Eskişehir Kızılinler Mahallesi'nde bal kabağı yetiştiren üreticiler, hasadına başladıkları ürünleri, Kurban Bayramı sonrası alıcılarına ulaştırmak için istiflemeye başladı.
Eskişehir Kızılinler Mahallesi Muhtarı İsmail Kızılinler, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mahallelerinde mayıs ayında ektikleri bal kabaklarının hasat edilmeye başlandığını söyledi.
"Bal kabağımız, Kızılinlerin sembolü oldu" diyen Kızılinler, 230 civarında nüfusu bulunan mahallede 60-65 hanenin çiftçilikle uğraştığını bildirdi.
Genç nüfusun şehir merkezine kaymasıyla çiftçilikle uğraşan kişi sayısının azaldığına ve ekim oranlarının düştüğüne dikkati çeken Kızılinler, bu sene 500 - 600 ton civarında ürün yetiştirildiğini kaydetti. Bal kabağının mahallenin adıyla anılmasından duydukları memnuniyeti dile getiren Kızılinler, şöyle konuştu:
"Kızılinler kabağı deyince mahallemizde öğreniliyor. İyi bir şeyle anılmak gurur verici. Bal kabağımız gururumuz. Ağırlığı 4-20 kilogram arasında değişen kabağımızın özelliği kaliteli olması ve dayanıklılığı. Şubat, marta kadar bozulmadan duruyor. Diğer illerin kabakları yılbaşından sonra içleri iplik gibi olup, dayanmıyor ama buranın toprağından dolayı kabaklarımız dayanıklı oluyor."
- "Bayramdan sonra piyasası açılır"
Bal kabaklarının satışıyla ilgili de bilgi veren muhtar Kızılinler, "Şimdi yeni harmanı yapıyoruz. Bayramdan sonra piyasası açılır. Biz, buradan Ankara, İstanbul, İzmir'in yanı sıra Mersin, Antalya, Adapazarı gibi illere de gönderiyor. Bu illerden de bazı toptancıların yurtdışına da ihraç ettiğini öğrendik. Bazıları kabakları donduruyormuş o şekilde Avrupa'ya ihraç ediyormuş. Türkiye'de de özellikle pazarcılar dilim dilim sattıkları için büyük kabakları tercih ediyorlar" diye konuştu.
Üreticiler ise hasadını yaptıkları ve kilogramını 45 kuruştan satmayı düşündükleri bal kabaklarını traktörlerle evlerinin önüne istifleyerek, bayram sonunu beklemeye başladı.