İnsan tanımak niçin önemli?

Mustafa Bahar

Biz insanlar toplu halde yaşayan canlılarız. Elde ettiğimiz tüm kazanımlarımızın neredeyse tümünü beraber yaşamakla elde ettik. Elbette bireysel işlerimiz, hayatlarımız da var. Ancak bir insan niçin giyinir?, biri muteber markalı bir arabaya niçin biner?, ya da neden bildiğini paylaşma ihtiyacı hisseder? Tüm bunlar aslında çevremizde olan insanlar içindir. Birileri dönüp bakmayacak olsaydı acaba kaç kişi lüks bir araca binerdi?
Çevremizde olup biten olayların çok büyük bölümü insanlar arasında gerçekleşmektedir. Bu yüzden insanları tanımak büyük önem arz eder. Onlarla iletişim kurmak, birlikte iş yapmak, biri adına çalışmak, birilerini çalıştırmak, kişisel ve toplumsal gelişim sağlamak, aslında hep insan tanımakla ilişkilidir. Eğer muhatabınızın fıtratını, yeteneklerini, eğilimlerini, karakterini ve mizacını biliyor ve ona göre davranabiliyorsanız hayatta başarılı olmanın en önemli yolunu bulmuş olursunuz.
Allah bizleri derisinin renginden kabiliyetlerine, aklından yeteneklerine, düşüncelerinden mizacına kadar müthiş bir çeşitlilikle yaratmış. Bu çeşitlilik belki de hayatta kalmamızın en önemli sebebi kabul edilir. Ayrıca bu çeşitlilik en büyük zenginliğimiz. Önemli olan bu çeşitliliğin farkında olmak ve en azından genel olarak insan tiplerini tanımak gerekir. Elbette genel olarak tanımaktan kastımız kategorik olarak düşünmek değildir.
Bu arada kendimize bazı soruları sormamız gerekiyor. Neden bazı insanlar çok konuşur?, neden bazıları sessizdir?, neden bazıları savurgan, bazıları cimri, bazıları cömert, bazısı cesur, bazısı korkak, bazısı tedbirli, yine bazıları ticarete yatkın iken bazıları asla hesap kitaptan anlamaz? Bunlardan bazıları ilgili konuya dair lisans eğitimi bile almış olabilir. Mesela iktisat mezunu olan bazıları parayla ilişkileri hiç iyi olmayabilir. Yine kamu yönetimi okumasına rağmen yönetim işinden nefret eden insanlar tanırım. Yine Ziraat okumasına rağmen çok iyi öğretmen olduğunu bildiklerim de vardır. Hayvancılık işiyle meşgul iken neden bazı insanlar acaba siyasi konularda hem çok ilgili hem de çok isabetli öngörülerde bulunabilmektedir.

Bana göre bu insanlar kendi fıtratları ve kabiliyetleri ile hizalanmış olan insanlardır. Özellikle kendi kaderleri, yetenekleri ve eğitimleri ile hizalanmış, onlara aykırı bir yola girmemiş insanlar kendi alanlarında oldukça başarılı olmaktadırlar. Atalarından oldukça yüklü sayılabilecek miras devralan bazı insanların bugün oldukça mutevazı bir hayat yaşadıklarını herkes çok fazla görmüştür. Bu durum birçok insanın kendi mizacıyla hizalanmadığını, kendi öz benliğine uygun işi yapmadığını göstermektedir.

Yine insanlara baktığımızda bir kısmı yönetimde rol almaya çalışmakta, kimi bilgiyi paylaşmakla ilgili işlere yönelmekte, kimi sporla meşgul olmakta, kimi sanatla- edebiyatla bir ömür yaşamaya çalışmakta, kimi ticaretle uğraşmakta, kimi bir konuyu tüm dikkatiyle en detaylı şekilde çalışmaktadır. Burada kendi kabiliyeti, eğilimi, fıtratı ve mizacıyla uygun işler yapanların fark oluşturdukları rahatlıkla görülmektedir.

Diğer yandan hayatı boyunca didinip durmasına rağmen kendine uygun olmayan işlerle meşgul olmadıkları için bir arpa boyu yol alamadıkları, ümit edilen başarıyı sağlayamadıkları rahatlıkla herkesin gözlemlediği sıradan olaylardır. Bu yüzden eğitimde insan tanıma yöntemleri aileden başlayarak tüm eğitim camiasına verilmesi gereken en önemli bilgi olmalıdır. Yoksa hem kişisel olarak hem de millet ve ümmet olarak akıntıya karşı kürek çekmekten öteye gidemeyiz. Bu durumda hiç yapmaması gereken işlerle mesela bir ömür boyu devlet dairesinde hep aynı işleri yapmaktan tamamen bıkmış mutsuz insanların sayısını artırmış oluruz. Şöyle çevrenize bir bakın kaç kişi yaptığı işten ve yaşadığı hayattan memnun?

Not: Sağlıkla ilgili rahatsızlıklarımızın temelinde basit şeker ve karbonhidratların yattığını unutmayın. Her türlü şeker içeren gıda ve beyaz undan imal edilmiş gıdalar ile patates ve pirinçten uzak durmazsak ya da azaltmazsak Konya’nın ülke ortalamasının 10 kilo üzerinde vücut ağırlığına sahip bir topluma razı olmalıyız. Kalp rahatsızlıklarının en yüksek olduğu şehrin de Konya olduğu bir başka veri olarak karşımızda durmaktadır. Sağlıcakla kalın.




İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.