KARANTİNA: EVDE SAĞLIKLI EKMEK NASIL YAPILIR

Leyla Fidan

Madem hepimiz mutfaktayız ve kendi ekmeğimizi yapıyoruz siz de kendi tam buğday ekmeğinizi yapmaya hazır mısınız?

Kalorileri açısından dev bir fark olmasa da neden tam buğday tercih ediyoruz?

  • Çünkü içeriğindeki lifler bağırsaklarımızda daha uzun süre kalmasını sağlar böylelikle daha uzun süre bizi tok tutar. Beyaz unda lif yok denecek kadar azdır. Bol posalı besinler kansere karşı koruyucu, kan lipit değerlerini düşürücü etkiye sahiptir.
  • Çünkü B grubu vitaminleri (B1,B2,B3,B9) tam buğdayda yoğun olarak bulunurken, beyaz unda bulunmaz.
  • Çünkü E vitamini, magnezyum, demir, selenyum, potasyum ve antioksidanlar açısından zengin bir besindir.      
  • Tam buğday ununda bulunan bolca lif  bağırsak sağlığını korur.  Kolon kanserine karşı önleyicidir.

Buradaki tarif tam buğday unu ile ancak tarifi zenginleştirmek sizin elinizde. Çavdar unu, yulaf unu, baklagil unları kullanabilirsiniz. Ekmeğinizin içeriğini zenginleştirme için kuruyemişlerden faydalanabilirsiniz.

Gelelim tarife:

  • 4 su bardağı tam buğday unu
  • 1 su bardağı ılık su
  • Yarım su bardağı süt
  • 1 paket kuru maya
  • 1 tatlı kaşığı tuz

Mayayı ılık su ile ıslatarak maya köpük köpük olana kadar bekliyoruz. Daha sonra tüm malzemeleri karıştırarak yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğuruyoruz ve ağzını kapatıp sıcak bir yerde bekletiyoruz. Mayalanmış hamurumuza istediğimiz şekli verdikten sonra üzerine  susam veya çörekotu serpebilirsiniz. Ekmeklerinizi tam buğday unlu pidelere dönüştürmek için pide şekli verdiğiniz hamurunuzun üzerine yumurta sarısı sürdükten sonra susam ve çörekotu ile süsleyebilirsiniz.  180 derece fırında üzeri kızarana kadar ekmeklerinizi pişirin. Şimdiden afiyet olsun.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.