İçinde bulunduğumuz sonbaharın en önemli özelliği olan sokaklarda dökülen yaprakların ardından soğuk ve yağışlı kış mevsimine gireceğiz inşallah. Her mevsimin kendine göre güzellikleri olduğu gibi zorlukları ve bu zorluklarını en az zararla atlatmak için hazırlıkları vardır.
“Karınca ile Ağustos böceği misali sen yarını düşünmezsen yarın seni kim düşünür” hikayesinde olduğu gibi; bizlerinde, evlerimizde, apartmanlarımızda, sokağımızda şehrimizde, ülkemizde küçük- büyük, yetkili- yetkisiz herkesin kendine göre hazırlıkları şimdiden yapması gerekir.
Kış mevsimin en önemli çevre sorunu olan hava kirliliğini en aza indirmek gayesiyle, ilimiz Mahalli Çevre Kurulu kararıyla yürürlüğe konulan “Konya ili Temiz Hava Eylem Planı”nda da belirtildiği üzere kış sezonu 1 Ekim -31 Mart arasındaki dönemi kapsıyor. Eylem planında kış sezonunda yapılması gereken hazırlıklar, kullanılacak yakıtların özellikleri, hava kirliliğine karşı alınacak önlemler, izin denetim esasları belirtilmektedir.
Kışlık yakıtlarımızı aldık veya alıyoruz. Özellikle kaliteli yakıt almaya dikkat etmemiz gerekiyor. Bu konuda Konya Valiliğinden Katı Yakıt Satış İzin Belgesi olan mahrukatçıdan kömür almayı ve aldığımız kömürün analiz raporunu istemeyi unutmamalıyız. İlerde sıkını yaşamamak istiyorsak kalori değeri 5500 kcal’dan yüksek; kükürt oranı % 1’den az kömür almaya dikkat etmeliyiz.
Doğalgaz hattının geçtiği yerlerde mutlaka doğal gaz bağlantısı yaptırmalıyız. Kombi bakımlarını da bugünlerde yaptırmamız gerekir.Pencerelerimizden ısı kaybını önlemek için fitillerini kontrol ettirelim. Yakıt israfını en aza indirecek olan bina dış cephe ısı yalıtımlarımızı tamamlayalım.
Dış ortam sıcaklığı 14 derece ve daha aşağı düştüğünde soba ve kaloriferlerin yakılması uygundur. Tabii ki yakıtınız varsa. Bu konuda apartman yönetimi ve apartman görevlileri hazırlıklarını tamamlaması gerekir.
Evlerimizde kışlık giyecekleri dolaplarımızda çıkarıp yazlıkları kaldırıyoruz. Kışlık yiyeceklerimizi hazırlıyoruz. Tarhana, yufka, turşu, salça hazırlıkları tamamlandı. Kurbanla birlikte et stoku da tamam.
Sobalar kuruluyor, Bacalar temizleniyor, apartmanların ortak yakıt sistemleri yıllık bakımları tamamlanıyor, baca ve kazan temizliği yapılıyor. Yağmur olukları elden geçiriliyor. Ufak tefek tamiratlar yaptırılıyor.
Belediyelerimiz, kışlık ekipmanlarını kontrol ediyor. Yol acil bakım araçları, kar kürüme ve yol açma araçları gözden geçiriliyor. Tuz stoku tamamlanıyor. Swokaklardaki yağmursuyu mazgalları elden geçiriliyor. Kırık dökükler değiştiriliyor. Kanalizasyon çekerleri kontrol ediliyor. Alt geçit ve battı çıktılarda su birikmemesi için önlemler alınıyor.
Allah korusun muhtemel bir afet ve felaket durumuna karşı, ilimizin Acil Durumlara Müdahale yetkili birimlerinde kış sezonu hazırlıklarını gözden geçiriliyor. Yoğun yağmur ve kar yağışının neden olacağı olumsuzluklara karşı şimdiden tedbirli olmak için hazırlıklar yapılıyor.
Kışın muhtemel olumsuz durumlarına karşı başta okullar, yurtlar, hastaneler, huzur evi vb kamu binalarının, büyük sanayi tesislerinin, alış veriş merkezlerinin Acil Durum Planları ile İş Sağlığı ve İş Güvenliği risk değerlendirmeleri yapıldı, tatbikatları tamamlandı, eğitimleri verildi. İnşallah.
Velhasıl, rahat ve huzurlu bir kış mevsimi geçirmek istiyorsak, son hazırlıklarımızı gözden geçirelim ve yukarıda saydığım veya sayamadığım pek çok çalışmaları şimdiden yapalım yoksa başımıza geldiğinde perişan olmayalım, çevremizi de sıkıntıya düşürmeyelim. Bizden hatırlatması. Kalın sağlıcakla.
ÇEVRE SÖZÜ; Sen yarını düşünmezsen, yarın seni kim düşünür?