“Karamanoğulları Beyliği” başlığı altında 03 Aralık 2016 tarihli makalemde, Karamanoğulları Beyliği’nin Davut yıldızlı bayrağıyla ilgili düşüncelerimi, Yrd. Doç. Dr. Orhan Çeltikçi ve Araştırmacı-Yazar Ali Yıldız’a ait bilimsel makalelerinden yola çıkarak ifade etmiştim.
Araştırmacı-Yazar Ali Yıldız Bey, bu yazım üzerine fotoğraf takviyeli bana bir cevabî yazı gönderdi.
Araştırmacı tarihçimizin yazısını okurlarımızın istifadesine sunuyorum.
“Mustafa Bey
Pusula'daki yazınızı okudum.
Makalemizdeki kanıtlardan tatmin olmadığınızı belirtmişsiniz.
İnternet sitelerinden bakarak Karamanoğullarının bayrağının "mavi altı kenarlı bir yıldızdan oluşuyordu. Karamanoğlu bayrağı İsrail’in bugün kullandığı sembol olan Davut’un Yıldızı’na benzeyebilir. Bu bazı tarihçileri Karamanlıların Yahudilerle ilişkileri olduğunu düşünüyorlardı. Ortaçağda bu yıldız da Süleyman Mührü olarak bilinen İslami bir simgedir ve Anadolu beylikleri arasında son derece popülerdir. Mühür, Osmanlılar tarafından cami süslemeleri, sikkeler ve Paşaların kişisel bayrakları ile Hayreddin Barbarossa’nın bayraklarında da kullanıldı.” kalıp cümlesini siz de tekrarlamışsınız.
Ben Karaman oğulları Sempozyumunda sunduğumuz bu bildiriden çok önce 2011 yılında XIV Yüzyılda Teke ve Karaman oğulları Bayrağı adı ile kitap yayınladım. Orada çok daha geniş bilgi vardır.
Şimdi yukarıda sizin yaptığınız alıntıya geçelim.
Bu alıntı yüzlerce kişi tarafından kaynağı soruşturulmadan kopyalanan bir pasajdır. Katalan Atlası diye adlandırılan bir orta çağ XIV yüzyıl haritasına dayandırılır. Bu atlas 1375 yıllarında yapılmış bir dünya haritasıdır. Bu haritada Antalya körfezi üzerinde evet söylendiği şekilde bir bayrak vardır. Mavi beyaz zikzaklı ve Mühr-ü Süleyman ihtiva eder. Ama bu bayrak başka zamanlarda yapılmış haritalarda da tekrarlandığı gibi Teke Bayrağıdır. Antalya Körfezinde olup o zamanki Grekçe adı ile Satalıa olarak yazılan şehirdir. Bayrakta Mühr-ü Süleyman olması Yahudilerle bağlantısından değil, meşruiyet-kut-gelenek sembolü olarak kullanılmasından, çok eskiye dayanmak köklü bir gelenekten geldiğini ortaya koymak düşüncesindendir. Başlangıçta ben de alıntı yaptığınız metindeki gibi olduğunu düşündüm. Ancak burada kaynakları incelediğimde yahudi egemenliği olmadığını, gördüm. O daha çok Emir-üs-sevahil bayrağı olarak kullanılmasındandır. Nitekim Candarlı beyliği bayrağı ve daha sonra Barbaros Hayrettin bayraklarında bu Mühr-ü Süleyman vardır.
Üstelik Karaman oğullarının yahudi bağlantısı hiç yoktur.
Özetle; kaynak olarak gösterilen Katalan Atlasında Karaman oğulları bayrağı yoktur. İddia edilen bayrak Teke Bayrağıdır.
Peki hangi haritalarda Karaman oğulları Bayrağı vardır?
1- Orta Çağ haritalarından Angelino Dulcert haritasında ( 1339 tarihli) vardır ve bizim makalede anlattığımız gibi kırmızı beyaz zikzaklıdır. Konya kalesinin üzerinde dikilidir. 1339 da Konya Karaman oğulların başkentidir.
2-Mursiyeli İbrahim Haritasında ( 1461 tarihli) vardır ve bizim makalemizde anlattığımız gibi kırmızı beyaz zikzaklıdır.
3- Bizim makalemize kaynak olan 1305 doğumlu ve 1365 yıllarında Antalya dolaylarında geçen Fransisken Papazın Seyahatnamesinde vardır. Size orijinal kitap sayfasını da ayrıca gönderiyorum.
4- Zikzak Selçuklu yapılarında da kullanılan mitolojik bir semboldür. Dokumalarda vs. de kullanılır. Suyolu demektir ve önsüzden sonsuza bir anlamı vardır. Çünkü Türk mitolojisi su ile başlar. Karaman oğulları bayrağındaki zikzak kadim Türk (ezelden ebede) geleneğinin bir sembolüdür. Teke bayrağındaki zikzak da aynı anlamlıdır. Selçuklu eserleri üzerindeki zikzaklar için sanat tarihçileri bu tespiti yaparak belgelemişlerdir. Alanya müzesinde bu zabıtların örnekleri vardır. Çünkü Selçuklu yıkılınca yerine kurulan beylikler Kadim geleneği biz devam ettireceğiz iddiası ile ortaya çıktılar.
Ben bu yanlışlıkların düzeltilmesi için yıllardır çalışıyorum.
Ama çoğu tembellikten olacak araştırmacılar bu konulara itibar etmiyor, kopyala yapıştır metodu ile yol alıyorlar.”
AZİZİM DİYOR Kİ…
Ali Bey’inde yukarıda ifade ettiği gibi bu mesele uzun bir konu.
Bu mevzuda “içi yaralı” olan Ali kardeşime, beni ziyadesiyle aydınlattıkları için teşekkür ediyorum.