2018 yılında Konya Belediyeciliğine yakışmayan birkaç üzücü olay gerçekleşti. Mobilyacılar Sanayi Sitesi yangınında imarsız üretim alanı yandı. Peşinden İmar Barışına en çok başvuru yapılan üçüncü il olmamız aslında kaçak yapılaşmayla ciddi bir mücadelemizin olmayışının kanıtıydı. Kaldırıma terk edilmiş reklâm panosunun devrilmesiyle bir evladımızı yitirdik. Bu da sorumsuz bir davranış ile kaldırıma terk edilen panonun bir yetkili tarafından fark edilmemesinin sonucuydu ki kentime yakışmadı. Bizim belediye başkanlarımızdan beklentimiz büyük. “Eskiden onbeş günde çöpünüz alınırdı, ben sabah akşam çöpünüzü aldım, daha ne istiyorsunuz?” diyen başkanımız yok bizim. Tevazu ve milletle iç içe olmakta da sorunları yok başkanlarımızın. Biz bu kentin en iyi olmasını arzuluyoruz, derdimiz o.
2019 seçimleri öncesinde Büyükşehir Belediye Başkanımız Sn. Altay’ın önünde dillenmiş ancak gerçekleşmemiş bazı projeler olmalı. Ben başkanların sadece yaptıklarından değil yapmadıklarından da sorumlu olmaları gerektiğini düşünürüm. Beyşehir içeri şehir turizm adasından, Çatalhöyük tanıtım merkezine, Glistra Havzası Projesinden Sanayi-Şehir-Spor müzelerine, Meram çayı civarında 650 bin metrekare alanda doğal ortam içinde su kültürüne, kent kimliğine, bölge ekonomisine katkı sağlayacak, dekoratif ve nostaljik su objeleri sergileri, oturma ve dinlenme alanları, seyir terası, çıkrıklı kuyu, çeşitli balıkların oluşturduğu akvaryum, Altınapa Barajı suları altında kalan eski hanın maketini de içeren yapı, KOSKİ deposunda Cumhuriyetin ilk yıllarından kalan sayaç ve cihazların sergilendiği bölümler, doğal görünümlü şelale, su kütüphanesi bölümleri de olan Su Kültürü Müzesinden, Konya Kış Sporları Derbent Kayak Merkezine, Beyşehir-Derbent-Derebucak-Hüyük-Ilgın, Doğanhisar, Akşehir Havzası Eşrefoğlu Bölgesi’nin cazibe merkezi/Konya Banliyösü dinlenme alanı düzenlemesine bir çok eser hayallerimde kaldı eski dönemden. Eminim Sn. Altay değerlendirecektir.
Konya’m elbette gelişiyor. Makyaja gereksinimi olduğunu düşünüyorum. Belediyemizin yasaların kendine verdiği yetkiyle estetik kazandırması gerekir kentime. Uyduruk tabelalar, derme çatma yapılar, görsel kirlilik yaratan oluşumlarla popülist yaklaşım gösterilmeden mücadele edilmeli. İmaj sorunumuz, tanıtım eksiğimiz var. Kültür kenti, gastronomi kenti olamadık tüm potansiyelimize karşın. Turizmde yıllar öncesinin 5 milyon konaklamalı turist hedefini hem artırarak revize etmeli hem de bu hedefleri yakalayacak çalışmalar içinde olmalıyız. Başarılı belediyecilik yıllar sonrasının ihtiyaçlarının önceden görülüp hazırlıklarının yapılmasıyla başarılır. Yıllar önce gelen hızlı trenin garının çevre düzenlemesinin hiç yapılmamış haliyle bile açılamaması örnek belediyecilik değildir.
Sn. Altay kentimin sorunlarını biliyor elbette. Yaptıkları da yapabileceklerinin teminatı. Seçimin de kesin favorisi merkez ilçe Belediye Başkan adaylarımızla birlikte kentimi 2030’lara hazırlayacak çabanın içinde olmalıdır. Gene de gönül Başkanlarımızın projelerinin açıklanmasını arzu ediyor. Son on beş yılda galiba bir kez tramvayların rengi soruldu bizlere. Lütfen daha çok konuda fikir sorunuz. Kent üst akılla yönetilecekmiş ya, kentin çilesini çeken hemşehrilerimize daha çok kulak veriniz. Biraz da çılgın olunmalı. İçinden akarsu geçen bir çok ilimiz var ama kent içi akarsularını gondol işletecek şekilde düzenleyebilen kentler öne çıkıyor. Farklı olmak zorundasınız marka kent rekabetinin dorukta olduğu günümüzde. Çevreci yaklaşımlar geleceği kurtaracak. Su dağıtımında kayıp kaçak oranımız sanırım yüzde yirminin üzerinde ki asla kabul edilemez. Belediyede başarıldığı açıklanan sıfır atık uygulaması kente yaygınlaştırılmalı. Kentimin dolmuş ve taksileri konuklarımızın ilk muhatapları. Sadece profesyonel sürücü olmak ve iki yıl kentte yaşamak yeterli olmamalı, mutlaka kent trafiği bilgileri ve hizmet içi eğitimler düzenlenmeli. Yeni dönemin kentime güzellikler getirmesini diliyorum. Saygı ile..