Kırmızıydık Kıpkırmızı Olduk

Emrullah Nergiz

Herkes birbirine kızıyor. Sokakta olmaktan, eş dostla oturmaktan, maske takmamaktan, parkların doluluğundan… Kızıyor Allah kızıyor. Lakin kızanların birçoğu bahsettiklerimizi birebir kendi yapıyor.

Konya’daki yükseliş maalesef devam ediyor. Bu hafta 100 bin kişideki oranlara bakıldığında 203,91'le artışa devam ediyoruz.

Samsun 458 ile ülke çapında zirvede. Böyle giderse üzülerek ifade etmem gerekir ki 15 gün sonraki haritada Konya 300 bandında yer alacak.

Hatırlarsanız sırf muhalefet olsun diye kongreler eleştiriliyordu. Lakin kongre öncesi gerekli test ve tedbirlerin alındığı bilgisi paylaşıldı. Zaten milyonlarca insanın korona yükü birkaç yüz kişinin sırtına yazılacaksa artık buna da insaf demek lazım!

Sürekli korku üretip karamsar bir tablo çizmek isteyenlerle aynı safta yer almak istemem. Yazıya başlamadan evvel Konya’mızdaki hastanelerin son durumu hakkında bilgi aldım.

Geçtiğimiz günlerde korona ve normal bölümler arasındaki kapasite paylaşımı %50 -50 gibiyken bugün korona lehine %10’luk bir artış söz konusu. Ancak normal hasta ameliyatları veya rutin kontrollerde hiçbir sıkıntı yok. Yataklı ve ayakta tedavilerde herhangi bir aksama söz konusu değil.

Biliyorsunuz Konya Şehir Hastanesi açıldığı günden beri Covid-19’lu hastalar için kullanılmadı. İstenirse devreye alınabileceğini bir özel haberimizde okurlarımıza duyurmuştuk.

Mutasyonlu virüs Konya’da da aktif bir şekilde bulunuyor. İlk zamanlara göre hem entübe hem de yoğun bakımdaki hasta yoğunluğunda bir artış yok. Konya’da vaka sayısı yükselse de çok şükür sağlık sistemimizi sıkıntıya sokacak bir durumdan bahsedilemez.

Ancak bir süre daha rengimizin kırmızıda kalacağını yazmak zorundayım. Bugünkü verilere göre en az 1 ay daha kırmızı kategoride yer alacağız. Daha da kızaracağız. Sonrasında turunculaşma mümkün. Bu durum sırasıyla bütün illerde olacağa benziyor.

Dediğim gibi önemli olan sağlık sistemimizin güvenle yoluna devam etmesi. Virüs öldürücülüğünü kaybettikçe aşılanma arttıkça çok daha rahat nefes alacağız.

KONYA’DA AŞILANMA NE DURUMDA?

Elbette herkesin kendi canı. Bu yüzden ‘aşı reddi’ diye bir terim bugünlerde çok popüler bir hal aldı. Sağlık Bakanlığımıza daha da özelde Sağlık Bakanımız Dr. Fahrettin Koca’ya teşekkür borçluyuz. Bakın bugün Avrupa’da Astra Zeneca aşısının uygulaması durduruldu. Pıhtılaşma sorunundan bahsediliyor. Daha evvel de felç vakaları görülmüştü.

Sağlık Bakanımızı hedefe koyan muhalefet CoronaVac’daki başarıya hala şaşı bakıyor mu merak ediyorum. Bu gidişle mRNA tabanlı Pfizer- Biontech aşısı bile olmak istemeyecek insanlar. Anam babam usûlü Çin aşısı çok daha verimli gidiyor. Aman nazar değmesin.

Konya’da sağlık camiasının %80’e yakını reddetmeden aşılandı. 65 yaş üzerinde kısmi oranda retçiler olsa da büyük bir bölüm aşılanmaya karşı değil.

Sağlıkçılarımızı en çok zorlayan milyonlar aşı sırası beklerken ayaklarına kadar gidildiği halde aşı olmayanlar. Bunlar önceden bildirse sorun olmayacak. Lakin son anda karar vermeleri gerçekten can sıkıcı…

Biliyorsunuz 65 yaş üstünden sonra aşı sırası köy öğretmenlerinde. Milli Eğitim tabanlı aldığım bilgiler ışığında Konya’da bu kategorideki öğretmenlerimizin azımsanmayacak ölçüde ‘aşı retçisi’ olduğunu öğrendim. Gerçekten ilginç...

Konya Türkiye’de aşılanan kişi sayısı bakımından 6. sırada yer alıyor. Bu diğer illere göre oldukça iyi bir oran. Eski günlere hızlı dönmek kuşkusuz her birimizin elinde.

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (2)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.