Türkiye'yi kasıp kavuran yüksek sıcaklar Konya da da rekor seviyeye ulaştı. Meteorolojiye göre Türkiye’yi etkisi altına alan sıcak hava dalgasının Konya’da hafta sonuna kadar devam etmesi bekleniyor. Bu da demek oluyor ki önlemlerimizi çok sıkı alacağız.
Günden günden serin havanın etkisini kaybettiği Konya’da herkes sıcaktan bunalmış. Zaten bunalmamak mümkün değil. İnsanlar serinlemek için kendince çeşitli önlemler alıyorlar. Otobüste elinde yelpaze ile oturan teyzeler, sokakta el fanı ile gezen gençler, başını sokak çeşmesinin serin sularına bırakan amcalar…
HEM YANDIK HEM HAKETTİK
Eyyam- ı Bahur bitti diye sevinmeye vakit bulamamışken Basra sıcakları kavuruyor dört yanımızı. Ama biz hepimiz bunu hakettik. Türkiye kavrulurken ve ormanlarımızda yanarken dünyanın birçok bölgesinde ölümcül seller ve orman yangınları yaşanıyor. Bilim insanları bu tür aşırı hava olaylarının iklim değişikliği yüzünden meydana geldiğini söylüyor. Buna sebep olan şey ise bizim ihmalkârlıklarımız. Peki ne yapacağız? Önümüzdeki sıcaklar geçince o ihmalkârlıklarımıza devam edecek olursak kapıdaki su krizini hatırlayalım.
KONYA PLAKASINI GÖRDÜ
Konya bu hafta yaşanılan Basra sıcağında plakasını gördü. Yaşadığımız aşırı sıcaklarda ard arda 43 dereceyi gören Cihanbeyli yine sıcak rekorunu kırdı. 2010 yılında gölgede 39,0 °C ile en yüksek sıcaklığı gören Konya, 40,3 °C ile Ağustos ayı maksimum sıcaklık rekorunu da kırdı.
SICAKLARLA BAŞ EDEBİLMEK İÇİN İPUÇLARI
Herkesin sıcaktan bunaldığı bazı hastaların dikkat etmesi gerektiği, bazı rahatsızlıkların tetiklendiği ve maalesef bazı hastalıklarında önünün açıldığı yoğun sıcak döneminde uzmanlardan peş peşe dikkat uayarıları ve sıcaktan korunmak için tedbirler geliyor. Bende derlediğim bu tedbirleri sizlerle paylaşmak istiyorum;
Günün en sıcak saatlerinde (10.00-16.00) mecbur kalınmadıkça dışarı çıkılmamalı. Dışarıda çalışması gerekenler mümkün oldukça güneş altında korunmasız kalmamaya, aşırı hareketlerden kaçınmaya, sık sık tuz içeren sulu gıdalar almaya dikkat etmeli. Dışarıda bulunulduğunda açık renkli, hafif, bol ve sıkı dokunmuş kumaşlardan yapılan giysiler tercih edilmeli; geniş kenarlı ve hava delikleri olan şapka giyilmeli ve güneşin zararlı ışınlarından koruyan güneş gözlüğü kullanılmalı. Susuzluk hissi olmasa bile her gün en az 2-2,5 litre su tüketilmesi gerekiyor.