İnsanlık tehlikede!

Mustafa Balkan (Tarih Yazıları)

TARİHE YOLCULUK (181)

Yapay zekâya sahip insansı robotlar 2023’ten sonra hayatımızı çepeçevre kuşatacaklar. Bizim bir benzerimizin dünyada dolaşıyor olması, aslında korkunç bir şey. İnsanlık ve dünya böylece kıyâmete zorlanacak. O zaman insanlığı büyük bir tehlike bekliyor demektir.

Yapay zekâ, sözlük anlamı olarak bir bilgisayarın veya bilgisayar kontrolündeki bir robotun çeşitli faaliyetleri, zeki canlılara benzer şekilde yerine getirme kabiliyeti olarak tanımlanmaktadır.  Yapay zekâ (Artificial Intelligence; A.I.) alanında özellikle son 20 yılda büyük atılımlar gerçekleştirilmiştir. Bunun sonucu olarak günümüzde askeri, sivil ve ticari uygulamalarda karar destek, planlama ve operasyon süreçlerinde yapay zekânın kullanımı artmıştır.

Yapay zekâ basit bir ifade ile makina ve/veya yazılım tarafından sergilenen zihinsel süreç işletebilme kabiliyeti olarak tarif edilebilir. Yapay zeka araştırmalarının odağında makina ve/veya yazılımlar tarafından neden - sonuç ilişkisi kurmak, öğrenme, planlama, algılama ve

tahmin yürütme kabiliyetlerinin geliştirilmesi bulunmaktadır.

Bilim kurgu edebiyatı ve sinemasının yoğun olarak işlediği yapay zekâ, günümüzde kişisel uygulamalar, ekonomi, savunma sistemleri, otomasyon ve üretim araçları gibi çok geniş bir alanda kullanılmaktadır. Yapay zekâya askerî sahada verilebilecek en dikkat çekici örnek ise,

güdümlü bomba ve füze sistemleridir. Radyo sinyali, lazer ışını, kızılötesi enerji ve benzeri bir yöntemle belirlenen bir hedefe kendi kendine ulaşabilen mühimmatlar, savaşın icra şekil ve taktiğinde büyük bir devrim yaratmıştır. Yapay zekânın askeri uygulamalarda kendini gösterdiği

bir başka önemli alan da, insansız sistemlerdir. İnsansız sistemler, özellikle insansız hava araçları, stratejik, taktik ya da operatif seviyede ortam koşulları, dost ve düşman unsurların takibi vasıtası ile durumsal farkındalığın sağlanmasında kullanılırlar.

Sürücüsüz araba projesi ile robotik alanına giriş yapan Google, bu sektördeki küçük ve orta ölçekli teknoloji firmalarını satın alım yöntemi ile bünyesine katmaktadır. Google yapay zekâyla çalışan insansı robotlar da yaptı. Askerî alanda çalışan bir diğer şirket ise; Boston Dynamics. “4.0” olarak adlandırılan Dördüncü Sanayi Devrimi’nde 2023’te bu robotlar devreye girecek. İnsansı robot, robotik kol ve kamera sistemleri alanında çalışan şirketler ise şöyle: SCHAFT, Industrial Perception, Meka Robotics, Redwood Robotics, Bot & Dolly Robotics, Autofuss v.b.

BİRE BİR KOPYA ROBOTLAR

Google insanların birebir kopyası olan yapay zekâya sahip robotları da yaptılar. Benim benzerim, senin kopyan ve onun bir benzeri olan bu robotlar piyasaya sürüldüğü zaman acaba bizler veya insanlık nasıl bir tepki verecek?

Olumlu mu, yoksa olumsuz mu?...

Bakınız, yanlış algılamayınız. Sizin birebir kopyası olan ve size tıpatıp benzer durumda insansı olarak sizi konuşmasıyla, mimikleriyle, yürüyüşü ve oturuşuyla taklit eden bu robotlar yapıldı. İşte dünyayı ve insanlığı kıyâmete zorlamak bu olsa gerek. Öbür türlü (kıt’alar arası nükleer bir savaşla)dünyayı kıyâmetin eşiğine getirmek ve dünyadaki 7 milyar insan nüfusunu 2 milyara indirmek artık kolay gibi gözüküyor.  Yapay zekânın en tehlikeli yanı da tıpa tıp bir benzeri olan insansı robotların devreye sokulmasıdır.

 

ENGELLİLER İÇİN AKILLI DUŞ ROBOTU

Bu da yapay zekâya sahip akıllı bir duş robotu.

İsveç'teki Karlstad belediyesinin sağlık ve bakım yönetimi,  akıllı bir duş olan bir hijyen robotu kurmak için Karlstad Üniversitesi'ndeki Hizmet Araştırma Merkezi’yle mâlî olarak da birlikte hareket ediyor. Kurulacak olan ve üzerinde çalışılan hijyen robotu, yeni teknolojinin hizmet evleri çalışanları ve sakinleri arasında nasıl algılandığı ve alınacağını da inceleyecek.

Akıllı duş, engelli kişilere kendi kendilerini duş alabilme imkânı sağlıyor. Duş koltuğu da olan otomatik bir sandalye sayesinde, kullanıcı kayma riski olmaksızın duş kabinine girip çıkabiliyor.  Kullanıcı aynı zamanda kolayca tekerlekli sandalyeye çıkabiliyor veya bir tekerlekli sandalyeye geçebiliyor.

 

YARIN: “Oku” emri ve kendimizi tanımak.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.