Geçtiğimiz günlerde, maden ocaklarındaki kazalarda, inşaat yapımında asansör kazalarında bir çok işçi kardeşimizi kayıp ettik.
Bu tür kazalarda biz halkça üzülür ve rahmetli olanların yakınları ile aynı acıyı paylaşırız.
Bu tür kazalar eskiden beri gelmekte, hatta eskiden çokçada olmaktaydı ama insanlar bu kadar bilinçli olmadığına fazla üzerinde durulmuyor, İlahi takdir denip konu yargıya intikal ediyordu.
Tabiki gelişen dünya ile ülkemizde de iş kolları çoğaldı vede yatırımlar her geçen gün büyüdü.
Büyüyen iş hacmi ile birlikte bu tür istenmeyen üzücü olaylar da zaman zaman meydana gelmeye başladı.
Oysa ki hükümet, 20 Haziran 2012 tarihinde kabul edilen 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunun amacı, işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması, mevcut sağlık- güvenlik şartlarının iyileştirilmesi için işveren ve çalışanların görev, yetki, sorumluluk, hak ve yükümlülüklerini düzenlemektir.
Kanun kamu ve özel sektöre ait bütün işleri ve işyerlerini, bu işyerlerinin işverenleri ile işveren vekillerini, çırak ve stajyerler dâhil tüm çalışanları faaliyet konularına bakılmaksızın kapsamaktadır.
Bu nedenle çalışanı olan tüm sağlık kuruluşları (muayenehane, poliklinik, merkez, hastane) kapsam içindedir.
Çalışan istihdam etmeyen yani çalışanı olmayan sağlık kuruluşları (işyerleri) kanunun kapsamı dışındadır.
İş sağlığı ve güvenliği açısından yapılan işin özelliği, işin her safhasında kullanılan veya ortaya çıkan maddeler, iş ekipmanı, üretim şekilleri, çalışma ortamı vb. dikkate alınarak her sağlık kuruluşu (işyeri) için belirlenen tehlike grubudur.
İşyerlerine iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini sunmak üzere gerekli donanım ve personele sahip ve Bakanlıkça yetkilendirilen birimi ifade etmektedir. OSGB (Ortak Sağlık Güvenlik Birimi) kurulabilmesi ve hizmet sunabilmesi için tam süreli,
* İşyeri hekimi
* İş güvenliği uzmanı
* Diğer sağlık personeli istihdamı gerekmektedir.
OSGB’ler sözleşme yaptıkları işyerlerine sunulacak iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini işyerinin Tehlike sınıfı ve çalışan sayısına göre belirlenen sürelerle yürütür.
Devlet her türlü önlemi almak için kanun çıkarmış, denetimlerini yapmış yada yapmaya devam etmekte, hala bizler bir takım şeyleri ihmal ediyorsak ve de bir şey olmaz deyip geçiyorsak, kimse kusuru, hatayı başkasında aramasın lütfen.
Arabanın emniyet kemerini, polis ceza yazacak diye takan hala çok kişi var ise, bu kişiler işyerinde nasıl önlem alır siz düşünün..
Sözün özü “Deveni önce sağlam kazığa bağla, sonra Allah’a tevekkül et”