Her birimizin sıkça duyduğu bir kelime; kalite
Çoğu toplumlarda kalite denilince akla benzer özellikler ve kelimeler gelir. Örnek verecek olursak pahalı, gösterişli, sağlam… vb. gibi kelimeler. Algılarımızdaki kalite çoğu zaman bir nesneye ya da ürüne yöneliktir. Pek çoğumuz kaliteyi sadece maddeyle ilişkilendiririz fakat bu insan için hatta toplumlar için büyük bir hatadır.
İnsanların her biri pahalı eşyalara, kıyafetlere, lüks arabalara sahip olunarak kaliteli olunacağını sanar oysaki bunların hiçbiri tam olarak kaliteli olmak için yeterli nedenler değildir. Sırf ekonominin güzel olması yetmez. Sanat, bilim, estetik, güzellik hepsinin üstündedir. Çünkü insanı kaliteli yapan temizliği, zevki, Kur’an’a uygun güzel ahlakı, bilgisi, asil davranışlarıdır.
Günümüzde her yaştan insan marka kültürüyle yetiştirilip buna özendirilirken, sevgi, merhamet, güzel ve değerli davranışlar geri plana itiliyor. Güzel düşünmek, güzel konuşmak pek çok insanın önceliği olmuyor. Çocuklarını kaliteli diye güzel okullara gönderen pek çok aile evinde çocuğuna yeteri kadar temizlik, nezaket, güzel davranış, sevgi eğitimi vermiyor. Okullarda ise hep öğretim temelli programlar uygulanıyor; çocukların çoğu kaliteli bir insan nasıl olur sorusunun cevabını dahi veremiyor. Sonucunda kompozisyon oluşturamayan, kendini ifade edemeyen, kendini tanımayan, sevmekten ve sevilmekten uzak, modernlikten uzak, yalıtılmış, bencil ve sabırsız bir nesil ortaya çıkıyor. Kaliteli eşyadan değil kaliteli insandan başlamak gerekiyor kısacası. Kaliteli insan olmayınca sonra kaliteli eşyaya da kaliteli mekana da yazık oluyor.
Kaliteli fikirler ve kaliteli bilgilerden yola çıkılarak kaliteli bir devlet oluşabilir. Kaliteli düşüncelerle eşyalar, evler, arabalar, ilişkiler, iletişimler kaliteli olur. Kaliteli beyinler olmadan üretilen her nesne zarar görür, yollar, köprüler zarar görür. Kaliteli ruha sahip olmayan doktorlar, öğretmenler, mühendisler yetişirse hastalıklar, bilgi kirliliği artar. Estetikten ve sanattan yoksun kitaplar yazılır, sadece betondan ibaret küçük bir sarsıntıda aniden yıkılan binalar yapılır. Sevinçten, neşeden, güzellikten yoksun donuk, soğuk, renksiz bir toplum ortaya çıkar.
Oysa her bir gencimizin cıvıl cıvıl olmaları, her yere neşe getirmeleri lazım. Kahkahalarıyla, gülüşleriyle, konuşmalarıyla, sevinçleriyle, gözlerindeki parıltıyla bir ahenk, bir zenginlik, bir güzellik sunmaları lazım. Rahatlıkla birbirine sevgi duyabilen, birbirini tanımasa dahi “günaydın”, “iyi günler” diyebilen bir gençlik oluşması lazım.
Sayın Başbakanımız Ahmet Davutoğlu geçtiğimiz günlerde “Kalite Kurulu kuracağız.” demişti. Kalite Bakanlığı’nın kurulması ülkemizin geleceği konusunda oldukça gerekli bir konuma dönüştü. Hükümetimiz ultra modern bilim ve sanat anlayışını destekleyip; fikirde, insanda, binada, ticarette, sanatta, eğitimde her yerde kaliteyi esas alan bir politikayla yola çıkarsa ülkemizin iç yapısını oluşturan bütün sistemleri daha sağlam temeller üzerine oturtmuş olacağız. Aynı zamanda Avrupa’da artarak devam eden İslamafobinin de önüne Avrupa’dan daha modern ve kaliteli bir anlayışla yola çıkarak geçebiliriz. Avrupa’nın en sıcak, en sevgiye açık, neşeli, nezaketli, temiz insanları biz olabiliriz. Ülkemiz üzerinde ve Ortadoğu’da oynanmış
bütün oyunları bozabilir; kalitesizliği yaygınlaştırarak içten içe bağnazlığı, kirliliği, bilgisizliği, cehaleti yayarak bizi bölmeye çalışanların oyunlarını bozabiliriz.
Türkiye bir Avrupa ülkesidir, herhangi bir ülke değildir. Kalite Türkiye için hayati bir konudur. Müslüman bir ülke olan Türkiye’mizin mükemmel doğal güzelliklerini göz önünde bulundurarak bütün şehirlerini, sokaklarını dünyanın en güzel, en rahat, en yaşanılır, çevreci hale getirmek sanıldığı kadar zor değildir. Hayatı güzel hale getirmek, hoş hale getirmek her Müslüman’ın vazifesidir. Allah dünyayı cennete çevirmekle bizleri görevlendirmiştir. Bahçelerin, parkların güzelleştirilmesi, insanların güzelleştirilmesi, çocukların güzelleştirilmesi, evlerin, arabaların bakımlı olmasıyla ülkemiz daha kaliteli hale gelecektir. Milletçe barış, sevgi ve kalite konusunda kararlı olacağız. Demokrasimizi, fikirlerimizi en kaliteli hale getirmek için çabalayacağız.