Akyokuş, Konya’mın en önemli panoraması, seyir tepesi. Konya çıkışı Akyokuş’a tırmanma yolu sağ kenara taş duvar örülmüş ve otomobil yüksekliğindeki araçların görüş alanı kapanmıştı; şimdi sökülen taş duvarın yerinde demir bariyer var; yol boyu görüş alanı açık. Mimarlar üst geçitlerin kenti çirkinleştirdiğini düşünüyor ancak ülkemizdeki gibi taşıt öncelikli trafik düzeninde üst geçitler zorunluluk arzediyor. Konya’mın üst geçitleri birçok ildeki örneğinden en azından Ankara’nın üst geçitlerinden daha şık. Akyokuş’a teleferik planı vardı bir zamanlar. Şimdi Konya girişinde görüş alanını kapatan bir üst geçit mevcut. Belki zorunluluk ama olmamış bence. Üstelik yüksekliği yükleme kurallarına uymayan ağır taşıtlar için sanki alçak tutulmuş, umarım yanılırım.
Otellerimizde Konya gezi kılavuzu yok maalesef. En azından Büyükşehir Belediyemizin tanıtım broşürünün konması zor olmasa gerek. Otel müşterilerinin konuşmalarına kulak verdiğinizde bu eksikliği anlıyorsunuz. Meram Belediye başkanımız Sn. Toru’nun Dutlukırı Kültür Parkı gibi çalışmaları devam etse de Meram komple bir proje olarak ele alınmadıkça çok beğeni almıyor; Sille ön plana çıkmış durumda. Fatma Toru başkanıma başarılar dilerken Sn. Altay’a teşekkür ediyorum.
“Her Konyalı için birinci takım Konyaspor olmalı”. Bu konuda Konya Store mağazasından ailemize Konyaspor Türkiye Kupası şampiyonluk anısı forma alırken karşılaştığım İstanbul’dan misafir gelmiş hemşehrimle hem fikir olduğumuzu mutlulukla izledim. Mağazada Konyaspor kupa şampiyonluk anahtarlığı, kupa töreni çok boyutlu bibloları, kupa biblosu olmaması eksiklik bence. Ömer Altay üstadın “Konyaspor Tarihi” adlı eserinin Konya Store’larda satılmaması da eksiklik. Çoğu kişinin bu kitaptan haberi yok maalesef. Spor kulübü mağazasında çakmak satılmamalı bence, 5 liranın hepsi kâr olsa ne olur?
Tanıtım ve pazarlama bir sanattır. Konya olarak ne kadar başarılı olduğumuz tartışılmalı bence. Mevlâna Kültür Merkezi’nde Şeb-i Arus dönemi ile hafta sonları Sema gösterileri hariç maalesef yoğunluk yaşanmıyor. Burada Konya ile ilişkin eserlerin satış yerleri olduğundan da konuklarımız bihaber. Konya Kültür A.Ş, Komek, Yerel Ürünler Satış Merkezi hepsi Konya Büyükşehir Belediyesi’nin kuruluşları. Mevlâna Kültür Merkezi alt katında Kültür A.Ş kitapları satışta, üretimdeki çoğu çini eserleri burada satışta değil. Yerel ürünler Japon Parkı yanında; Komek halı ve kilimleri ile çoğu el sanatları eserleri Kültür Park’da satışa sunulmuş. Bu kardeş kuruluşların tüm ürünlerinin Mevlâna Kültür Merkezi’nde sabit satış yerinde satışta olmasının, hatta Konya Store’a da burada yer verilmesinin yararlı olacağını düşünüyorum.
Mevlâna Kültür Merkezi’nin yapım macerasını biliyordum, tekrar okudum. 1990 yılında başlayan eserin 11 yıl sürüncemede kaldıktan sonra Mustafa Özkafa başkan döneminde belediyeye devredilmesi de yılan hikayesini çözmemiş, Sn. Akyürek’in başkanlığı döneminde Büyükşehir Belediyemiz tarafından zamanın Başbakanı Sn. Erdoğan’ın talimatları üzerine bin işçi çalışması ile çok kısa sürede tamamlanmıştı. İslâm Kültür Merkezi’nin Turizm Başkenti olduğumuz yıla yetişmemesi beni hüzünlendirmişti, Sn. Başkanımızın eski hızına kavuşmasını diledim hoşgörüsüyle. Başarı dileklerim ve saygı ile.