruluşu aynı zamanda bir banka. Resmi ihracat destek kuruluşu ne demek biz diğer bankalara göre kredinin ve diğer işlerin zorlaştığı zamanlarda sahneyi biz alırız. Ve biz kar amaçlı bir kuruluş değiliz. Biz sadece ihracatçılar için kurulmuş bir markayız. Sadece ihracatçılar ile çalışırız. Türkiye genelinde 23 şubeye sahibiz. Konya şubemiz il merkezi, Karaman ve Aksaray’a hizmet vermek için açılmıştır.” dedi.

'İSLAMİ BANKACILIKTIR'

Eximbank Mevzuat Uyum Yöneticisi Safa Bolat “ Faizsiz bankacılık İslami bankacılıktır. İslami bankacılık çok eski değildir. 2004 yılında bankacılık sektörüne katılım bankası adı ile devam etmiştir. Biz Eximbank olarak yurtiçi bankalardan temin etmiş olduğumuz yaklaşık 500 milyon dolarlık fonu merkez danışma kurumundan icazet belgesi alarak düzenledik. Aslında bizim Eximank olarak faizsiz bankacılık faaliyetleri kapsamında almış olduğumuz ürünleri veya tekabül tarafları ile ilgili tüm süreçleri İslam hukukunda bir akde dayandırıyoruz.” diyerek sözlerini tamamladı. Programın sonunda MÜSİAD Konya Şube Başkanı M. Hilmi Kağnıcı, katılımcılara hediye takdim etti ve toplu fotoğraf çekildi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

KONYA Haberleri