Mimarlık bölümlerinin fazla oluşu, akademik kadroların yetersizliği, birde bu dönemlerde uzaktan eğitimle kalite bir hayli düştü. Meslek yoğun bakıma düşmeden tedbirler alınmalı.
Bunların sonuncunda mesleğimizin olmazsa olmazı tasarım yara aldı.
Projelerde tasarımı neler zorluyor?
* Eğitimin yetersiz bakiye vermesi tasarımı düşürdü.
*Yönetmelikler, plan notlarının çok detaylandırılması, sürekli değişkenliği tasarım sürecini zorluyor. (Mutlaka mimarlığın disiplinleri olacak ama bu kadarı da fazla)
*Müteahhitlerin, yapımcıların, arsa sahiplerinin verilen emsalleri son metrekaresine kadar kullanma istekleri tasarımı zorluyor.
*İmar planlarındaki emsal ve çekme mesafeleri verilirken tasarımların nasıl çıkacağı hiç göz önüne alınmamış, yapılan projeler adeta kaplıca evleri gibi görüntüler oluşturmakta, özellikle beybes bölgesinde çekme mesafelerinin gereksiz ve emsalin fazlalığı buna sebep oluyor.
*Birtakım şartlardan dolayı gerek yurt dışında gerek yurt içinde mimari eserleri yerinde görememek.
*Ekonomik getirilerinin azalması sebebiyle mesleğe ilgisizlik.
*Eğitim döneminde özelikle malzeme uygulamaları sahadan gözlenmeli, bu detay bilgisini geliştirir, bununda tasarıma etkisi vardır, bu eğitim süresince çok sınırlı sayıda kalıyor.
*Proje uygulayıcıların ve arsa sahiplerinin teknik kaliteden yoksun olması ve bina kültürünün olmaması, tasarım sürecini etkiler.
*Kentimizde ilham verici yapıların yeterince olmaması da tasarımın kötü çıkmasına bir etken oluşturuyor.
Şimdilik bu kadarıyla sınırlayıp tasarımın güzel çıkmasında neler etken onlara bir bakalım isterseniz.
*Bina cepheleri ve iç mekânlar planlanırken denge çok önemli, illaki her şey simetrik olacak diye bir şey yok dengeli olduktan sonra asimetrikte olabilir.
*Tasarım yapılan bina sahipleri ile elektriğin (tabii süreç uzun, şarteller atmazsa) sosyal ve kültürel yapının tuttuğu zaman daha başarılı projeler çıkar
*Tasarım farklı düşünebilmeyi, üretken olmayı, hayatı zenginleştirmeyi beklide değiştirmeyi sağlar.
*Tasarım ince ince bütün detayına kadar düşünülmeli, kaliteli işçilikle başarı getirir.
*Tasarımda fonksiyonun mu, görünüşün mü önemli olduğuna karar verilmeli malzemeler buna göre tercih edilmeli.
*Tasarım farklı malzemelerle farklı detayları ileriyi de düşünerek birbirleriyle çelişmeden bütünsel olarak dengeli bir şekilde bir araya getirmektir.
*Tasarımda fabrikasyon mimariden ziyade sanatsallıktan ve idealistlikten elinden geldikçe ödün vermemek gerekir. Sanatsal kısımlarında sanatçılara bırakmak gerekir. Bir mimari eserde resim hat vs. yapılacaksa işin o kısmını sanatkara bırakmak gerekir.
*Tasarımlarda alışılmış projelerin dışına çıkmak, şüphe ile bakmak ve genel kabulleri sorgulamak gerekir.
*Pandemi sonrası daha çok yaygınlaşan online sistemde arka fon gösterme yarışı evlere yeni bir alan oluşturma gerekliliği doğuruyor.
*Tasarımın başlangıcı kâğıt ve kalemle başlar, bilgisayar programları yardımcı olur ama tasarım yapmaz
*Kentsel meydan düzenlemelerinin, kamu projelerinin, cami projelerinin yönetmelik bağlayıcılığı az olduğundan daha iyi tasarımlar ortaya çıkabilir.
*Tasarımı yapılan mekanların havalandırılması, ışık alması, gürültü ve ısı yalıtımının yapılması, kullanılan malzemenin doğallığı vs. bu süreçte önem arz eder
*Tasarımda mimari ürünlerin detayları kendi başına baktığında güzel görünebilir. Yapılarda diğer malzemelerle bir araya geldiğinde nasıl durduğu önemlidir.
*Kâğıt üzerinde biten tasarım, öngörüsü yüksek, tecrübesi olanlarla fikir alışverişi yapılarak olgunlaştırılabilir.
*Çevre yapılara bakmak, izlemek, kavramak, ayrıştırmak gibi veriler tasarımı etkiler.
*Meslektaşlarımızın her zaman eleştirel damarlarını açık tutması gerekir.
*Çevre ve bölgesel durumları tasarım aşamasında hiçbir mimar göz ardı etmemeli.
Güzel tasarımı herkes sever. Senaryoları, karakterleri, oyuncuları farklı olsa bile.
Bir hikâye anlatıp yazımıza son verilim.
Kaplumbağa hacca gitmeye karar vermiş. Sen bu halinle hacca nasıl gideceksin çok uzak demişler. Kaplumbağa cevap vermiş “Giderim gitmesine ama mahallenin yaramaz çocukları beni ters çeviriyor ve tekrar doğrulman zaman alıyor.” demiş. Biz de yönetmeliklere, plan notlarına tam alıştık derken sürekli değişime uğruyor. Sağlıcakla kalın…