Konya-Çumra da gerçekleştirmiş olduğumuz deneme üretimi ile ilgili çalışmalarımız sonrası yapılması gerekenleri ele alan bir Panel yaptık. Konu uzmanlarından verdiği Panele, kenevir için alt gruplara ait geleceğin yatırımları ve kenevir üretimi için yasal uygulamaları ele alındı.
Panelistler KMU dan Dr. Merve Çelik Tolu (Konya’da Kenevir Üretimi) , Bendeniz (Kenevir ve Enerji), Prof. Dr. Uğur Köklü (Kenevir ve Kompozitler) , Konyakağıt Ar-Ge ’den Bayram Soydan (Kenevir ve Selüloz) ile Tarım Bakanlığından Şube Müdürü Serkan Dölek (Kenevir Üretimi Yasal Uygulamaları) idi.
Toplantı Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Gavgalı ve Mevka Genel Sekreteri Dr. İhsan Bostancı’nı açılış konuşmaları ile başladı. Gerek Rektörümüz ve gerekse de Mevka Sekreteri Konya’da kenevir üretimi ile ilgili Ar-Ge ve üretim modellemeleri hakkında Çumra Üretim ve Pazarlama Kooperatifi ve üreticilerine her türlü desteği verecekleri konusunda vaatlerde bulundu.
Yer olarak Konya Büyükşehir Belediyesi-Çatalhöyük Tanıtım ve Karşılama Merkezi seçilmişti. Tesis Çatalhöyük tarihini ve kültür değerlerini temsil edecek vasıfta bir yer. Bu manada Konya Büyükşehir Belediyesini ve yapımında destek veren Mevlana Kalkınma Ajansını tebrik etmek gerekir.
Toplantıya iştirak edenler arasında Konya çiftçileri yanında, dışarıdan gelen onlarca yatırımcılar yanında, kenevir ile ilgilenen çeşitli vakıf, kooperatif ve dernek üyeleri salonu tamamen doldurdu.
Kenevir üretiminde modellemeler, üretim organizasyonu ile alakalı tartışmalar devam edip gidiyor. Bu durum toplantıda da açığa çıksa da, yatırım olmadan ticari üretimin olmayacağı gerçeği vurgulandı.
Bu safhadan sonra da Konya’da olabilecek yatırım konuları üzerinde verilen bildiriler ele alındı. Özel konularda 4 uzman daha Konya’da üretimin yapılabilirliği, selüloz üretimi (kâğıt), enerjide kullanımı (yenilenebilir ve sanayide (kompozit malzemeler) yeri hakkında dünya ve ülkeden örnekler verildi.
Panel sonunda Konya ölçeğinde üretiminin başarıyla yapılabilmesi için şu tavsiye kararları alındı.
Kenevir üretimi milli bir davadır ve hitap ettiği değişik konular ile tek başına bir sektörün adıdır.
Bu haliyle de kenevir, çiftçinin yeterli bilgi ve teknik altyapıya sahip olması sebebiyle Konya’da başarıyla üretilebilir.
Belirlenen sanayi yatırımlarını yönlendirmek ve verimlilik için Ar-Ge çalışmalar yapılmalı, bu manada alt sektörler için projeler üretilmelidir.
Projelerin ve yatırımların hedef bulması için üretim yapılacak bölgelere yönelik, ön fizibilite çalışmaları ortaya konmalıdır.
Sektörel üretimlere ve belirlenen kalite değerlerine cevap verebilecek, bölge şartlarına uyum sağlayan kenevir çeşitleri ıslah edilmelidir.
Üretimin sürdürülebilir olması için belirlenen hedefler doğrultusunda yatırımlar yapılmalıdır.
En önemlisi de kenevir üretimi ve yatırımların yönlendirilmesi, sektörel analiz ve yatırımcı çekmek üzere değişik sektörleri (resmi kurumlar, oda, borsa, kooperatif, birlik ve özel) temsilen bir misyoner heyeti tesis edilmelidir.
Kenevir Konya çiftçisi nezdinde yeni ve heyecan veren bir ürün durumundadır. Bunun sebebi kenevir bitkisinin bölgede yoğunlukla yetiştirilen şeker pancarı ve mısır bitkisinden tarımının daha kolay, az su tüketen ve birim alandan gelirinin yüksek olarak görülmesi denebilir.