Konya Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce Hüyük ilçesinde başlatılan çalışma kapsamında 13 üretici, yaklaşık 65 dekar alanda lavanta bitkisi deneme üretimi başlattı. Cihanbeyli ve Akören ilçelerinde de yaygınlaştırılacak çalışma ile bölgede sulama imkanı olmayan alanlarda alternatif ürün olarak lavanta üretimi gerçekleştirilecek.
Hüyük Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Yücel Doğan, Çamlıca Mahallesi'nde akademisyenlerle yaptıkları araştırmanın ardından 2 dekarlık alanda lavanta üretimi için deneme ekimi yaptıklarını söyledi. Alınan başarılı sonuçlar üzerine lavanta ekimine hız verdiklerini anlatan Doğan, 65 bin fide dağıtarak 65 dekar alanda lavanta bitkisi üretimine başlandığını, yeni fideleri eklenmesiyle ekim alanının daha da genişleyeceğini ifade etti.
Amaçlarının, söz konusu mahalleyi "lavanta vadisi" haline dönüştürmek olduğunu dile getiren Doğan, sulanabilir arazilerde ekimi yapılan çilek üretiminin çiftçiye iyi gelir imkanı sunduğunu, kıraç alanlarda ise lavanta ekimini teşvik ederek üreticinin yüzünü güldürmeyi istediklerini vurguladı. Doğan, lavanta bitkisinin 20-30 yıllık ömrünün olduğunu, fidesi bir defa toprakla buluşturulduğunda ürün alınmaya devam edildiğini belirterek, şunları söyledi:
İlk 3 yıl verim alınamadığı dönem. Bu süreçte köklenmesi ve gelişmesi için iyi bakım yapılması gerekiyor. 3 yıldan sonra her yıl verim almak mümkün. Kurak şartlarda sulanamayan arazilerde dekar başına ortalama 100 ila 150 kilogram lavanta alınabiliyor. Bu, sulanabilir arazilerde 300 ila 400 kilograma ulaşabiliyor. Bunun da üretici için getirisi çok yüksek oluyor."
Lavantanın özellikle kozmetik sanayisinde kullanıldığına işaret eden Doğan, "Lavantanın yağı çıkarılıyor. Diğer bir kullanım alanı ise sabun ve deterjan sanayisi. Sakinleştirici özelliği nedeniyle aromaterapi ve tıbbi tedavide kullanılan, ilaçlara katkı malzemesi olarak karıştırılan bitkisel bir ürün. Pazar sıkıntısı bulunmuyor" diye konuştu.
"Üretim istenilen miktarda değil"
Konya Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Tıbbi Aromatik Bitkileri Yaygınlaştırma Birimi'nde görevli ziraat mühendisi Nuriye Erdi ise bu yıl yörede "Lavanta Yetiştiriciliği Projesi" başlattıklarını söyledi. Lavantanın Türkiye'de bazı bölgelerde üretiminin yapıldığına dikkati çeken Erdi, şunları kaydetti:
"Gerek kozmetik gerekse ilaç sektöründe lavanta bitkisine, dünyada ve ülkemizde büyük ihtiyaç var. Üretim istenilen miktarda değil. Üretimin yaygınlaşması için çalışma başlattık. Sulanmayan, küçük arazilerde hububata göre daha fazla gelir imkanı sağladığı için üretici için de bir fırsat. Önümüzdeki dönemde kuru çiçek satışı da söz konusu olacak. Ayrıca o bölgede arıcılık da yaygınlaşacak. Dolayısıyla üreticilerimiz açısından çok cazip bir ürün haline geldi."
Erdi, Akören ve Cihanbeyli ilçelerinde de deneme üretimleri yapacaklarını dile getirerek, "Bu yıl 100 dekar alanda lavanta yetiştirilecek. Isparta'da lavanta yağı çıkaran işletmeler var. Şu anda kapasitelerinin altında çalışıyorlar. Konya Ovası'nda lavanta yetiştiriciliği yaygınlaştığında, yağını çıkaran sektör de büyüyecektir" ifadelerini kullandı.