İnternette gezinirken kitap ekleriyle ilgili çeşitli yazılara denk geldim. Gazetelerin kitap ekleriyle alâkalı listeler beni derin bir hüzne sevk etti, bugünleri yaşarken.
Hemen her kitap ekini takip eder, yayın günlerinde gazete bayilerine koşardım, heyecanla. Bayi dediğime bakmayın; çeşit çeşit dergi ve gazete arasında en mutlu insandım. Bu duygu ve özlem içinde bugünün bayilerini hatırla/t/mak istemezdim. Girmeyeyim bu detaya, çok kızıyorum, hem de çok.
2013 yılına ait bir listeyi sizinle paylaşmak istiyorum. Mevcut 37 gazetenin 10’unun kitap ekleri varmış: CUMHURİYET KİTAP EKİ: Her Perşembe, RADİKAL KİTAP EKİ: Her Cuma, VATAN KİTAP EKİ: Her ayın yirmisi, ZAMAN KİTAP EKİ: Her ayın ilk pazartesi günü, YENİ ŞAFAK KİTAP EKİ: Her ayın ilk çarşamba günü, DÜNYA KİTAP EKİ: Her ayın ilk cuma günü, STAR KİTAP EKİ: Her ayın ilk cuma günü, AKŞAM KİTAP EKİ: Her ayın ikinci haftası pazar günü, SABAH KİTAP EKİ: Her ayın ikinci haftası çarşamba günü, MİLLİYET KİTAP EKİ: Her ayın ikinci haftası çarşamba günü.
Radikal’in, Yeni Yüzyıl’ın, Gazete gazetesinin adını hatırlamak bile yüreğimi parçalıyor. Nerelerden nerelere?
Satılmadığı için art arda kapanan gazeteler, dergiler, kazanamadıkları için kapanan kitabevleri. Meselâ Ankara’ya her gidişimde bir şekilde civarından geçtiğim Birleşik ve Akçağ Kitabevleri. Ne çok hatıra biriktirmişim, tanışıklıklarım var. Şimdi yerlerinde kafeler var.
Cumhuriyet Kitap ve Yeni Şafak Kitap eklerinin istikrarlı bir şekilde kitap dostlarıyla buluşuyorlar. Milliyet Kitap ve Dünya Kitap da çıkıyor sanırım. Hani şu ‘Yaşayan en büyük Türk şairi olarak Hilmi Yavuz’u’ lanse eden Milliyet Kitap. Aklıma gelmişken araya sıkıştırevereyim tam burada. Everest yayıncılık da reklâmlarında ‘yaşayan en büyük Türk şairi Haydar Ergülen’ demişti. Güler misin ağlar mısın?
&&&
Cumhuriyet Kitap uzun yıllardır her perşembe yayınlanıyor. Kitap fuarları zamanında hacimli bir hal alınca daha da bir incelediğim, bilgi edindiğim bir ek Cumhuriyet Kitap. Amma velâkin tanıttıkları kitapların çeşitliğinin az oluşu, katı ideolojik tutumları, kendilerinden olmayanları asla ve kat’a görmemeleri ekten uzaklaştırıyor beni.
Yeni Şafak Kitap ise apayrı bir yerde. Her geçen gün artan niteliği, dolu dolu içeriği ve Cumhuriyet Kitap gibi tutucu değil çok daha geniş çevrelerin sesi haline gelen bir rehber, bir kitap eki mücevher.
Dedim ya her geçen gün daha da kaliteliler, kitap ekleri tarihine adlarını iftiharla yazdırıyorlar. Ayşe Olgun Hanımefendiye ayrı bir teşekkür etmeliyim, sağolsun varolsun. 16 Mayıs 2023 tarihli 193. sayısı misal;, kaçıranlar internette bulabilirler. İnceleyince bana hak vereceksiniz. Kimler yok ki? Tanpınar, Mehmet Kaplan, Fethi Germuhluoğlu, Erol Güngör, Tolstoy, Sezai Karakoç, genç yazar ve şairlerin edebiyat ödüllerine yaklaşımları vd.
Bir eleştiri/değerlendirme yazısı bir kitap tanıtım/eleştiri dergisinin başarısı verdiği/kazandırdığı ilhamla paraleldir. Yeni Şafak Kitap hem son sayısıyla hem de önceki sayılarıyla geçmişin eli öpülesi büyük edipleriyle günümüz edebiyatçılarını kaynaştırarak okumaya ilgi, yazara saygı hissi uyandırıyor gönüllerde. Hele İlk kitaplarını yayınlayan çiçeği burnunda genç yazarların/şairlerin heyecanlarına ortak olduğum bölümün tiryakisiyim, çok seviyorum.
Yeni Şafak’ın Pazar ekinde yeni başlayan dergi yazılarının da tiryakisiyim. Hakkı hoca çok güzel yazılara, haberlere imza atıyor.
&&&
Bu hız ve haz çağında okumaya hizmet eden, katkı sunan, ilham veren ve emek harcayan herkes bana göre gerçek kahramanlardır. Okurun bu bilinçte olması ve bu büyülü dünyayı yaşatması gerek. Ayda en azından bir dergi ve kitap, hiç olmazsa hafta sonlarında bir gazete almak, okumak zor olmasa gerek. Ne dersiniz?