Konya Sanayi Odası'nda düzenlenen çalıştayda, Konya ekonomisinin lokomotif sektörleri olan sanayi, tarım ve hizmetler sektörlerinin karşılaştığı sorunlar ve çözüm önerileri tartışıldı. Çalıştaya sanayiciler, akademisyenler, kurum ve kuruluş temsilcileri katıldı, 10 farklı sektörün sorunları masaya yatırıldı.
KONYA'NIN SANAYİ GÜCÜ VURGULANDI
Konya Sanayi Odası, Konya Ticaret Odası ve Konya Ticaret Borsası'nın paydaş olduğu Necmettin Erbakan Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi ve Yönetim Akademisi Derneği tarafından organize edilen “Küresel, Ulusal ve Bölgesel Ekosistemde İşletmelerimiz: Sorunlar ve Çözüm Arayışları Çalıştayı” Konya Sanayi Odası'nda iki gün süresince gerçekleştirildi. Çalıştayda, otomotiv, tarım makineleri, makine, savunma sanayi, plastik ambalaj, ayakkabı, asansör, tarım ve hizmetler sektörlerinin temsilcileriyle akademisyenler bir araya gelerek sorunları ve beklentileri tartıştı.
Çalıştayın açılışında konuşan Konya Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı M. Zahid Çatlı, Konya'nın sanayi gücünü sektörlerden aldığını belirtti. 12 organize sanayi bölgesi, 100’ün üzerinde sanayi sitesi ve yıllık 3,3 milyar doları aşan ihracatla Konya'nın güçlü bir sanayi şehri unvanını taşıdığını vurgulayan Çatlı, otomotiv, makine, savunma sanayi, gıda, kimya, plastik gibi birçok sektördeki sanayicilere teşekkür etti. Ayrıca, orta-yüksek teknolojinin üretim içindeki payının yüzde 47,5'e ulaşmasının, ihracatın yüzde 95’inin sanayi mamullerinden oluşmasının Konya'nın sanayi başarısını pekiştirdiğini ifade etti.
NİTELİKLİ İNSAN KAYNAĞI SORUNU
Çatlı, sanayinin karşılaştığı en büyük sorunlardan birinin nitelikli iş gücü eksikliği olduğunu söyledi. Özellikle teknolojik yenilikleri takip eden sektörlerde bu sorunun büyümeyi sınırlayan bir faktör olduğunu belirten Çatlı, verimlilik, meslek lisesi öğrencilerinin sanayi üretimine yeterince entegre olamaması ve üniversite-sanayi iş birliğinin geliştirilmesi gibi sorunlara da değindi.
İŞLETME YAPILARININ GÜÇLENDİRİLMESİ GEREKİYOR
Necmettin Erbakan Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Şahbaz, sanayicilerin kalıcı olabilmesi için işletme yapılarının güçlendirilmesi gerektiğini belirterek, Konya'nın ticaret ve yatırım potansiyeli açısından büyük fırsatlar sunduğunu vurguladı. Bu çalıştayın işletmelere ışık tutacağına inandığını söyledi.
AKADEMİ VE SANAYİ BİRLİĞİ ÖNERİSİ
Yönetim Akademisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Hulusi Cenk Sözen, dernek olarak 162 üniversiteyle geniş bir erişim ağına sahip olduklarını belirtti. Akademik faaliyetlerin piyasa ile nasıl daha yakın olabileceğine yönelik çalışmalar yürüttüklerini söyleyen Sözen, akademi ve sanayinin iş birliği ile daha ileriye gidebileceğini ifade etti. Prof. Dr. Ahmet Diken ise, akademisyenlerin bilgi birikimlerini sanayiyle birleştirerek çok daha ileriye gidilebileceğini belirtti.
Çalıştay, iki gün süresince çeşitli sunumlarla devam etti ve sektör temsilcileri ile akademisyenler, çözüm yolları üzerine yoğun tartışmalar yürüttü.