Kentsel Dönüşüm Türkiye’ deki eski, depreme dayanıksız, ekonomik ömrünü tamamlamış tüm binaları kapsamaktadır.
Genelde Kentsel Dönüşüme gerek duyulan bölgelerdeki binalarımız çok eski binalar olduğu gibi, zemin ve bina beton testleri sonucunda oturmaya elverişsiz kullanışsız yapılardır.
Gün içerisinde şehir hayatının yarattığı kaos ortamına maruz kalan herkes, bu rutinin aksi özelliklerini taşıyan yaşam alanlarını tercih etmeye başladı.
Bunun en çarpıcı örneği ise, yeşili ve teknolojiyi bir arada sunabilen, dikey olarak yükselen binalar. Eskiden sadece iş yeri olarak tercih edilen bu yapıların, mevcut tesisleri yaşamı kolaylaştıran mimari özellikleri ve sağladığı sosyal imkanlar sebebiyle evlerinde kaliteli vakit geçirmek isteyenlerin yeni gözdesi haline gelmiştir.
Kentsel dönüşümün öncülük ettiği bu dönemde, artık mimari yepyeni bir boyuta taşınıyor. Bitişik nizam, birbirine yakın binalar yerini her katta bahçesi olan, aydınlık, güvenlik sorunu olmayan, her türlü hizmeti kendi içerisinde barındırabilen rezidanslara bırakıyor.
Böyle olunca yeni evlenenler, çalışanlar ya da çocuklu aileler kısacası zamanın değerini bilen herkes, hem müstakil bir evin sağladığı kendilerine özel huzurlu ortamı, hem de teknolojiyi en iyi hizmetle buluşturan yapıları tercih ediyor.
Diğer yandan en kaliteli malzeme ve işçiliğin yer aldığı projeler, doğaya ve çevreye saygılı yeşil bir binadır.
Artık binalar, dünyada enerjinin yaklaşık üçte birinin kullanmaktadır. Yeşil bina uygulamaları ile enerji tasarrufu, doğayı koruma ve konforlu bir yaşam ortamı hedeflenmektedir.
Küresel ısınma, susuzluk, çevre kirliliği ve doğal kaynakların hızla tüketilmesi yapı sektöründe çevre dostu binaların yapılmasını gündeme getirmiştir. Çevre dostu bina yapımına ilgi giderek artarken yeşil bina olarak tabir edilen yapılar ortaya çıkmıştır. Belli standartlar getirilerek sertifikalanmakta olan yeşil binalar yapı sektöründe daha değerli, doğaya saygılı, ekolojik, konforlu ve enerji tüketimini azaltan binalar olarak yeni bir yönelim ve sektör ortaya çıkarmıştır.
Bir binanın "Yeşil Bina" unvanını alması için tasarımı, yapım sistemi ve yapı malzemelerinde seçici davranılması maliyetlerin artacağını düşündürmektedir.
Fakat binanın prestij ve değerinin artması, enerji tüketimindeki tasarruf göz önüne alındığında artan maliyet kazandırdıkları karşısında önemini yitirir. Özellikle mimari tasarım sürecinde doğru karar ve ilkeler ile bina değeri yükseltilebileceği gibi maliyetler de optimumda tutulabilir. Yeşil binaların giderek önem kazanması ve yaygınlaşması ile tercih edilme önceliği de artacaktır.
İlk yapım maliyetlerinin % 5 - 10 arasında artırdığı tahmin edilen yeşil binaların enerji tasarrufunda %50 -70'e varan tasarruf sağladığı gözlenmektedir. Uzun dönemde yeşil binalar, işletme maliyetlerinin düşük olması ile önemli kazanımlar sunmaktadır.
Dikey binalarda güneş ışınlarından yararlanmanın, görüş-manzara imkânlarında önlerinin açılması. Kişi başına düşen yeşil alanın ortalama 10 metrekare üstünde tasarlanması huzur verici bir yaşam alanı oluşturulma adına çok doğru bir projedir.
Eski yerleşimleri, plansız yapılaşmayı, nefes almayı önleyen bitişik nizam yapılaşmayı önlemenin tek çaresi KENTSEL Dönüşüm proje ile uygulama çalışmalarının yapılmasıdır.
Belediye başkan aday adaylığımda, Konya’mızda acilen 1/5000’lik Nazım İmar Planlarının ve de 1/1000’lik uygulama Planlarının acilen yenilenmesi, bu planlar yapılırken de 40-50 yıl ilerisi görülerek, halkın yaşam tarzı ve önerileri alınarak yapılması gerektiğini hem basından hem de görsel medyadan defalarca açıklama fırsatım olmuştu.
Şehrimizde eski yapılaşma olan ilçelerimizde, Kentsel Dönüşüm Planlarının yapılmasında ili bir bütün olarak almak ve bu projeleri tek elden bütünü ile yaptırmak şehrin bütünlüğü ve gelişimi anlamında büyük önem arz etmektedir.
İlçeler uygulama esnasında yapılacak bina ve sosyal donatıları-yeşil alanlar ile ilgili projelere onay verirken komisyonlar oluşturmalı, komisyonlarda teknik ekip yanında mahalle temsilcilerde bulunması sağlanmalıdır.
Tüm halkımızın, rahat, huzurlu, alt-üst yapısı sorunsuz şehirlerde sağlık ve mutluluk içinde oturmasını dilerim.