Ramazan-ı Şerîf ayı içinde bulunan en kıymetli gecedir. Allahü teâlâ, meâlen "Şüphesiz biz, onu (Kur'ân-ı kerim'i) Kadir gecesinde indirdik"(Kadir sûresi, 1) buyuruyor. Bazı âlimlere göre, Mevlid gecesinden sonra en kıymetli gecedir. Kadir gecesi, bu ümmete mahsustur. Başka peygamberlere böyle faziletli bir gece verilmemiştir. Nitekim Peygamber Efendimiz bir hadîs-i şerîfte şöyle buyurmuştur: "Allahü teâlâ, Kadir Gecesi'ni ümmetime hediye etti, başka ümmete vermedi."
Resûlullah'a (sallallahü aleyhi ve sellem), kendisinden önceki insanların ömürlerinin ne kadar olduğu bildirilince, kendi ümmetinin ömürlerini kısa buldu. Uzun ömürlü olan diğerlerinin işledikleri Salih amelleri işleyemezler diye düşününce, Allahü teâlâ ona bin aydan hayırlı olan Kadir Gecesi'ni ihsan etti. Allahü teâlâ, (Kadir Gecesi, senin ve ümmetinindir) buyurup, habibini ferahlandırdı.
Kadir Gecesi hakkındaki hadîs-i şeriflerde şöyle buyurulmuştur:
"Dört gecenin gündüzü de gecesi gibi faziletlidir. Allahü teâlâ, o günlerde dua edenin isteğini geri çevirmez, onları mağfiret eder ve bu günlerde bol ihsana nâil olurlar. Bunlar, Kadir Gecesi, Arefe Gecesi, Berat Gecesi, Cuma Gecesi ve günleri."
"Kadir Gecesi'nde, bir kere Kadir suresini okumak, başka zamanda Kur'ân-ı kerim'i hatim etmekten daha sevaptır. Kadir Gecesi'nde bir Sübhanallah, bir elhamdülillah, bir lâ ilahe illallah söylemek, 700 bin tesbih, tahmid ve tehlilden kıymetlidir bu gece, koyun sağımı müddeti kadar (az bir zaman) namaz kılmak, ibadet etmek, bir ay bütün geceleri sabaha kadar ibadet etmekten daha kıymetlidir."
"Kadir Gecesi, üç defa lâ ilahe illallah söyleyen müslümanın, birincisinde bütün günahları bağışlanır. İkincisinde Cehennemden kurtulur, üçüncüsünde Cennete girer."
Kadir Gecesi, Ramazan ayı içindedir. Kadir gecesinin hangi gece olduğu kesin olarak belli değildir. Âlimlerimiz, "Allahü teâlâ, rızasını taatte, gazabını günahlarda, orta namazı beş vakit namazda, evliyasını halk arasında, Kadir gecesini Ramazsn ayı içinde gizlemiştir. " buyuruyorlar. Ramazanın her gecesini Kadir Gecesi bilerek hareket edilirse, Kadir gecesine rastlanmış olur. Bu arada Ramazan-ı şerîf ayının 27. gecesini ihya etmek çok sevaptır.
Bu geceyi ihya için ilim öğrenmeli, örneğin ilmihal okumalı, kaza namazı kılmalı, Kur'ân-ı kerîm okumalı, dua ve tevbe etmeli, sadaka vermeli, Müslümanları sevindirmeli, bunların sevaplarını ölü diri bütün müminlere göndermeli. Günahların affolması için, Ehl-i sünnet itikadına sahip olmak ve bidat işlememek lazımdır.
Bu gece bütün müminler affolur, yalnız şu beş sınıf insan affolmaz: 1. Falcılar, kâhinler, yıldıznâme gibi kitaplara bakıp gelecekten haber verenler, 2. Büyü yapanlar ve yaptıranlar, 3. Ana-babaya âsi olanlar, 4. İçkiye devam edenler, 5. Zina edenler, namahrem kadınlarla düşüp kalkanlar. Bunlardan, yalnız bu günahına Tevbe edenler affolur.
Resûlullah, Kadir Gecesi'nde, "Allahümme inneke afüvvün kerîmün tühibbül afve fa'fü annî" duasını okurdu. Bu gece şöyle duâ etmeli: "Yâ Rabbî, sen bizi şeytan şerrinden, düşman şerrinden ve nefs-i emmâremiz şerrinden muhafaza eyle, evlerimize iyilik ver, helâl ve hayırlı rızıklar ihsan eyle. Hastalarımıza şifa, dertli olanlarımıza deva, borçlularımıza eda ihsan eyle. Bizi Cuma gününün ve Kadir gecesinin şefaati ne ve bereketine nâil eyle. Cuma günü ve Kadir Gecesi hürmetine günahlarımızı affet, Cennette de Cemalinle müşerref eyle, kusurlarımı affet!"
Bir kimse, bu ayı saygılı ve iyi geçirerek bu ayın iyiliklerine ve bereketlerine kavuşursa, bu senesi iyi geçerek, hayırlı ve bereketli olur. Allahü teâlâ, hepimizi bu mübarek ayın iyiliklerine ve bereketlerine kavuştursun.